Ogólne > Rodzina ...
Ubezpieczenie zdrowotne za granica
kennny:
Witam,
Wraz z nowa żółta kartą dostałem informacje na temat zmian w ubezpieczeniu zdrowotnym za granica. Dunskim poki co nie władam więc proszę o jakiś skrót o co dokładnie chodzi. Podaje odnośnik do strony:
http://nyerejseregler.dk/
Z góry dzięki
piatka:
Chodzi o to, ze od nowego roku zmieniaja sie zasady ubezpieczenia zagranicznego na zolta karte, tzn. nie bedzie przede wszystkim oplacany transport powrotny z urlopu w razie wypadku czy zachorowania na urlopie i nie obejmuje pare innych rzeczy, wiec kazdy powinien dokupic ubezpieczenie za 265 albo za 600 kr w zaleznosci od tego czy jest to ubezpieczenie na Europe czy na caly swiat.
Thunder86:
Moje pytanie jest typowo teoretyczne:jestem ubezpieczony w Polsce,ale pracuje legalnie w Danii-łamie sobie np reke.Dostaje dwa odszkodowania?
piatka:
Niestety.................. mozna miec tylko jedno, szybciutko to sprawdza, chyba, ze masz dodatkowe prywatne
Thunder86:
Dla mnie te wszystkie kwestie podatkowe i ubezpieczeniowe są bardzo niejasne.Nie każdy ma taki "dar"do tych spraw jak Klingoon ;D
Bo co np. jak sie juz jest zagranicą,a sie nie pracuje tam,co za tym idzie nie ma sie tych wszystkch papierkow,a uleglo sie wypadkowi?Słyszałem,że niby ambasada czy konsulat pomaga,ale...to jest tylko pozyczka :-\Co za tym idzie trzeba ją spłacic,a patrząc na to jakie tłumy w obecnym czasie wracają z Zachodu na Świeta do Polski i zarazem korzystają tu z usług np. dentystów to ceny na Zachodzie są wrecz niewyobrażalne,jeśli sie tam jeszcze nie znalazło pracy...
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej