poloniainfo.dk

*
Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Ach te polskie blachy!!!  (Przeczytany 19296 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline greg1969

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 3
  • -Otrzymane: 25
  • Reputacja: +5/-4
Odp: Ach te polskie blachy!!!
« Odpowiedź #15 dnia: 14 Gru 2007, 22:37:52 »
Spoko, spoko Kochani wyluzujcie!!! Dun bierze polkę za żonę wiadomo dlaczego? Bo jest THE BEST. Dunka to totalne bezguście, kuchnia - gotowce i do mikrofali lub piekarnika etc. Duny maja dobrze z polkami pod każdym względem. Pozdro dla Wszystkich.
Acha duskusja troszkę odbiegla od tematu. MODERATOR gdzie jest Moderator???!!!

JUREK

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 14 Gru 2007, 22:42:34 »
Nie! Ciekawe czy w Twoim domu pozwoliłbyś "piotrnysa" obcemu siebie obrażać? Jesteśmy tu gośćmi i troche szacunku się należy gospodarzowi. To czy ktoś ma męża polaka, duńczyka czy marsjanina, nie powinno mieć znaczenia. O dziwo "greg" Państwo tych "leni" funkcjonuje zupełnie dobrze a i Oni sami żyją na nieporównanie wyzszym poziomie. Poziom ten stworzyli sobie ci "lenie" zapewne lenistwem??? Co to za tekst "ryć na tych leni", ktoś zmusza? Życzę sobie i nam wszystkim abysmy doszli do takiego rozwoju naszego kraju jak ci "leniwi" skandynawowie. Pozdr.

Offline willy

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 19
  • -Otrzymane: 90
  • Reputacja: +37/-31
  • JMP $E477
    • Status GG
« Odpowiedź #17 dnia: 14 Gru 2007, 22:50:58 »
A mnie tylko ciekawi ile z tych 100 osób na koniec roku wpisze sobie delegacyjne w rozliczeniu rocznym ... czy też inne ulgi.
"Broń jest narzędziem strachu.
Nie przystoi Mędrcowi."

Offline greg1969

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #18 dnia: 14 Gru 2007, 23:15:45 »
Jeszcze raz wyluzujcie ziomale! Jest weekend pomyślcie o czymś przyjemniejszym po cieżkim tygodniu pracy. Zrobiło się wielkie bicie zbędnej piany.
DYSKUSJA NIE NA TEMAT!!! Temat wątku: "Ach te polskie blachy" !!!!!!!!!

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #19 dnia: 14 Gru 2007, 23:54:08 »
A ilu pobiera børnepenge????

Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline greg1969

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #20 dnia: 15 Gru 2007, 09:29:42 »
Widzisz mnie akurat temat rodzinnego nie dotyczy, ale moich kumpli tak. Wielu z nich pomagałem załatwić akurat tą sprawę ( nie znam duńskiego ale angielski owszem) i odczuwaliśmy niechęć z strony urzędasów duński. Coś w rodzaju no jak będzie brał rodzinne a dzieci w Polsce. Wielu z tych ludzi do dziś nie uporało się z tematem rodzinnego (a najstarsi stażem pracy pracują juz tu ponad 2 lata) w zderzeniu z polską i duńską biurokracją. Poprostu sobie odpuścili. Pozdrawiam miłego weekendu.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #21 dnia: 15 Gru 2007, 10:25:06 »
DLa mnie to jest tak:
Zocha ma domek nad morzem i zaprosila mnie na wakacje.
Juz pierwszego dnia zrywa mnie o 5 rano na sniadanie - bo oni wlasnie tak jadaja...
DO tego wstajac z lozka, potykam sie  o komode, ktora stoi w strasznie glupim miejscu....
A jeszcze te dzieciaki Zochy.... okropnie halasuja....

I co?
Mowie Zosce, ze to glupie jesc o 5 rano i zycze sobie by dla mnie przygotowywala sniadania na 9?
Przestawiam meble, tak by bylo mi wygodnie?
No i oczywiscie przy pierwszej okazji stawiam do pionu Zochy dzieci????

Byc moze wielu z Was by tak wlasnie robie...

Ja natomiast dostosowuje sie, bo to Zochy dom i to dzieki niej moge spedzic miesiac nad morzem... Staram sie byc mila i szanowac zasady jej domu.
Owszem, w przyszlym roku, pojade gdzies indziej, wmawiajac ZOsce, ze tym razem potrzebuje gorskiego powietrza....
Bo czyjs dom, jest czyims domem... A ode mnie tylko zalezy czy bede mile widzianym gosciem...

