Ogólne > Rodzina ...

ciąża

<< < (11/26) > >>

Dorciaaa:
Mirra... chyba nie do konca kazdy placi ta kaucje... otoz w watku pt. KAUCJA wynalazlam cos takiego:

CYTUJE:
Zapomnialam dodac ze kaucja dotyczy jedynie rodzin Dunsko - innych. W  przypadku Polaka pracujacego legalnie w Danii i sprowadzajacego rodzine z Polski, kaucja nie bedzie wymagana. A to dlatego, ze jezeli nastapi rozwod lub separacja to druga polowka odsylana jest automatycznie do kraju. Chyba, ze w miedzyczasie znajdzie sobie legalny etat i wstapi o pozwolenia na pobyt na podstawie swojej pracy.

Czy to naprawde tak jest ? Jezeli tak to jakie warunki musi spelnic ten pracujacy Polak by sprowadzic tutaj swoja rodzine?

MargaretMitchell:
Czemu prowadzicie tę dyskusję w wątku "ciąża"???

madzialenasz:
Bo ta Pani Dorcia jest w ciazy ;)-gratuluje tak na marginesie, a wlasnie Dorciuto co napisalas-to na podstawie laczenia rodzin...sama jestem jak to dokladnie ztym jest, bo moja kolezanka chce sie na takie cos zalapac, ale nie umialam jej wytlumaczyc na czym to polega, moze ktos napisze, a wogole , ktos moze przeniesc ten watek gdzie indziej bo sie robi OT

zyrafffkaa:
ooo w koncu przypomnialam sobie jakie mam haslo tutuaj :) wszystkie posty spod nicka Dorciaaa to moje :) madzialenasz dziekuje za gratulacje :)

Jomir:
Wszystko zalezy od rodzaju pobytu o jaki sie starasz...
Jesli tylko czasowy, Twoj maz tu pracuje.. dostajesz czasowy... na czas trwania kontraktu meza.... A gdy maz Ci sie znudzi, lub ty mezowi... to pakujesz bagaze i o pomoc pytasz rzad polski lub szukasz tu pracy....

Jesli starasz sie o pobyt staly, na podstawie laczenia z osoba, ktora tu mieszka na stale, to kaucje wplacic musisz... kaucja jest na ewentualna pomoc socjalna dla Ciebie... wiec jak CI sie maz znudzi lub Ty jemu, panstwo dusnkie ma obowiazek Ci pomoc finansowo w urzadzaniu zycia od nowa.... i to jest ta roznica,...

Mysle, ze wyznacznikiem jest tu stalosc pobytu osoby, ktora CIe tu sprowadza oraz Twoje deklarowane checi pobytowe....

Polacy tylko tu pracujacy sa jakby w delegacji tutaj, maja pobyty na rok, dwa itd.... owszem, ze z czasem tez dostaja pobyty stale... ale przez okres 7 lat, zanim je dostana panstwo nie ochrania ich drugich polowek...

Nie wiem jak jasniej te roznice wytlumaczyc....

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej