poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: W ciemno do Danii  (Przeczytany 6524 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Kamil.acc

• Gość
W ciemno do Danii
« dnia: 03 Sty 2008, 22:38:04 »
Witam, w wakacje planuję wyjechać na 3 miesiące do pracy i myślałem o Danii. Mam samochód, planowałem jechać w 4 osoby. Moje pytanie jest takie - czego mam się spodziewać, gdzie mogę znależć pracę i w jakim charakterze, oczywiście chodzi o pracę sezonową

Dziękuję z góry za każdą informację

Tula

• Gość
Odp: W ciemno do Danii
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Sty 2008, 16:48:41 »

Kamil.acc

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Sty 2008, 19:23:32 »
Tula, jak najbardziej dziękuję za Twoją odpowiedź

Chodzi mi bardziej o to, czy można się spodziewać pracy, kiedy przyjadę do jakiegoś duńskiego domu, powiem jak się nazywam i zapytam, czy nie chce malowania domu, zbierania chrustu na zimę itd. Chodzi mi o typowe domowe prace, bo wiem, że np. w Norwegii znajomi w ten sposób szukali. I czy wtedy muszę pracować legalnie, czy tylko "na słowo" z Dunńczykiem.

Drugie moje pytanie... Czy legalne jest granie w Danii koncertowanie z zespołem na rynku, na ulicy itd. Czy dużo ludzi w ten sposób pracuje? Jak Duńczycy do tego podchodzą?

Mam nadzieję, że tym razem moje niejasności zostaną rozwiane w inny sposób,

pozdrawiam i dziękuję z góry za pomoc

Kamil

K3

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Sty 2008, 19:32:00 »
Tula, jak najbardziej dziękuję za Twoją odpowiedź

Chodzi mi bardziej o to, czy można się spodziewać pracy, kiedy przyjadę do jakiegoś duńskiego domu, powiem jak się nazywam i zapytam, czy nie chce malowania domu, zbierania chrustu na zimę itd. Chodzi mi o typowe domowe prace, bo wiem, że np. w Norwegii znajomi w ten sposób szukali. I czy wtedy muszę pracować legalnie, czy tylko "na słowo" z Dunńczykiem.

Kamil

w Danii albo musisz mieć działalnośc gospodarczą (może byc polska) i płacic podatki, albo byc zatrudnionym (pozwolenie na pracę) i tez płacic podatki

wiem jedno: jeśli przejdziesz po osiedlu domków jednorodzinnych oferując takie usługi jak wspomniałeś jako domokrążca, a potem ktos zobaczy, ze u kogoś innego pracujesz: efekt to wizyta Politi

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Sty 2008, 21:38:45 »
Generalnie domokrążcy nie są w Danii mile widziani a Polacy będą podejrzewani o złodziei sprawdzających czy ktoś jest w domu.

Kamil.acc

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Sty 2008, 22:10:05 »
Tak myślałem, ale teraz mam dwa pytania:
Na ile wcześnie i gdzie mogę ubiegać się o zezwolenie na pracę
A drugie pytanie, trochę nie a propos... czy tak samo jest w Szwecji i Finlandii(chodzi mi o szukanie pracy "na własną rękę", w domach)?

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Sty 2008, 22:59:54 »
Na ile wcześnie i gdzie mogę ubiegać się o zezwolenie na pracę
Zezwolenie jest wydawane na konkretne stanowisko, czyli najpierw praca a potem zezwolenie. Są jednak firmy w których możesz podjąć pracę czekając na zezwolenie.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 04 Sty 2008, 22:59:54 »

Thunder86

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Sty 2008, 23:30:52 »
Znajomy też robil cos w tym stylu,ale w Norwegii.Spał w samochodzie,jadl konserwy zabrane z Polski i sprzątal tam po prostu.Tak czy inaczej przywoizl do PL nieźle pieniądze,jak na nasze warunki.Gorzej jeśli miałby tam zostac i płacic za jedzenie i mieszkanie.Pomysł jest troch eszalony i jednemu sie może udac,a dwudziestu nie.Znajomy robil tak tylko w czasie jak mial wolne od uczelni, więc to trochę inaczej wygląda, bo jak ktoś chce rzucic wszystko i chodzic od domu domu,w kraju którego języka ani obyczajów nie zna, to bez obrazy ale jest to nieco szalony pomysł...

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #7 dnia: 04 Sty 2008, 23:30:52 »

Urlop rodzicielski w Danii

Zaczęty przez RybkaWillegoDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 105
Wyświetleń: 309131
Ostatnia wiadomość 10 Cze 2016, 20:01:31
wysłana przez aneczka.k
uczelnie w Danii?

Zaczęty przez Mateusz199Dział Edukacja

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 16832
Ostatnia wiadomość 18 Kwi 2024, 10:49:09
wysłana przez Mateusz199
Czy przeglady techniczne aut sa obowiazkowe w Danii ?

Zaczęty przez KierowcaDział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 39583
Ostatnia wiadomość 27 Paź 2009, 22:39:26
wysłana przez Manior
Nastepny punkt do podniesienia naszej "popularnosci" w Danii...

Zaczęty przez MartynaMDział Hydepark

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 45799
Ostatnia wiadomość 16 Cze 2014, 17:07:43
wysłana przez natalaa
tanie rozmowy na stacjonarne i komórki do Danii z Polski

Zaczęty przez bazakbalDział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 42603
Ostatnia wiadomość 17 Cze 2010, 13:19:35
wysłana przez jamjurand