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 15 Gru 2007, 10:25:06 »

Offline MargaretMitchell

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 2
  • Reputacja: +5/-1
« Odpowiedź #22 dnia: 15 Gru 2007, 14:07:59 »

Acha duskusja troszkę odbiegla od tematu. MODERATOR gdzie jest Moderator???!!!

Jestem jestem i podpisuję sie pod ostatnim postem Mirry. Jesteśmy gośćmi, szanujmy zwyczaje i przyzwyczajenai gospodarzy.
A po za tym to jest temat o blachach ;D

Nowy_46

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 15 Gru 2007, 14:11:05 »
A nie przyszło wam do głowy,że tu istnieje coś takiego jak równość wobec prawa??
Skoro Duńczycy płacą duże podatki to dlaczego obywatele innych państw nie mieli by tego robić?
Duńczycy płacą wysoki podatek na samochody to dlaczego obywatele innych państw nie mieli by tego robić?
Za darmo jest np.służba zdrowia więc zacznij chorować.Najlepiej na jakąś chorobę wymagającą drogich zabiegów,pobytu w szpitalu,państwo zapłaci.
Poślij dzieci na bezpłatne studia,weź na nie zasiłek.
Ubiegaj się o dopłate do czynszu.
Przez rok opłać składki na ZZ a potem idź na bezrobocie,zapłacą.
Idź na bezpłatny kurs języka duńskiego.
i tak dalej ....

Nie zgodze sie z Toba w ani jednym zdaniu.... Z gory mamy okreslone pewne prawa i nie sa one rowne z prawami dunczykow, trudniej nam sie ubiegac o kredyty, jestesmy tez czasami gorzej traktowani,  placimy takie same podatki ( 39 % w gore ) a zarabiamy duzo mniej niz dunczycy na tych samych stanowiskach.......

A co do reszty o ktorej wspomnialas...........
Jak nic nie robic i dostac za to kaske od komuny..........
Duzo mowi o Tobie.............

Offline Mirabelka

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 3
  • Reputacja: +13/-3
« Odpowiedź #24 dnia: 15 Gru 2007, 14:27:17 »
To nie sa Związki zawodowe które płaca tobie wrazie utraty pracy. To się nazywa a-kasse. I z nimi nie jest tak łatwo. Jeśli zwolnisz się sama z pracy, pierwsze pieniadze otrzymasz po 3 miesiącach dopabuse. W niektórych tych firmach musisz sama sobie szukac pracy. Cały czas musisz chodzić szukac pracy i oddawać listę w których firmach bylas, jeśli tego nie zrobisz kasy nie będzie. Komuna żadnych pieniedzy tobie nie da.

Offline Juta

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +14/-22
« Odpowiedź #25 dnia: 15 Gru 2007, 14:33:36 »
Rownosc wobec prawa nie ma tu nic do rzeczy. W kazdym kraju obowiazuje zasada, ze jego obywatele i stali rezydenci maja szersze prawa niz obcy. To normalne. Co do reszty:

placimy takie same podatki ( 39 % w gore )

Wiekszosc Polakow placi tylko 8% skladke, a 80% zarobionej kasy wywozi do Polski. Kiepski to interes dla Danii.

Cytuj (zaznaczone)
a zarabiamy duzo mniej niz dunczycy na tych samych stanowiskach.......
Zapewniam Cie, ze Dunczycy sa wsciekli z tego powodu. W ten sposob psujemy rynek pracy, pozbawiamy Dunczykow szansy na dobry zarobek.

Offline greg1969

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #26 dnia: 15 Gru 2007, 14:49:22 »
No już dobrze nie kłućcie się z Kabusewnictwem tego portala: Adminami, Global Moderami, Moderami etc. bo przecież oni wiedzą najlepiej. Lepiej nie pyskować bo jeszcze wywalą z forum (na razie nie straszą). A tak najlepiej jakby ten portal działał tylko dla nich. Wszystkie rozumy pozjadali. Praktycznie mogą już doradzać Duńczykom. Może czas zmienić portal na jakiś duński ha, ha. Pa Pozdro

Offline anha

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 9
  • Reputacja: +3/-0
« Odpowiedź #27 dnia: 15 Gru 2007, 15:01:32 »
Cytuj (zaznaczone)
To nie sa Związki zawodowe które płaca tobie wrazie utraty pracy. To się nazywa a-kasse
Nazwa instytucji nie jest najistotniejszą rzeczą w mojej wypowiedzi ale masz rację,pomyliłam nazwę.

Cytuj (zaznaczone)
Jak nic nie robic i dostac za to kaske od komuny..........
Duzo mowi o Tobie.............
A w którym momencie napisałam,że ja tak robię i że coś dostaje?

Offline MargaretMitchell

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +5/-1
« Odpowiedź #28 dnia: 15 Gru 2007, 16:04:03 »
No już dobrze nie kłućcie się z Kabusewnictwem tego portala: Adminami, Global Moderami, Moderami etc. bo przecież oni wiedzą najlepiej. Lepiej nie pyskować bo jeszcze wywalą z forum (na razie nie straszą). A tak najlepiej jakby ten portal działał tylko dla nich. Wszystkie rozumy pozjadali. Praktycznie mogą już doradzać Duńczykom. Może czas zmienić portal na jakiś duński ha, ha. Pa Pozdro

Greg, nie bądź trywialny, to portal dla Polaków i takie uwagi niczego nie zmienią.
Większość z nas ma coś przeciwko, wiele rzeczy nam się nie podoba, jednak to zmienia faktu, ze skoro tu jesteś, to trzeba przestrzegać zasad, takie prawo gości.
Doradzamy rodakom jak sobie radzić w granicach prawa, trudno, żebyśmy namawiali do łamania go, to chyba oczywiste. Mówimy też o różnych kruczkach, ale każdy bierze odpowiedzialność za siebie.
Poza tym weź pod uwagę jedno, jest tu sporo osób, które z tym krajem wiążą swoją przyszłósć na jakiś czas. Im zależy tym bardziej, żeby Polacy nie byli postrzegani przez Duńczyków jako tryglodyci, najeżdźcy, kombinatorzy a nawewt złodzieje. Ktoś kto przyjeżdzą tu na pół roku robi co chce i nie przejmuje się, inni, którzy chcą tu mieszkać dłużej cierpią za rodaków, opinia za nimi ciągnie się latami.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #29 dnia: 15 Gru 2007, 17:22:23 »
Dokladnie tak Margaret....

Chce z duma mowic, ze jestem z Polski, a nie z pochylona glowa...
Nie chce by po odpowiedzi na pytanie skad jestem, patrzono mi na rece ...
Uwielbiam dunskie zaufanie... bo ono ulatwia zycie.... na przyklad ostatnio realizowalam w banku czek wystawiony na nazwisko meza.... w Polsce bylo by to nie mozliwe...
A tu jest.... chcialabym by trwalo wiecznie...

A co do BLACH....
z osobistego doswiadczenia mojej rodziny:
Maz mojej mamy (Dunczyk), mial w Polsce firme i tam kupili samochod i jakis czas w Polsce mieszkali... aczkolwiek bywali w Danii czesto... nie minelo duzo czasu jak sprzedal samochod zarejestrowany w Polsce i kupil, drozszy, gorszy tu na miejscu z dunskimi blachami... mial dosc wiecznego tlumaczenia sie policji dlaczego jezdzi na polskich blachach... Owszem nic nie zaplacil, bo teoretycznie mial prawo (mial firme w Polsce, zameldowanie tamze i polska zone)... ale mial dosc, dyskusji, tlumaczenia i tracenia czasu na kontrole.
Owszem, ze bylo to jakies 10 lat temu, kiedy Polakow mniej bylo i Polska w Unii nie byla.... ale jak sie okazuje prawo dotyczylo rowniez i Dunczykow...

Tak naprawde, mowiac szczerze, zupelnie mnie to nie interesuje, co zrobicie... ROBTA CO CHCETA, jak mawia Owsiak...
To Wasze pieniadze, Wasz czas....

Tak jak napisala Margaret... doradzamy w ramach istniejacego prawa.... a co kto z Was zrobi, to juz nie nasz problem....

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #29 dnia: 15 Gru 2007, 17:22:23 »

polskie agencje pracy

Zaczęty przez 6palcyDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 18522
Ostatnia wiadomość 16 Lut 2012, 21:37:25
wysłana przez 6palcy
polskie szkoly

Zaczęty przez martuchnamDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 60
Wyświetleń: 51460
Ostatnia wiadomość 26 Maj 2008, 22:40:11
wysłana przez Jomir
Nad polskie góry

Zaczęty przez SporoceDział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 58793
Ostatnia wiadomość 12 Lut 2019, 10:42:46
wysłana przez murawskian
czy moge stracic polskie prawo jazdy w danii ?

Zaczęty przez jarras37Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 29
Wyświetleń: 57457
Ostatnia wiadomość 08 Cze 2008, 16:53:24
wysłana przez vera
Polskie menu

Zaczęty przez MieciaDział Hydepark

Odpowiedzi: 14
Wyświetleń: 19865
Ostatnia wiadomość 17 Gru 2009, 17:32:14
wysłana przez willy