Ogólne > Pomoc!

Poproszę o kilka informacji .......

(1/7) > >>

Isabelle26:
Witam, mam kilka pytań dotyczących Danii
* Czy otrzymanie żółtej karty dotyczy pozowolenia i prace? Cały czas czekam za nim, posiadam tylko numer CPR. A jeżeli tak to co wtedy gdybym zachorowała? ( wspomnę że zabiezpieczyłam się i wykupiłam ubezpieczenie turystyczne) ale co wtedy gdy bym nie miała jak wygląda sprawa z lekarzem?
* Chciałabym też się dowiedzieć co do rozliczenia podatku rocznego w Polsce gdyz pracowałam do Maja w Polsce a potem już Dania, słyszałam że można jakoś to obejść np. nie ujawniać pracy za granicą znaczy się powiedzieć że nie pracuję np.Bardzo proszę o pomoc
* Jak wspomniałam czekam cały czas za pozwoleniem , więc wiem że szkoła duńskiego darmowa nie obejmuje mnie jak na razie ale zapisałam się prywatnie płacę za nią, ale czy jest mozliwość abym zbierała paragony ze szkoły i wtedy gdy już dostanę papiery starać się o zwrot tej nauki języka..?
Pozdrawiam
Izabella

piatka:
Zolta karta  SYGESIKRIGSKORT jest to dowod ubezpieczenia przyslugujacy osobom majacym pozwolenie na pobyt i zarejestrowanym w folkeregister.
Jak z tego wynika, otrzymasz ja jak sie zglosisz do komuny z zezwoleniem.
Po otrzymaniu "zoltej karty" musi uplynac 8 lub 13 tygodni, zebys nabyla praw do ubezpieczenia.
Nikomu nie radze oszukiwac urzedow skarbowych, ale kazdy decyduje sam, z tym, ze przy wpadce kary sa bardzo wysokie.
Nikt ci nie zwroci kasy za nauke jezyka przed otrzymaniem zezwolenia. Mozna szukac darmowych szkol dla osob takich jak ty. Skontaktuj sie z Madzialenasz.
 Dlaczego nie monitujesz w sprawie zezwolenia?
 Pozdrawiam

Klingoon:

--- Cytat: Isabelle26 w 12 Gru 2007, 09:11:05 ---* Chciałabym też się dowiedzieć co do rozliczenia podatku rocznego w Polsce gdyz pracowałam do Maja w Polsce a potem już Dania, słyszałam że można jakoś to obejść np. nie ujawniać pracy za granicą znaczy się powiedzieć że nie pracuję np.Bardzo proszę o pomoc
--- Koniec cytatu ---
Dania ma z Polska podpisana umowe o unikaniu podwojnego opodatkowania. Zobacz
http://www.mf.gov.pl/_files_/podatki/broszury_informacyjne/web_praca_najemna_2007.pdf

Jomir:
Skoro pracujesz i mieszkasz w Danii od maja, mozesz zlozyc w US NIP 3, powiadajac, ze mieszkasz za granca na stale.
Warunkiem jest nie posiadanie interesu zyciowego w Polsce takiego jak dzíecii, maz, wynajete oficjalnie mieszkanie, akcje itp...

Isabelle26:
"Przykład 3. Paweł wyjechał do Danii do pracy i pozostaje tu pół roku. Zamierza tu pozostać kilka lat. W Polsce nie posiada majątku, wcześniej mieszkał z rodzicami. Swoje centrum interesó życiowych przeniósł do Danii. W tym przypadku wystarczy że w Polsce złoży NIP-3 do Urzędu Skarbowego z informacją o zmianie miejsca zamieszjkania i dzięki temu nie musi rozliczać duńskiego dochodu w Polsce."
Czy ten przykład mnie np. dotyczy tylko czy nie muszę mieć zameldowania w Danii a przecież go nie posiadam bo cały czas oczekuję pozwolenia o prace.....?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej