poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: ortopeda  (Przeczytany 3365 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

BETAGO

• Gość
ortopeda
« dnia: 09 Sty 2008, 11:56:38 »
Witajcie chciałam zapytać o ortopedę w Danii.
Mamy tu żółte karty i korzystałam już z lekarza.
Chciałam zapytac czy ktoś wie czy tu są też obowiązkowe badania tzw bioderek dla dzieci. mam dziecko które w Polsce powinno mieć wizytę u ortopedy i usg ( standardową ponieważ niedawno zaczeło chodzić ). Nie wiem czy tu też przysługuje mi taka wizyta bezpłatna.
Druga sprawa to juz korekcja ponieważ starszy syn jest pod opieka ortopedy w  Polsce  ( krzywo stawia stopę ). W Polsce czeka się na taka wizytę pół roku.Może ktoś ma duńskie doświadczenia? Czy takie wizyty sa płatne czy nie? Czy trzeba skabusewanie? No a może ktoś wie czy zalecane przez lekarza wkładki ortopedyczne do butow sa płatne czy tez nie?
pozdrawiam czytających BETAGO

piatka

• Gość
Odp: ortopeda
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Sty 2008, 13:02:52 »
W Dani opieke lekarska nad pacjentem sprawuje lekarz do ktorego jestes zapisany, to twoj osobisty lekarz i do niego idziesz ze wszystkimi problemami zdrowotnymi.
Od niego tez zalezy czy uzna za stosowne skabusewac cie do specjalisty. Wszystkie pytania zadaj wiec lekarzowi, powiedz o wszystkim.
 Na wizyte u ortopedy czekam 6 miesiecy, ale zalezy to od choroby, w naglych wypadkach sa krotsze okresy oczekiwania.
Raczej nie chodzi sie tu prywatnie do specjalisty, poniewaz jest to bardzo droga usluga i Dunczycy korzystaja z niej po wykupieniu prywatnego ubezpieczenia.
 Wkladki do butow lekarz moze zapisac bezplatnie, czesciowo platnie, a takze powiedziec, ze mozesz je kupic w sklepach specjalistycznych, wszystko zalezy od decyzji lekarza.

BETAGO

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Sty 2008, 21:26:54 »
Bardzo Ci dziekuję za odpowiedź i pozdrawiam serdecznie Beata

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Sty 2008, 23:23:29 »
Troche uzupelnie... z okresem oczekiwania bywa roznie...
Na pulmonologa dla syna czekalismy 3 miesiace (chociaz chodzilo o przepisanie lekow, ktore przyjmuje na stale)... Nastepna wizyta, za 10 miesiecy!

Na specjalistyczne badania w szpitalu psychiatryzcznym przyszloby nam czekac 7 miesiecy, pomimo ze bylo napisane na skabusewaniu AKUT (pilne). Nam pomogla akurat psycholog szkolna i dobra wola lekarzy w szpitalu, ktorzy cudem wynalezli czas wczesniej.
Aczklwiek:
W takiej sytuacji, jesli okres oczekiwania jest dluzszy niz 6 miesiecy, a sprawa jest pilna musisz udac do lekarza rodzinnego, przedstaiwc sprawe i poporosic o skabusewanie do lekarza prywatnego. Wizyta wowczas odbywa sie na koszt komuny. Od lekarza dostaniesz wtedy liste lekarzy, do ktorych mozesz sie udac.
My takie skabusewanie dostalismy - wiec podaje wiadomosci sprawdzone na wlasnej skorze.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #3 dnia: 09 Sty 2008, 23:23:29 »

Lekarz ortopeda

Zaczęty przez malinaDział Hydepark

Odpowiedzi: 6
Wyświetleń: 11051
Ostatnia wiadomość 27 Maj 2022, 09:00:48
wysłana przez gerard3212
polski ortopeda

Zaczęty przez dita1Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 21