Ogólne > Podatki

czy mogę zmienić podatek

(1/4) > >>

zosia:
Witam,

proszę pomóc mi rozwikłać mój problem, otóż dostałam umowę o pracę na czas nieokreślony i w związku z tym płacę 40%podatku!!! wiem pracuje w dani powinnam się przystosować i przywyknąć, ale jeśli jest sposób i prawna możliwość aby skorzystać z ulgi to dlaczego nie.

i moje pytanie brzmi czy teraz mogę poprosić pracodawcę aby zmienił mi umowę na rok (pracuje tu prawie 2 miesiące) czy będę mogła skorzystać z tej ulgi?
jak się nazywa ta ulga tzn jak mam przekonać Bossa żeby zmienił umowę (chyba w formie aneksu, nie wiem jak to powinno wyglądać), czy ie każdy o tym wie czy może oni się delikatnie mówiąc denerwują że my płacimy takie grosiki.

jeśli nie czy mogę chociaż skorzystać z innej formy ulgi np delegacyjne czy prowadzenie domu w Polsce.

bardzo proszę o sugestie

zosia:
uzupełnienie do wcześniejszego pytania.

Jeśli jest ktoś kto w miarę posługuje się językiem duńskim i mógłby zadzwonić do skat i zapytać u celu, byłoby super. (jeśli zbyt śmiała prośba to sory)
nie chciałabym być postrzegana jako kombinatorka w oczach szefa, jeśli potem okaże się że nic w mojej sprawie nie da się zrobić.

wielkie dziękuję
pozdrawiam

piatka:
W skacie, w komunie i chyba we wszystkich urzedach udziela sie informacji po podaniu cpr.
 Nikt tu tak sobie nie strzepi jezyka :P :)

vera:
Podatku nie można zmienić ale można skorzystać z ulg gdzie są na kazdym kroku.

np

- prowadzenie podwójnego gospodarstwa domowego (PL i DK) - żona, mąż dzieci
- dojazd do pracy
- kupno mieszkania kolejny raz mozna skorzystac z ulgi

nie wiem co jeszcze......... :)

Zasadniczo kazdy powinien porozmawiac z ksiegowym, to jego obowiązek dopilnować tematu aby byc dobrze rozliczonym......, nawet Bank prosi o skata w celu kolejnej korekty. Jak płacisz duzy podatek to nie staraj się zejsc na 8% bo to nikomu nie słuzy długoplanowo. Płacąc jak Dun korzystasz z wszystkiego co oni, wystarczy zapytac......

;)

Internetowy Slowik:

--- Cytat: zosia w 18 Gru 2007, 12:40:46 ---.. ale jeśli jest sposób i prawna możliwość aby skorzystać z ulgi to dlaczego nie.
--- Koniec cytatu ---
No wlasnie. :)

Ulga za koszty podróży (delegacyjne) lub za podwójne prowadzenie domu wymaga tymczasowego miejsca pracy np. bedac zatrudnionym w okresie probnym lub na czas okreslony. Zobacz Pozostałe koszty pracownika (powyżej 5.200 kr.). Zmiana umowy o prace aby otrzymac ulgi, jest kombinowaniem. ;D

Ulga za dojazd do pracy jest aktualna przy dojazdach powyzej 24 km dziennie.

Nie ma ulgi za kupienie mieszkania ale jest ulga za koszty odsetek, bez wzgledu na co jest wzieta pozyczka.

--- Cytat: vera w 18 Gru 2007, 14:31:33 ---Zasadniczo kazdy powinien porozmawiac z ksiegowym, to jego obowiązek dopilnować tematu aby byc dobrze rozliczonym......, nawet Bank prosi o skata w celu kolejnej korekty. Jak płacisz duzy podatek to nie staraj się zejsc na 8% bo to nikomu nie słuzy długoplanowo. Płacąc jak Dun korzystasz z wszystkiego co oni, wystarczy zapytac......
--- Koniec cytatu ---
Niewiele z tego rozumiem. Jezeli chodzi o ksiegowego w zakladzie pracy to firme nie interesuja prywatne rozliczenia podatkowe pracownikow. Wysokosc podatku tez nie ma wplywu na to, z czego mozesz korzystac.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej