Ogólne > Podatki

ajjj te podatki

(1/10) > >>

kobieta:
Witam wszystkich
Pracuję w Danii od 29 stycznia 2007 roku.
Mam kontrakt na 15 lat.
Z tego co wiem,obowiązywał mnie 8 % Vat,teraz automatycznie,,wskakuję,na wyższy próg podatkowy i ok.
Prowadzę dom i w PL i w DK,mąż narazie nie pracuje i jest ze mna w Danii i ma wszystkie wymagane dokumenty.Nie mamy dzieci.
Dowiedziałam się kilka dni temu,że powinnam otrzymywać jakieś dodatki do pensji tylko problem w tym,że nie wiem jakie i za co?
Może ktos z Was napisałby mi.Bylabym bardzo wdzięczna.
Pozdrawiam

Klingoon:

--- Cytat: kobieta w 31 Sty 2008, 08:57:53 ---Dowiedziałam się kilka dni temu,że powinnam otrzymywać jakieś dodatki do pensji tylko problem w tym,że nie wiem jakie i za co?
--- Koniec cytatu ---
Pensje wyplaca pracodawca wiec dodatki tez. Poszczególne branże maja umowy zbiorowe i tam tez jest o przyslugujacych dodatkach, np. za nadgodziny. W jakiej branży pracujesz?

kobieta:
pracuję na stanowisku lekarza w państwowej duńskiej przychodni.
podobno należą mi się jakies dodatki do pensji ale pracodawca nic nawet nie wspomina,wiec otrzymuje tylko pensję bez niczego.
 :-\

Klingoon:
Zobacz Yngre Læger i staten
W Twojej umowie o prace jest napisane pod jaka umowę zbiorowa (overenskomst) podlegasz.

Ale najłatwiej dowiedzieć się o jakie dodatki chodzi i zapytać o nie w biurze (personaleafdeling). Prawdopodobnie przeoczenie, nie maja żadnego interesu ich nie dać, jeżeli nalezą się.

Jomir:
Kobieto :)
Po pierwsze nie Vat 8%, a podatek dochodowy. Jednak musze Cie tu zmartwic. Skoro masz umowe na lat 15, to niestety nie mialas prawa skorzystac z 8%. Obawiam sie, ze bedziesz musiala doplacic podatek w rozliczeniu koncowym. Chyba, ze z racji zawodu mialas jakies specjalne ulgi - moze tak byc, bo przeciez lekarzy im brakuje okropnie. Dowiedz sie, bys nie zostala zaskoczona.

Piszac dodatki, pewnie masz na mysli ulgi itd... na przyklad za podwojne prowadzenie domu - to niestety tez obowiazuje tylko przy pobytach tymczasowych. 15 lat wykracza znacznie poza ramy pobytu tymczasowego. Poza tym podwojne prowadzenie domu jest wtedy kiedy czlonkowie najlblizszej rodziny (maz, dzieci) pozostaly w Polsce, a nie mieszkanie.

NIestety prawie zadne ulgi Ci nie przysluguja.
Jedynie, jesli maz jest tutaj legalnie i nie pracuje, mozesz uzyskac podwojna kwote zwolniona od dochodu. Udaj sie, lub napisz do Skat i skroyguja oni twoja karte podatkowa. Nawet za rok ubiegly.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej