poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Pleśń w wynajomowanym mieszkaniu-co robić?  (Przeczytany 22169 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +1/-1
Odp: Pleśń w wynajomowanym mieszkaniu-co robić?
« Odpowiedź #15 dnia: 07 Sty 2008, 21:18:12 »
vaxa_rys  jak długo juz wynajmujesz to mieszkanie???

Osobiscie nic bym nie robił. Usuń te pajeczyny najdelikatniej jak mozesz, zrób więcej zdjęć.
Zgłos to włascicielowi jednak juz zacznij szukac nowego mieszkania.

NIe ma szans na wmowienie Waszej winny. Ostatnio zdawałem mieszkanie i tez była usterka z winny wlasciciela (podobny temat jednak podłoga). Walka trwa już drugi miesiąc ale wyszło na moje.

Kupowanie srodków to strata kasy i czasu oraz to nie twoj interes aby usuwac pleśń ze ścian.
MOże być tak ze własciel nic na ten temat nie wie a tylko firma remontujaca zataiła kaszana.
Właściciel nie jest panem i władcą, argumentuj to złymi warunkami zdrowotnymi, waż każdy argument a gośc sam ci znajdzie nowe mieszkanie aby uniknac problemów.

Offline vaxa_rys

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 4
  • -Otrzymane: 26
  • Reputacja: +4/-6
« Odpowiedź #16 dnia: 07 Sty 2008, 23:33:35 »
vera,dziekuje za odpowiedz. w tym mieszkaniu jestesmy od pazdziernika i po jakims tygodniu juz widzialam plamki w naroznikach ,ale nie wiedzialam ze to pleśń, bo było to małe. Mieszkania juz szukamy,nie ma sensu tu dluzej siedziec, bo plesn bedzie wracac.

anka84

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 08 Sty 2008, 00:21:25 »
Mam ten sam problem wynajmujemy mieszkanie od 1 wrzesnia, na poczatku nic nie bylo ale mieszkanie bylo dopabuse co pomalowane, w sypialni mamy szafe zabudowana i jakies 1,5 miesiaca temu zauwazylam w rogu szafy plesn ( mieszkanie jest dwupokojowe  z czego jeden pokoj jest to taka kuchni- jadalnia drugi sypialnia w ktorym to wlasnie pokazala sie plesn, z tego co zauwazylismy normalnie mieszkanie to bylo jedno pokojowe ale wlascicielka przerobila tzn z kuchni zrobila sypialnie, nie ma tam zadnego kaloryferu jak sie wprowadzilismy dostalismy do ogrzewania tego pokoju piecyk elektryczny w drugim kuchnio-jadalni jest normalny kaloryfer) jak tylko zrobilo sie chlodno zaczelismy grzac tym piecykiem, oczywiscie wietrzymy mieszkanie. Zaraz jak to zabaczylam zglosilismy wlascicielce ze taki problem wyskoczyl kazala to zmyc, ale zaraz zadzwonila i powedziala zeby jednak tego nie robic bo ona za 10 dni przyjdzie to z mezem zobaczyc i tak sie nie pojawila nie odbiera telefony nie oddzwania. Pare dni temu zauwazylam ze na scianie za lozkiem powoli pokazuje sie plesn, mamy male dziecko. Wlasnie jestem w Polsce poniewaz moje dziecko dostalo allergi jutro czeka mnie prywatna wizyta na testy jezeli okaze sie ze dziecko ma uczulenie na plesn to nie wiem co ja tej babie zrobie. Mieszkanie jest narozne, nikt mi nie powie ze to nasze zaniedbanie bo wiem co robie. Jak wroce do Danii zrobie fotki i wstawie na forum.

Offline Patryk

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #18 dnia: 08 Sty 2008, 06:20:07 »
Plesn jest objawem GRZYBA w murze.ktorego nie mozna zniszczyc NIGDY. W bardzo krotkim czasie MAMY WSPOLLOKATORA NASZEGO ORGANIZMU NA CALE ZYCIE-mozna w roznych okresach go zaleczyc-NIGDY DO KONCA WYLECZYC.
BARDZO NiEBEZPIECzNY / w zaleznosci od gatunku/ DLA DZIECI I DOROSLYCH.

