Ogólne > Hydepark

Spis lekarzy- polski lekarz

<< < (21/21)

happybeti:

--- Cytat: MalaCzarna w 28 Sty 2013, 16:00:46 ---Betty założenie cudowne ALE posiew bakteryjny na specjalnym podłożu rosnie 3-4 dni + zrobienie antybiogramu .
Lekarz nie mógłby zobaczyć bakterii pod mikroskopem ot tak na cito.
A co byłoby gdyby jakaś groźna bakteria mu "uciekła"?  ;)
 Już widzę jak gania po całej przychodni za nią z klapką na muchy    ;) :D ;D 8)

--- Koniec cytatu ---

Co do "uciekającej groźnej bakterii" ;) ;D, to na już tam jest- przywleczona przez chorego 8) ;D.

Poza tym ja mówię o "prostych" sprawach, które możnaby sprawdzić/wyeliminowac właśnie przy pomocy prostego mikroskopu.Nie mówię, by lekarze sami odwalali całą robote za laboratoria.

A btw - jakoś w USA to "działa" i nikt nie "gania za bakteriami z klapką na muchy :P ;D"

Ale, jak juz pisałam, to tylko takie moje , dość "abstrakcyjne" przemyślenia ;) 8) :D

aisak:

--- Cytat: MalaCzarna w 28 Sty 2013, 16:00:46 ---Betty założenie cudowne ALE posiew bakteryjny na specjalnym podłożu rosnie 3-4 dni + zrobienie antybiogramu .
Lekarz nie mógłby zobaczyć bakterii pod mikroskopem ot tak na cito.
A co byłoby gdyby jakaś groźna bakteria mu "uciekła"?  ;)
 Już widzę jak gania po całej przychodni za nią z klapką na muchy    ;) :D ;D 8)

--- Koniec cytatu ---
         No to teraz zacznie sie nagonka, bo zupelny laik sie odezwie, heheh. Moja cudowna juz na emeryturze dunska pani doktor miala pipetki, jakies papierki lakmusowe czy inne cuda (szklanej kuli nie widzialam ani czarnego kota ;D) do noska pipetki, do gardla, na papierki i po kilku minutach, no niestety bakterie sa. Wiec obylo sie to tu bez mikroskopu. Moze czary ;) ;D??? A potem wyzsza technika sie przydala, do internetu i co z najnowszych lekow na to przepiszemy i omowienie tematu konkretnej bakterii i mojego czy tez syna chorobska  z internetu i na papier. I rozmowa. Pani ok 70 lat a widoczne atrybuty i sredniowiecza (szklana kula i kot , ktorych nie bylo ;D) i nowoczesnosci (laptopik z szybkim laczem internetowym) plus perfekt angielski..... To se ne wrata :'( :'( :'(!!!!!

MalaCzarna:
Aisak zrób wykład naszym polskim lekarzom ,jestem ZA !

Mikroskop też ok czemu nie ? Jeśli działa ! (lekarze zapytają pewnie o koszty )

happybeti:
Papierki i pipetki to już pewnie "wyższa technika", niz mikroskop ;) ;D.
Ale wszystko sprowadza sie do jednego- że lekarz pierwszego kontaktu ma PODSTAWOWE NARZĘDZIA (oprócz stetoskopu), by postawic wstępną diagnoze, ewentualnie wyeliminowac jakąś, lub skabusewać na bardziej specjalistyczne badania.
No, ale to abstrakcja- można sobie "pogdybać"
A koszt wyposażenia gabinetu w mikroskop chyba aż tak kosmiczny nie jest- w końcu nie musi byc jakiś super-hiper-elektronowy ;)

Jomir:

--- Cytat: MalaCzarna w 28 Sty 2013, 15:27:12 ---
AISAK  :) szkoda że nam Polakom nie wyjaśnia się sytuacji ekonomicznej przychodni , bo wówczas wszystko byłoby jasne.
Ok .10 - 15 lat temu przychodnie tzn. lekarze pierwszego kontaktu przeszli na własny rozrachunek.
Dostawali jeśli dobrze pamiętam 8 zł za pacjenta, niezależnie czy pacjent w danym miesiącu pojawił się u lekarza czy nie. Załóżmy że przychodnia ma 1000 zarejestrowanych pacjentów
tzn. 1000 x 8zł=8000zł miesięcznie-->To jest pula dla wszystkich pacjentow w tej przychodni .
Wymaz/plwocina na posiew bakteryjny koszt 40 zł (jeśli dobrze pamiętam).
Jeśli przyjdzie do tej przychodni tylko 10 osób x 40zł =400zł A przecież na pacjenta jest tylko 8 zł  :o .
W okresach zachorowań lekarze modlili się, aby mieć jak najmniej pacjentów szczególnej troski.
Na badania konieczne nie było pieniędzy.

Dlatego dzieciom szczególnego ryzyka dawali leki bez badań .
Jeśli czytasz moje posty jestem przeciwna wszystkiemu co nosi miano chemii ,ale wiem, że lekarzy nie uczy się stosować leki naturalne . Dlatego oni ratują dzieci szczególnej troski jak mogą .
Ale wierzę ci, że trafiłaś na lekarza knowała ...przykre .

ps. jem obiad na kolanie i piszę  ;) Czy to są oznaki uzależnienia od internetu?  :D  :D

--- Koniec cytatu ---
Zmartwie Cie mala, ale tu jest tak samo. Mianowicie przychodnie sa na wlasnym rozrachunku, na kontraktach z regionami. Jedynie powiedzmy "przydzielanie" kontraktow odbywa sie w nieco inny sposob.
Jedyne co maja rodzinni i specjalisci od Regionow, to dostep do artykulow medycznych w cenach przetargowych.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej