Ogólne > Podatki

ajjj te podatki

<< < (2/10) > >>

Klingoon:

--- Cytat: Mirra w 31 Sty 2008, 10:43:51 ---Jedynie, jesli maz jest tutaj legalnie i nie pracuje, mozesz uzyskac podwojna kwote zwolniona od dochodu. Udaj sie, lub napisz do Skat i skroyguja oni twoja karte podatkowa. Nawet za rok ubiegly.
--- Koniec cytatu ---
Chodzi o kwote zwolniona od podatku (personfradrag 41.000 kr.) i powinna byc naliczona automatycznie (zobacz karte podatkowa).
Za ubiegly rok SKAT przysle w marcu/kwietniu PIT do wypelnienia (prawdopodobnie mialas Ulge za koszty podróży - zobacz czy nie masz ulgi za "Øvrige lønmodtagerudgifter" na karcie podatkowej 2007).

malyszk:
Witam
mam pytanie do Klingoon . PRacuje w Danii od 02 lipca 2007. Pierwsze 3 miesiace pracowałem dla agencji, potem na czas nieokreslony dostałem umowe juz bezposrednio z firma, lecz w dalszym ciągu korzystałem z ulgi podatkowej. Czy będę musiał zwrócic takze podatek za te trzy miesiące, które przepracowałem  na umowie na czas okreslony?? pozdrawiam

Klingon:
Przez pierwsze 3 miesiące miałeś innego pracodawcę i nie wiedziałeś że będziesz zatrudniony na stałe, tak więc ja bym wpisał ulgę za 3 miesiące wypełniając PIT. Też bym dodał ewentualny okres próbny przy zatrudnieniu na stałe (nie wiem czy taki miałeś, to pisze na kontrakcie). Najlepiej zwrócić zaległy podatek teraz aby uniknąć dodatku 7 %. Nie pamiętam szczegółów ale znajdę i napiszę w ten weekend.

monika1982:
Jestem w DK od listopada 2007r. Pracuje w Morgendistribution DK, do konca 2007 roku, czyli przez 2 miesiace obowiazywała mnie ulga podatkowa w wysokosci 8%. Kiedy poszłam tydzien temu do SKAT-u razem z chłopakiem by załatwic nowa katre, zaznaczam nie jestesmy małzenstwem, pani wyliczyła nam ze obowiazuje nas 38% podatek ze wzgledu na to ze jestesmy para i mieszkamy pod jednym adresem. Pod tym samym adresem mieszkaja jeszcze 2 inne osoby.
Czy tak powinno byc? Wszedzie sie pisze i mowi, ze pracujac w DK na umowie na rok przysługuje 8 % podatku.
Co mamy zrobic?
Czy SKAT ma racje?
Pomóżcie. Z góry bardzo dziekujemy.

Jomir:
Trzeba bylo powiedziec, ze to nie Twoj chlopak tylko kolega.
Idz jeszcze raz moze trafisz na kogo innego, lub wyslij maila z prosba o korekte. Nic o tym chlopaku juz nie pisz. Tylko, ze nastapila pomylka i prosisz o sprostowanie.

Chyba, ze w tym roku mialas juz kontrakt na czas nieokreslony???

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej