Ogólne > Podatki
forskudsopgorelse
lilianka:
witam ,prsze madrzejszych ode mnie o porade.pracuje w danii od sierpnia ,dzisiaj wybralam sie do skat po karte podatkowa na 2008 rok.okazalo sie ze kwota wolna od podatku na 1 dzien dla mnie wuynosi 124 kr.czy ktos wie dlaczego?dodam ze nie jestem mezatka,jestem zameldowana w Polsce.co mam przedstawic zeby skat zmienil mi ta kwote?w tamtym roku mialam jakies 13000 kr/msc,
Tula:
Lilianko, pisalas juz o tym. Naprawde uznalas, ze to jest warte nowego, oddzielnego, tylko dla Ciebie watku?
Daj Klingonowi chwile, pewnie je kolacje, dzis sie juz naodpowiadal ;).
Klingon:
--- Cytat: lilianka w 21 Sty 2008, 19:08:39 ---pracuje w danii od sierpnia ,dzisiaj wybralam sie do skat po karte podatkowa na 2008 rok.okazalo sie ze kwota wolna od podatku na 1 dzien dla mnie wuynosi 124 kr.czy ktos wie dlaczego?dodam ze nie jestem mezatka,jestem zameldowana w Polsce.co mam przedstawic zeby skat zmienil mi ta kwote?w tamtym roku mialam jakies 13000 kr/msc,
--- Koniec cytatu ---
Zawsze będąc w SKAT można zapytać o ulgi - czy nam przysługują i ewentualnie jak zostały obliczone - np. czy otrzymaliśmy delegacyjne (Fradrag for rejseudgifter) i na ile dni, albo jakich warunków nie spełnaimy aby otrzymać tą ulga (warunki są opisane na Pozostałe koszty pracownika).
Nie mając domu lub rodziny w Polsce, ulga za podwójne prowadzenie domu nie przysługuje.
Klingoon:
Nigdzie nie jest napisane ze kontrakt musi byc na rok, natomiast tylko przez pierwszy rok otrzymuje sie ulge za koszty wyzywienia. Zmieniajac pracodawce rozpoczynasz ten rok od nowa. Mozliwe ze nie dostalas ulgi poniewaz nie mialas ze soba kontraktu.
Klingoon:
Na forum pisalo ze kontrakt musi byc na rok ale na stronie SKAT jest mowa o miejscu pracy do 2 lat - zobacz przetlumaczenie:
Ulga za koszty podróży (delegacyjne)
Tez tam pisze, ze nowy 12-miesięczny-okres zaczyna się, kiedy zmienisz pracodawcę.
PS. Nie wiem jaka jest praktyka.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej