Ogólne > Rodzina ...
Co zrobic z 18letnim dzieckiem????????????
Manior:
--- Cytat: Tula w 05 Sty 2008, 21:02:37 ---Zeby to tylko 18-latki, Piatko... Malo to trzydziestolatkow na garnuszku rodzicow?
--- Koniec cytatu ---
A ja słyszałem, że to bardzo tanio mieszkać u swoich rodziców. Polscy rodzice nie biorą ani grosza na życie od studiujących czy nawet pracujących dzieci.
(W przeciwieństwie do duńskich) No bo podobno nie wypada brać od własnych dzieci. Pranie za darmo. Restauracja za darmo. Potem się dziwić, że dziecko życzy sobie aby mama zrobiła duży tort na 30 urodziny!!!
Podobno tylko Włosi mają z tą "pępowiną" jeszcze większy problem niż my. Eeeech ... Serce matki.
Pozdrawiam
Jomir:
Troche jestescie niesprawiedliwi... Bo Dorota nie pyta o dwudziestoparoletnia dziewczyne, a osiemnastolatke...
Mam corke 17-letnia, co prawda jest samodzielna - mieszka w akademiku, zarabia na swoje kieszonkowe, odpowiada za siebie, ale tak naprawde to jeszcze dzieciak...
Potrzebuje wpasc na weekend, uzyc zycia rodzinnego, wyskoczyc z mama na zakupy, poklocic sie z bratem :) czy poprostu pobyc w domu...
Gdy rodzice sa 1000 kilometrow dalej, cos takiego nie jest juz mozliwe ... a coz to jest te 18-lat???
Poza tym, przeciez kazdy z rodzicow mysli o tym jak zapewnic przyszlosc dziecku... I Dorota probuje wlasnie pomoc dziecku ulozyc to jak najlepiej...
Owszem, ze tu dzieciaki wyfruwaja z domu... ale dostaja SU, ktore nie jest wcale takie male, a i maja mozliwosc podjecia pracy w niepelnym wymiarze godzin... to pozwala im wynajac jakis pokoj, mieszkanie oraz sie utrzymac....
A w Polsce co????
Mojej siostry 18-letni syn, zasuwa w Polsce w supermakecie na pol etatu za cale 350 zlotych... sorry... ale to tylko na pokoj w akademiku... i co dalej???
Grzesiek:
jesli zna biegle angielski to moze sie uczyc w miedzynarodowej szkole ktora jest w birkerod'zie. nauka po ang. wydawana jest miedzynarodowa matura ktora obowiazuje na calym swiecie, ucze sie tam ja i kilku polakow, wiec mialaby latwiej, jakoze mowie i pisze biegle po dunsku i moi znajomi z tej szkoy tez to widze tam tylko same ulatwienia dla niej
tu masz link. z tego co pamietam to przyjecia sa teraz do marca
http://www.ibo.org/school/000632/
piatka:
18 letnie dziecko?
To juz pelnoletnia osoba, ktora sama decyduje co chce robic........... gdzie mieszkac...........
Tak jest w swiecie, tak jest w Danii, dlatego mlodziez po skonczeniu 18 lat wyprowadza sie z domu i rozpoczyna samodzielne zycie.
Nie znaczy to wcale, ze zrywa kontakt z rodzicami, ale to dziecko powinno pytac i szukac drogi, nie mama :)
Jomir:
Grzesku, ona juz bedzie po maturze, wiec na IB za pozno, poza tym w Ib mozna sie uczyc do 20 roku zycia.
A swoja droga :) o ile sie nie myle, jest Was tylko troje Polakow w Birkerød :) wiec ciekawe, ktorys Ty :)
Piatko.... czyzbys juz zapomniala jak to bylo jak Twoje dzieci mialy 18 lat???
Na pewno byly takie dorosle i samostanowiace???
Czy oby na pewno wowczas bys je tak zostawila w Polsce i wyjechala do Danii????
Nawigacja
Idź do wersji pełnej