Offline mala_z_Aarhus

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +8/-2
  • A friend to all is a friend to none.
« Odpowiedź #19 dnia: 08 Sty 2008, 13:18:05 »
Ktos moze pamieta sprawe przed swietami bozonarodzeniowymi dotyczaca zniszczenia nowowybudowanych domow na Zelandii. Wszystkie zostaly zniszczone przez ta sama firme budowlana, ktora je budowala, gdyz w domach zagniezdzil sie grzyb, ktory byl niemozliwy do usuniecia. Probowano przez polroku go wyplenic i nic.
Sprobuje wieczorem znalezc nazwe tego grzyba, moze to pomoze w badaniu i probach/ odczynach alergologicznych.
Mam troche doswiadczenia z wynajemcami. Niestety.
Zawiadomilabym wynajemce i sklonila do przyjscia, aby zobaczyl co i jak. W czasie wizyty dobrze miec jakas osobe postronna, z dobra znajomoscia jezyka dunskiego (nie piszesz czy znacie jezyk, zreszta w jakiejkolwiek sprawie Twoje oraz Twojego meza poswiadczenia, ze informowaliscie wynajemce, spotkaliscie sie z wynajemca itd nie sa tak wiarygodne jak poswiadczenie przez bezstronnego Dunczyka. Moze Wasz pracodawca bedzie mial chce Wam pomoc).
Na spotkanie przygotujcie sobie kartke, ktora wreczycie wynajemcy. Mozecie juz teraz wreczyc wypowiedzenie (choc wtedy szanse, ze cokolwiek zrobi sa minimalne) lub kartke z zadaniem usunieca plesnii gdyz pogarsza ona Wasz stan zdrowia, Waszego dziecka itd. Z powodu plesni macie zle samopoczucie, trudnosci w koncentracji, co rzutuje na Wasza prace. Z tego powodu zadacie obnizenia czynszu do czasu zalatwienia sprawy z plesnia. Jesli wynajemca nic z tym nie zrobi w zaleznosci czy jest to mieszkanie wynajmowane od prywatnego wynajecy czy ze spoldzielni macie rozne drogi postepowania. Mozecie poprosic o pomoc w kommunie teknisk forvaltning. Hm taka nazwa przynajmniej obowiazywala jeszcze do tej pory. Byli kiedys u mnie i sprawdzali czy mieszkanie jest akustyczne, szczelne itd. Cos jakby nadzor budowalny, ktory potem sciga wynajemce.
Zawsze mozecie probowac skontaktowac sie z Danmarks Lejersforeninger. Strona jest po dunsku.
W przypadku, gdy wlasnie ta strona jest dla Was najbardziej interesujaca, prosze piszcie do mnie na PW. Przetlumacze to co potrzebne.
Pozdrawiam.

Klingoon

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 08 Sty 2008, 14:01:45 »
Moje 0,03 PLN.

"Ktos moze pamieta sprawe przed swietami bozonarodzeniowymi dotyczaca zniszczenia nowowybudowanych domow na Zelandii."
Widzialem, pokazywali listwy drewniane lekko pokryte plesnia. Slyszelem kiedys ze bardzo duzo starych domow ma plesn - moze nawet polowa, ale nie pamietam dokladnie.

"Moze Wasz pracodawca bedzie mial chce Wam pomoc"
W Danii kazdy sobie rzepke skrobie - nie obarczalbym innych moimi problemami.

"poswiadczenie przez bezstronnego Dunczyka"
Adwokaci zalecaja korespondencje listami poleconymi.

"kartke z zadaniem usunieca plesnii gdyz ..."
Tlumaczenie dlaczego trzeba usunac plesn jest raczej zbedne.

PS. Plesn dobrze by bylo jak najpredzej zmyc chlorem i sciane wysuszyc.

piatka

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 08 Sty 2008, 17:26:28 »
Jeszcze i moje 3 grosze.
Kochani, przyjechaliscie do kraju gdzie sa inne warunki klimatyczne, musuicie sie nauczyc zyc i egzystowac wlasnie w tych warunkach.
Czy ktos z was zauwazyl, ze tu wcale nie brudza sie okna? Ze nie brudza sie prawie auta?
Ale wilgotnosc jest wieksza i trzeba nastawic sie na usuwanie tejze.
Dunczycy po kapieli wycieraja do sucha sciany kabiny prysznicowej i podloge,recznikiem, tym ktorym sie wycierali, a nastepnie wrzucaja go do pralki.
Osuszaja w ten sposob lazienke i usuwaja gromadzacy sie wapn czyli kalk. Bardzo szybko mozna zniszczyc wszystko wapniem, ktorego w wodzie jest tu znacznie wiecej niz w Polsce, widzialam calkowicie szare baterie i zatkane prysznice, a kafelki w lazience chropowate.
Czy zauwazyliscie, ze bardzo malo tu brodzikow, a w kazdej lazience kratka odplywowa na wierzchu?
 Z wynajmem jest tak: musisz widziec wady, jak sie wprowadzasz, bo przy wyprowadzce wlasciciel zobaczy wszystko, nawet to co miales przy wprowadzaniu sie i zaliczy na twoje konto.
 Grzyb rozwija sie w wilgoci i niskiej temperaturze, wiec najpierw pojawia sie wilgoc, ktora trzeba usunac zanim grzyb sie rozwinie.
ktos mowil o zaslonie, trzeba bylo ja pokazac wlascicielowi, tak samo jak przysznic zaraz po wprowadzeniu sie i zmusic do wymiany. Jesli zrobiles bez zgody i wiedzy wlascieciela, nie dziw sie, ze nie zauwazyl. Mogles po prostu wymontowac to i zalozyc poprzednie.
wiec wycierac i sprzatac, mnie niesamowicie dziwi tu ogromna ilosc pajakow i pojawiajacych sie bardzo szybko pajeczyn.
Zdziwilo mnie kiedys bardzo coroczne plukanie rur kanalizacyjnych, bardzo czeste wyprowadzki, zdziwilo wiele rzeczy, ale coz, inny kraj inna kultura.
Wiec podchodzcie do wszystkiego z dunskim spokojem i zdecydowaniem.
Wszystkiego dobrego i lepszych mieszkan zycze.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 08 Sty 2008, 17:26:28 »

Offline vaxa_rys

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 4
  • -Otrzymane: 26
  • Reputacja: +4/-6
« Odpowiedź #22 dnia: 08 Sty 2008, 18:16:41 »
wszystko sie zgadza,ale to nie znaczy ze skoro tu przyjechalismy to musimy tolerowac plesn,bo tu takie warunki.
wlasciciele byli, sami usuna tą pleśń a my i tak szukamy innego mieszkania.

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #23 dnia: 08 Sty 2008, 18:25:16 »
Jeszcze i moje 3 grosze.
Kochani, przyjechaliscie do kraju gdzie sa inne warunki klimatyczne, musuicie sie nauczyc zyc i egzystowac wlasnie w tych warunkach.
Czy ktos z was zauwazyl, ze tu wcale nie brudza sie okna? Ze nie brudza sie prawie auta?
Ale wilgotnosc jest wieksza i trzeba nastawic sie na usuwanie tejze.
Dunczycy po kapieli wycieraja do sucha sciany kabiny prysznicowej i podloge,recznikiem, tym ktorym sie wycierali, a nastepnie wrzucaja go do pralki.
Osuszaja w ten sposob lazienke i usuwaja gromadzacy sie wapn czyli kalk. Bardzo szybko mozna zniszczyc wszystko wapniem, ktorego w wodzie jest tu znacznie wiecej niz w Polsce, widzialam calkowicie szare baterie i zatkane prysznice, a kafelki w lazience chropowate.
Czy zauwazyliscie, ze bardzo malo tu brodzikow, a w kazdej lazience kratka odplywowa na wierzchu?
 Z wynajmem jest tak: musisz widziec wady, jak sie wprowadzasz, bo przy wyprowadzce wlasciciel zobaczy wszystko, nawet to co miales przy wprowadzaniu sie i zaliczy na twoje konto.
 Grzyb rozwija sie w wilgoci i niskiej temperaturze, wiec najpierw pojawia sie wilgoc, ktora trzeba usunac zanim grzyb sie rozwinie.
ktos mowil o zaslonie, trzeba bylo ja pokazac wlascicielowi, tak samo jak przysznic zaraz po wprowadzeniu sie i zmusic do wymiany. Jesli zrobiles bez zgody i wiedzy wlascieciela, nie dziw sie, ze nie zauwazyl. Mogles po prostu wymontowac to i zalozyc poprzednie.
wiec wycierac i sprzatac, mnie niesamowicie dziwi tu ogromna ilosc pajakow i pojawiajacych sie bardzo szybko pajeczyn.
Zdziwilo mnie kiedys bardzo coroczne plukanie rur kanalizacyjnych, bardzo czeste wyprowadzki, zdziwilo wiele rzeczy, ale coz, inny kraj inna kultura.
Wiec podchodzcie do wszystkiego z dunskim spokojem i zdecydowaniem.
Wszystkiego dobrego i lepszych mieszkan zycze.

Piątka, za przeproszeniem ale większych głupot to chyba już nikt nie wymysli.......
1. Zganianie pleśni na warunki klimatyczne to chyba tylko Duńczyk może palnąć aby się usprawiedliwić. W polsce też jest pleśń, która powstaje albo z winy wykonawcy albo długotrwałego zaniedbania, ale to już było pisane powyżej. Co do wynajmu to nie ma szans tak skasztanic mieszkanie aby po dwoch miechach w normalnych warunkach powstała pleśń.

2. Co do okien i aut to jest podobnie jak w polsce a że tego nie widzisz to poprostu nie masz obiektywnego porównania. Ja się przeprowadziłem z miasta na wieś więc stan okien i ich częstośc mycia diametralnie zmalała ale nie widze aby "warunki klimatyczne temu się przyczyniały". Co do aut to koleżanko spojrz nie na warunki klimatyczne ale na czystosc ulic gdyż nie ma co sie zbierać spod kół aby zanieczyszczać swój i innych samochód. Czy widziałas kiedykolwiek jak czyszczą tutaj ulice>>??? Watpię. Czyszcza tak samo jak w niemczech za pomoca szczotek drucianych na wirniku w specjalistycznym aucie nie jak w polsce zamiatanie i odkurzanie tylko.

3. Wilgotnosc prawda jest wieksza jednak to nie wytłumaczenie. Wiekszość dunczyków sie wyprowadza ze starych domów i mieszkan a stare albo wynajmuja albo sprzedają.. Ostatnio był wypadek w okolicach Jelling dunczyk sprzedał dom stary dom innemu dunczykowi. Pierwszy sie przeprowadził do nowego domu drugi natomiast tak hajcował w piecu ze spalił chawirę. Stan naprawde jest opłakany domów w ilosci napewno kilku procentowej.

4. Co do wycierania prysznica recznikiem to pierwsze słysze ale nie mowione ze nie mozliwe. ja sie jeszcze z tym nie spotkałem, z tych co znam uzywają gumowego wycieraka....

5. Co do wad. Bzdury piszesz ze wynajmujacy ma znać wady mieszkania/domu.  W zalezności od umowy masz 1-2 tygodnie na zgłoszenie usterek/uszkodzen mieszkania lub jego sprzetu. Nikt nie ma obowiazku analizowania sztuki budowlanej. Usterki najlepiej zglosic na pismie za potwierdzeniem, ja dodatkowo robie zdjecia. Co do kaucji to nie jest pobierana oplata koncowa z depozytu za wady mieszkania lecz za jego zniszczenie w większym lub mniejszym stopniu. A pisanie o potraceniu za wady jest lekko mówiąc bzdurą.

K3

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 08 Sty 2008, 19:06:31 »
Czy ktos z was zauwazyl, ze tu wcale nie brudza sie okna?

Taaaa... to skąd w Danii jest taka popularnośc firm z "vinduespolering ??

piatka

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 08 Sty 2008, 19:28:44 »
Popatrz dokladnie po oknach , nawet w 10 pietrowych otwiera sie tylko jedna polowka, okna sa ogromne, do podlogi, zeby dawaly swiatlo, wiec jak mozesz je sam umyc?
Jak mieszkasz na parterze, to owszem, ale wyzej?

K3

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 08 Sty 2008, 19:35:08 »
Popatrz dokladnie po oknach , nawet w 10 pietrowych otwiera sie tylko jedna polowka, okna sa ogromne, do podlogi, zeby dawaly swiatlo, wiec jak mozesz je sam umyc?

duża ilość okien w blokach itp jesli ma dużą powierzhnię szkła umożliwia obrót o 180 stopnii, albo w pionie, albo w poziomie
więc umyć się da

PS. a jak na 10 pietrzę okna są do podłogi, to albo musi być balkon i okno się na zewnątrz otwiera, albo do wewnatrz, i jest barierka
inaczej ktoś by wypadł  ;D

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #27 dnia: 08 Sty 2008, 19:36:23 »

ale to tylko wina wlaściciela........tylko i wyłącznie ,

może poprostu lubi mieć syf na oknach bo faktycznie niektorzy dunczycy to fleje ze szok ale to tak  jak w każdym narodzie......

Offline Mirabelka

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 3
  • Reputacja: +13/-3
« Odpowiedź #28 dnia: 08 Sty 2008, 20:20:04 »
Jeżeli okna w Danii się nie brudzą , to ja chyba nie mieszkam w Danii :o. Ja muszę raz w miesiącu swoje umyć , bo bym chyba świata przez nie nie ujrzała. To samo z samochodem , myjemy go min 3 razy w miesiącu.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #28 dnia: 08 Sty 2008, 20:20:04 »

CO ROBIC?

Zaczęty przez Milosz28Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 9
Wyświetleń: 5594
Ostatnia wiadomość 19 Lut 2009, 19:45:17
wysłana przez Milosz28
Nieuczciwy pracodawca- co robić?

Zaczęty przez Agata93Dział Praca w Danii

Odpowiedzi: 5
Wyświetleń: 7052
Ostatnia wiadomość 30 Sty 2015, 23:50:52