Ogólne > Podatki

zmiana pracodawcy,a ulga "delegacyjna"

(1/4) > >>

dar_czar:
Witam!
W roku 2007 pracowałem 5,5, miesiąca w Danii,korzystałem z tzw. ulgi "delegacyjnej".Skończyl mi się kontrakt i wróciłem na trzy miesiace do Polski,teraz znalazłem znowu prace w Danii i tu moje pytania:
1.czy należy mi się dalej ulga delegacyjna?Jeżeli tak to naile na 6,5 miesiaca czy znowu na rok?
2.czy udając się po karte podatkową na rok 2008 muszę znowu przedstawić zaswiadczenie o zameldowaniu w Polsce?,poprzednie miejsce pracy dzieli od obecnego ponad 350km.
3. czy jeżeli teraz dostanę kontrakt na czas nieokreslony bedzie przysługiwała mi w/w ulga?Pracodawca nie zapewnia mi ani wyzywienia ani mieszkania.
4.Czy musze znowu zakładac konto w banku,poprzednie zlikwidowałem?
5.No i najważniejsze pytanie,jak długo czeka sie na kartę podatkową?Mój obecny pracodawca twierdzi,że około 4 do 6 tygodni ale poprzednio czekałem na kartę 4 dni.Mówi mi że teraz SKAT przysle mi jakiś tam kwitek z tym ile zapłacić mam podatku w tym miesiacu.To mi wydaje sie podejżane.

Patrycja:
Moge tylko napisac ze maz dostal karte podatkowa w tym samym dniu w ktorym zglosil sie do skatu  ::)

Co do pytania 3 to raczej napewno umowa musi byc na czas okreslony do roku  :)

Jomir:
1. ulga delegacyjna nalezy sie tak dlugo jak dlugo jestes tu w delegacji, czyli masz stale zameldowanie w Polsce. Ale nie dluzej niz przez rok ciaglej pracy. jezlei miales przerwe 3 miesiace, zabawa zaczyna sie od nowa.
2.oczywiscie
4. dziwne pytanie. Skoro konto zamkniete, to znaczy, ze nie istnieje...
5. na miejscu w Skat do reki, poczta w ciagu tygodnia.

Klingon:
Odpowiedzialem rownoczesnie z Mirra - to nie konkurencja. ;D

1, 3) Masz nowego pracowdawce wiec zaczynasz od nowa 1 rok ulgi za wyzywienie i do 2 lat za nocleg. Warunkiem jest ze SKAT uzna miejsce pracy za tymczasowe - przy zatrudnieniu na czas nieokreslony bedzie to raczej niemozliwe (przynajmniej dla dunczykow) z wyjatkiem ewentualnego zatrudnienia w okresie probnym.

2, 5) Zadzwon do SKAT.

4) Tak - wszystkie rozliczenia sa zawsze przelewane na konto.

dar_czar:
Dzieki za szybką odpowiedż.Jak wysokie są te ulgi coś się zmieniło względem poprzedniego roku?A tak pozatym to widze że bede musiał wziąść sprawy w swoje ręce, bo mój szef chyba udaje że sie zna. ;D

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej