Ogólne > Rodzina ...
ciąża
piatka:
Znaczy to ze masz prawo do ubezpieczenia w Polsce i w naglych wypadkach mozesz skorzystac z opieki zdrowotnej w innym kraju. Tylko bedzie wazne czy Fundusz zdrowia uzna twoj porod jako nagly wypadek, glosno sie teraz o tym zrobilo. Wiec mozesz sie liczyc z tym, ze kaza ci zwrocic za porod.
masz europejska karte ubezpieczenia?
A pozniej jesli maz wezmie opieke nad dzieckiem, to pewno dostanie wszystkie prawa, tatus tez ma prawo wychowywac dziecko
Anulka87:
Nie mam Europejskiej Karty, bo zeby ja wyrobic musialabym co miesiac byc w Polsce, bo jest ona wydawana tylko na 30dni dla bezrobotnych.
Trudno najwyzej zaplacimy za porod, najwazniejsze zebysmy byli wszyscy razem od poczatku. A maz na pewno wezmie ojcostwo na siebie.
Slyszalam tez ze jest cos takiego jak registrering nummer dla czlonkow rodziny. Ktos wie co to jest i jak go otrzymac ?
vaxa_rys:
jeszcze masz takie wyjscie, cytat ze strony funduszu zdrowia:
Co zrobić w przypadku, gdy potrzebuję opieki medycznej podczas pobytu w innym państwie członkowskim i nie posiadam Europejskiej Karty Ubezpieczenia Zdrowotnego?
Jeśli jest się uprawnionym do posiadania Karty, należy skontaktować się telefonicznie, faksem lub za pośrednictwem osoby pozostającej w Polsce z Oddziałem Wojewódzkim NFZ właściwym ze względu na miejsce zamieszkania. Oddział wystawi wówczas Certyfikat Zastępczy - papabusewy dokument zastępujący Europejską Kartę Ubezpieczenia Zdrowotnego, który może zostać dostarczony pocztą lub faksem.
Jeśli nie udało się Państwu uzyskać Certyfikatu Zastępczego, nie oznacza to, że nie zostanie udzielona niezbędna pomoc medyczna. Jednak prawdopodobnie zostaną Państwo zobowiązani do pokrycia pełnych kosztów leczenia. Należy zachować wszystkie rachunki i dowody zapłaty. Mogą Państwo sprawdzić, w jaki sposób ubiegać się o zwrot poniesionych wydatków.
zyrafffkaa:
Jezeli sa tutaj kobiety ktore rodzily w Danii... prosze o rade. Jestem w 34tyg ciazy.... i chce isc na kontrole ale ze pierwszy raz w Danii....to gdzie powinnam isc - do lekarza ginekologa czy moze juz do poloznej w szpitalu w ktorym bede rodzic ??
Mirabelka:
Pierw musisz wybrac sie do lekarza rodzinnego.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej