poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: ciąża  (Przeczytany 45962 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline piotrek

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Odp: ciąża
« Odpowiedź #15 dnia: 06 Gru 2007, 15:39:00 »
moja znajoma nie ma internetu a jest kolezanka mojej zony , a ja jestem tu zalogowany wiec moze to głupio wyszło ze to ja sie o to pytam ale to pisała moja zona. troszke zakręciłam, ale  dzieki za odpowiedz mira jestes kobieta wiec to rozumiesz, nie chodzi o pieniądze tylko chce sie dowiedziec jak bedzie gdy zajdzie w ciąze, chciałaby isc na chorobowe bo boi sie o dziecko juz na zas!!

Offline piotrek

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #16 dnia: 06 Gru 2007, 15:42:33 »
dzieki wam dziewczyny za rozswietlenie troszke tej sprawy juz wiem co jej przekazac

anka84

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 06 Gru 2007, 19:11:33 »
W takim razie mam tez pytanie co sie dzieje gdy kobieta ma prace fizyczna ( czyt. zagrazajaca ciazy) co ona ma w takim razie robic pracowac do 8 miesiaca czy czekac az poroni? dziwne to dla mnie i jeszcze jedna przeczytalam ze trzeba miec przepraowany rok legalnie oczywiscie  :) a co sie dzieje gdy np kobita dowiaduje sie ze jest w ciazy w sierpniu a w listopadzie konczy jej sie kontrakt?

Z gory dziekuje za odpowiedz

piatka

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 06 Gru 2007, 19:33:07 »
Kochani, Polacy maja prawo do pobytu i pracy w Danii tylko na taki okres jaki maja pozwolenie, nikt nie jest w stanie dzis powiedziec, czy ci przedluza kontrakt, jesli nie, wracasz do kraju, zglaszasz sie z zaswiadczeniem do dzialu zatrudnienia czy gdzies tam i okres pracy w Danii liczy sie jak normalny okres i korzystasz z wszystkich praw w Polsce.
Nie wiem czy Polakom pracujacym tutaj wydajesie europejska karte ubezpieczenia, ktora jest wazna przez rok.
Czy na sygesykringskort dla pracujacych jest data waznosci?

Jesli kobieta ma jakiekolwiek problemy zdrowotne, zglasza sie do swojego lekarza. On decyduje o wszystkim.

piatka

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 06 Gru 2007, 19:43:21 »
Tu jest tak, ze nie musisz byc zatrudniona, zeby byc objeta opieka zdrowotna.  Wiec osoba majaca prawo stalego pobytu nawet jesli nie nabedzie praw do urlopu macierzynskiego, dostanie pieniadze z komuny.
Tu kazdy musi miec pieniadze na swoje utrzymanie, pomoc socjalna jest  swietnie zorganizowana, ale trzeba miec prawo stalego pobytu, ktore sie otrzymuje po ok 7 latach mieszkania i pracy w Danii.
Moze ktos wie jak to jest gdy sie konczy pozwolenie na pobyt?
Moze skontaktowac sie z ambasada, albo konsulatem?

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #20 dnia: 06 Gru 2007, 21:45:23 »
Jesli konczy sie pozwolenie na pobyt, i nie ma sie mozliwosci  jego przedluzenia, niestety trzeba wracac do kraju. Wszystko juz opisalas.

Mozna - jesli sie ma pieniadze (wiec to chyba oznacza, ze zasilki nie przysluguja), zostac jeszcze 6 miesiecy po zakonczeniu pracy, celem szukania nastepnej.
Ciaza znacznie to wszystko komplikuje, niestety...
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline RybkaWillego

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 56
  • -Otrzymane: 114
  • Reputacja: +28/-12
    • Status GG
« Odpowiedź #21 dnia: 17 Gru 2007, 21:45:47 »
Piątko niestety w jednym miejscu się mylisz. w dzisiejszych czasach Polacy wcale nie muszą mieszkać i pracować w Danii przez 7 lat aby dostać stały popbyt. Ja przepracowałam w Danii rok i po tym roku dostałam stały pobyt. Przepisy się troszeczkę pozmieniały ostatnio.

A co do ciąży. Ja jestem w 10 tygodniu ciąży. Od lekarza dowiedziałam się, że to położna (ze szpitala w którym zdecyduję się urodzić) bedzie prowadziła moją ciążę a nie lekarz rodzinny czy ginekolog. Faktycznie podczas ciąży przysługuja 2 badania USG ( jeżeli są z ciążą jakiekolwiek problemy na pewno badań tych jest więcej ). Kobieta ciężarna ma też prawo do bezpłatnego badania ( robi się je w 12 tygodniu ciąży ) nie pamiętam nazwy, ale chodzi o to że bada się szerokość karku płodu. Dzięki badaniu można się dowiedzieć czy dziecko nie urodzi sie z poważną chorobą, jak choroba tzw. zespoł Downa. Warto to badanie zrobić.

Pozdrawiam wszystkie obecne i przyszłe mamusie ( i nie tylko).
Za dużo mówimy o zmianie świata, a za mało świat zmieniamy. Za dużo mówimy o miłości, a za mało kochamy.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 17 Gru 2007, 21:45:47 »

Offline anha

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 9
  • Reputacja: +3/-0
« Odpowiedź #22 dnia: 17 Gru 2007, 22:01:52 »
Cytuj (zaznaczone)
nie pamiętam nazwy, ale chodzi o to że bada się szerokość karku płodu
Przezierność karku,nie powinno przekraczać 2,5 mm.

Powodzenia  :D

piatka

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 18 Gru 2007, 07:33:48 »
Piątko niestety w jednym miejscu się mylisz. w dzisiejszych czasach Polacy wcale nie muszą mieszkać i pracować w Danii przez 7 lat aby dostać stały popbyt. Ja przepracowałam w Danii rok i po tym roku dostałam stały pobyt. Przepisy się troszeczkę pozmieniały ostatnio.

Wszystkiego najlepszego przyszla mamusiu:):):)
 Co do przepisow dotyczacych pobytu opieram sie na informacjach znajdowanych na stronach internetowych.
Dokladnie wiem na jakich warunkach tu jestem, jakie mam obowiazki i prawa, nie tylko z internetu.
Jesli podalam zle informacje przepraszam, zawsze odsylam ludzi po blizsze informacje do stosownych instytucji.
Jestesmy Polakami, ale przybywamy tu z roznych panstw, mamy inne obywatelstwa,wiec i prawa, pobyt zalezy od wielu rzeczy.
 Moze bys podala przepisy na postawie ktorych dostalas ubegraensene, permament opholdstilladelse juz po roku?
 Mnie to osobiscie nie interesuje, ale moze komus sie przyda.
 Wszystkiego dobrego :)

Tula

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 18 Gru 2007, 13:48:30 »
Moze bys podala przepisy na postawie ktorych dostalas ubegraensene, permament opholdstilladelse juz po roku?
 Mnie to osobiscie nie interesuje, ale moze komus sie przyda.
 Wszystkiego dobrego :)
Mnie interesuje i tez chetnie sie dowiem, jak to mozliwe. Ale moze nie zasmiecajmy tego dzialu, tylko wpisz sie Rybko w temacie o "cudach" ;).

Offline RybkaWillego

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 56
  • -Otrzymane: 114
  • Reputacja: +28/-12
    • Status GG
« Odpowiedź #25 dnia: 18 Gru 2007, 18:03:58 »
Witam.

Niestety muszę wszystkich przeprosić bo z własnej niewiedzy wprowadziłam was w błąd. Mój mąż wyjaśnił mi o co chodzi. Dokument, który dostałam to nie jest pozwolenie na stały pobyt.
Jest to natomiast dokument stwierdzający, że zostałam wpisana w Danii jako obywatel unii europejskiej. W związku z tym mogę tu przebywać i pracować bez starania się o pozwolenie na pobyt i pracę. Oczywiście mogę tu mieszkać i pracować tak długo jak mam na to ochotę.

Przepraszam jeszcze raz za wprowadzenie wszystkich w błąd.

Pozdrawiam
Za dużo mówimy o zmianie świata, a za mało świat zmieniamy. Za dużo mówimy o miłości, a za mało kochamy.

anka84

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 18 Gru 2007, 19:03:18 »
Witaj
A co mozna zrobic aby zostac wpisanym jako obywatel UE dzieki czemu nie trzeba starac sie o pozwolenie na pobyt i prace? Jeszcze o tym nie slyszalam. Za odpowiedz z gory dziekuje.

Pozdrawiam

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #27 dnia: 18 Gru 2007, 21:55:52 »
trzeba troche popracowac tutaj...
Pierwsze pozwolenie o prace bedzie zawsze czasowe i zwiazane z pracodawca...
Nastepne moze byc takie wlasnie jak Rybki...

piatka

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 18 Gru 2007, 21:58:06 »
Witaj
A co mozna zrobic aby zostac wpisanym jako obywatel UE dzieki czemu nie trzeba starac sie o pozwolenie na pobyt i prace? Jeszcze o tym nie slyszalam. Za odpowiedz z gory dziekuje.

trzeba przyjechac do meza, ktory ma pozwolenie na prace i pobyt, wtedy ma sie prawo pobytu bez specjalnego zalatwiania tak dlugo jak maz ma prawo pobytu i pracy

Czy tak Rybko?

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #29 dnia: 19 Gru 2007, 09:27:08 »
Przeciez Rybka wyraznie pisze, ze pracowala tutaj...
Jesli przyjedziesz do meza.... to dostaniesz pobyt bez prawa pracy.
Jesli pracujesz tutaj, to pierwsze pozwolenia masz na konkretnego pracodawce, a z czasem kolejne bedzie juz "otwarte"...

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #29 dnia: 19 Gru 2007, 09:27:08 »

ciaza

Zaczęty przez kjoopDział Dania i o Danii

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 6848
Ostatnia wiadomość 30 Gru 2014, 08:58:30
wysłana przez Jomir
Ciąża

Zaczęty przez Hania1111Dział Rodzina ...

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 8200
Ostatnia wiadomość 21 Sie 2022, 21:41:32
wysłana przez RybkaWillego
Ciąża a akasse

Zaczęty przez ewkasDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 6791
Ostatnia wiadomość 07 Maj 2014, 10:21:42
wysłana przez letniak
Ciąża a praca na farmie norek

Zaczęty przez asienka17225Dział Rodzina ...

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 9056
Ostatnia wiadomość 16 Maj 2018, 09:34:26
wysłana przez Michalina3838
Ciąża i bezrobocie.

Zaczęty przez ewelina_corazonDział Podatki

Odpowiedzi: 13
Wyświetleń: 12464
Ostatnia wiadomość 14 Paź 2012, 17:55:33
wysłana przez roga