Ogólne > Rodzina ...

żona Polaka

(1/4) > >>

anetalem:
 Witam
Piszę po raz pierwszy wiec nie wiem czy w dobrym miejscu.Potrzebuję pomocy i informacji.Mój mąż (polak) pracuje w Danii.Ale niedawno dopabuse dostał pozwolenie na pobyt.Małżeństwem jesteśmy od 5 stycznia tego roku.Chciałabym zostać tutaj z mężem na stałe.Jednak nie mam opcji znalezienia pracy.A kiedy mąż pytał się w urzędzie na temat możliwości mojego pobytu tutaj dowiedział
się,że podobno bez pracy nie mogę tutaj nic zdziałać bo od ślubu musi upłynąć minimum 7 miesięcy.Czy ktoś wie coś na ten temat i czy jest mi w stanie jakoś pomóc? Z góry dziękuję. 

yoursoul:
masz opcje znalezienia pracy poprzez kontrakt .Powinnas znalesc firme ( lub vikar biuro ) , ktora ma pozwolenie na zatrudnianie cudzoziemcow .
W ten sposob dostaniesz zgode na pobyt i na prace na czas kontraktu .

anetalem:
Ja szukam pracy i się dowiaduję na jej temat.Jednak mój duński jest zerowy a i angielskiego prawie wcale.Myślałam,że będę się mogła tutaj zgłosić jak mąż już dostał pozwolenie i mieć ewentualną opcję nauki i wtedy co nieco łyknąć duńskiego i iść do pracy.

yoursoul:
no to bardzo kiepsko .... wiem ze jest mozliwosc dostania zgody na pobyt ( na czas okreslony oczywiscie ) , jesli udowodnisz odpowiednim dokumentem bankowym , ze masz pewna - nie wiem dokladnie ile , ale jak na warunki polskie spora - ilosc gotowki na koncie bankowym .
Szczegolow niestety nie znam , moze odezwie sie ktos lepiej zorientowany .

anetalem:
Mam nadzieję,że ktoś jeszcze napisze i podpowie mi coś.W każdym bądź razie dziękuję za próbę pomocy.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej