Ogólne > Rodzina ...
Zasiłek na dzieci-kolejny rok ubiegania sie
dorotaa22:
Ja skladalam wnioski w pazdzierniku.Przybylam z dziecmi do Danii 1.09.2007.Maz pracuje od.29.05.2007. i automatycznie przelano mi na konto calosc na 3 dzieci poczawszy od 29.05.2007.Dostalam tez decyzje ze po otrzymaniu z urzedu marszalkowskiego z Polski formularze 401,411 przyznaja itd.splacili mnie 4.01 i ze nastepna wyplata bedzie 20.01.2008.Mam pytanie jesli przebywamy w Danii cala rodzina,dzieci chodza do szkoly,a w Polsce sprzedalismy mieszkanie,wymeldowalismy sie zlozylismy NIPy 3 aby nie placic haraczu naszemu wspanialemu panstwu,to czy rodzinne bedzie automatycznie juz non stop?czy co rok te 401,411.Ja praktycznie w Polsce juz nic nie zalatwie,gdyz nie mamy tam stalego zameldowania to i nie podlegamy pod zaden juz urzad marszalkowski,nasze zycie zwiazalismy praktycznie z Dania?Prosze o rade,czy ktos jest w podobnej sytuacj,moze mieszka tu kilka lat z dziecmi?Pozdrawiam.
Dora
KLignoon:
--- Cytat: dorotaa22 w 11 Sty 2008, 12:16:38 ---Ja skladalam wnioski w pazdzierniku.Przybylam z dziecmi do Danii 1.09.2007.Maz pracuje od.29.05.2007. i automatycznie przelano mi na konto calosc na 3 dzieci poczawszy od 29.05.2007.Dostalam tez decyzje ze po otrzymaniu z urzedu marszalkowskiego z Polski formularze 401,411 przyznaja itd.splacili mnie 4.01 i ze nastepna wyplata bedzie 20.01.2008.Mam pytanie jesli przebywamy w Danii cala rodzina,dzieci chodza do szkoly,a w Polsce sprzedalismy mieszkanie,wymeldowalismy sie zlozylismy NIPy 3 aby nie placic haraczu naszemu wspanialemu panstwu,to czy rodzinne bedzie automatycznie juz non stop?czy co rok te 401,411.Ja praktycznie w Polsce juz nic nie zalatwie,gdyz nie mamy tam stalego zameldowania to i nie podlegamy pod zaden juz urzad marszalkowski,nasze zycie zwiazalismy praktycznie z Dania?Prosze o rade,czy ktos jest w podobnej sytuacj,moze mieszka tu kilka lat z dziecmi?Pozdrawiam.
Dora
--- Koniec cytatu ---
"automatycznie przelano mi na konto calosc na 3 dzieci poczawszy od 29.05.2007"
To jednak urzednicy nie sa tacy straszni jak ich sie maluje. ;D
"naszemu wspanialemu panstwu"
Calkowicie sie zgadzam - Polska jest wspaniala. :)
"nastepna wyplata bedzie 20.01.2008"
To jest wyplata za pierwszy kwartal 2008. Dla pewnosci zadzwonilbym do kommune i zapytal czy potrzebne sa jakies dokumenty z Polski.
Jomir:
NIe wierze, ze wyplacono CI za drugi kwartal.
Poniewaz trzeba byc tutaj pelny kwartal. Czyli nawet jak dziecko dunskie urodzi sie 1 stycznia, to juz nie dostanie pieniedzy za kwartal pierwszy, a dopabuse do drugiego.
Wiec moim zdaniem wyplacono CI, za kwartal trzeci i czwarty.
Kolejna informacja:
czas nie liczy sie od przyjazdu, a od otrzymania pozwolenia na na pobyt.
Mialam dokladnie te sama sytuacje, przyjechalismy 20 czerwca, a pozwolenia otrzymalismy 21.07., tak wiec pierwsze rodzinne otrzymalismy 20.10.
Prostuje to, poniewaz w wyniku blednych informacji, ktos moze isc do urzedu i niepotrzebnie marnowac czas i energie.
Odpowiedzi na Twoje pytanie nie znam. My jestesmy tu na stale, ale mam meza Dunczyka, wiec nie skladalismy wogole zadnych dokumentow. Nie mam pojecia czy ze wzgledu na staly charakter pobytu, czy na mojego meza.
Ja musialam zalozyc tylko NEM konto, do czego pisemnie mnie wezwali i to wszystko. Przyszedl czas, przyszly pieniadze.
dorotaa22:
Zle mnie zrozumialas Mirra!Na decyzji wszystko jest dokladnie wypunktowane a wiec nie wyplacili dokladnie za caly drugi kwartal lecz od dnia 29.05 czyli proporcjonalnie za maj i czerwiec,potem az do konca grudnia 31.12.2007.Kwoty zgadzaja sie z naszymi obliczeniami,nie jestem jakims nowicjuszem w obliczeniach tego typu spraw,jestem ksiegowa do niedawna praktykujaca i przez 10lat zalatwialm rodzinne na dzieci z Niemiec potem z Holandii.Mowie tylko jak wygladala nasza sprawa indywidualnie,wyplacili nam od momentu podjecia pracy przez mojego meza,my pobyt dostalismy dopabuse w grudniu,CPR itd.Placa i jestem mile zaskoczona.A na tym forum ja i wielu ludzi ktorzy sa tu w Danii,i mam z nimi kontakt naczytalo sie juz tylu sprzecznych informacji ze naprawde wole trzymac sie starej maksymy:UMIESZ LICZYC LICZ NA SIEBIE.Ide do Komuny,Skatu itp kto pyta nie bladzi jakos sobie radze i zalatwiam to co mam do zalatwienia.Nie bojcie sie,nikt Was nie pogoni,wrecz przeciwnie spotykam na mojej drodze mile urzedniczki,ktore wiele tlumacza i pomagaja.
Kolejna bzdura bylo to ze na odpisie czyli na 8%zwolnienia z czesci dochodu nie dostaje sie rodzinnego,juz spanikowalo wielu i co otrzymali rodzinne ze splata!!!
Przykre jest to ze dzieki opinia na tym forum zdecydowalam sie podjac wazna decyzje o wyjezdzie,a teraz czyta sie tu tyle sprzecznych informacji.
Ale co tam ja mam optymistyczny charakter i wiem ze ludzie sa omylni i oby do przodu.
A mialo byc tu tak kolorowo!!!Nie jest zle ale wiele rodzin ma rozterki i wahania co do osiedlenia sie tu na dobre!!!Pozdrawiam!
KMKIKAN:
Jak skladales w pazdzierniku to nie trzeba skladac nowego
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej