Ogólne > Pomoc!
Nie wiem co zrobić ,szukam pomocy.
(1/1)
jarwa:
Witam
Prosze o porade pracowałem w Danii pracodawca mówił żeby było lepiej to mam założyć działalność w Polsce i mam wystawiać mu faktury za zrobioną prace on ma robić przelewy na konto.Wróciłem do Polski i nie moge odzyskać pieniedzy na maile nie odpowiada telefonów nie odbiera.Nie mialem pozwolenia bo zwlekał i krecił z załatwianiem formalności.Czy mam jakąś szanse na odzyskanie kasy prosze o pomoc.
Pozdrawiam
willy:
Sprecyzuj swoją sytuację bo z tego co napisałeś powyżej niewiele wynika pozatym że nie odzyskałeś pieniędzy.
Czy założyłeś tą działalność czy pracowałeś bez pozwolenia (na czarno) i o jaki okres czasu chodzi.
jarwa:
Pracowałem około 2 miesiecy założyłem działalność w Polsce bo tak doradził szef w Danii u którego pracowałem duńczyk.Organizował zlecenia które wykonywałem.Ja wystawiałem mu faktury na wykonane prace.Pierwszą wpłate zrobił a drugiej nie wypłacił do dziś.Nie miałem pojęcia o przepisach jakie są w Danii.Miał zglosić nas do Urzedu Skarbowegoi załatwić inne papiery jak pozwolenie ale zwlekał wiec spakowaliśmy sie i daliśmy mu warunek że wrócimy jak dopełni wszystkich formalności.Mam nadzieje że wystarczy ten opis sytuacji.
piatka:
Mam znajomego, ktory co tydzien jezdzi do Danii, ma swoja firme w Polsce, na zlecenie Dunczykow.
Wystawia im faktury i nie mial do tej pory problemow. Czegos musieliscie nie dopiac, nie zalatwic.
Skoro wystawiles fakture, musi ja zaplacic, chbya. ze nie zarejestrowales sie w skacie.
Czy odprowadziles skat od faktury?
Jest roznica czy pracujecie tu jako polska firma, czy chcecie byc zatrudnieni tu w Danii.
jarwa:
Podatek zapłaciłem w Polsce do skatu niby duńczyk miał odprowadzać podatek ale tego nie wiem bo jak zaczął kręcić to po prostu wyjechaliśmy dając mu ultimatum żeby dopełnił formalności.
Nawigacja
Idź do wersji pełnej