poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: rozliczenie podatkowe  (Przeczytany 167022 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Juta

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 2
  • Reputacja: +14/-22
Odp: rozliczenie podatkowe
« Odpowiedź #15 dnia: 22 Lut 2008, 13:10:41 »
A TAK Z CZYSTEJ CIEKAWOŚCI....ja mam internet i dzieku temu portalowi dowiedziałam sie wiele rzeczy,ale wiem że jest mnustwo Polaków bez dostępu do internetu i oni tak naprawde wierza że wcale nie musza sie rozliczac w Polsce(pomimo że maja ulge podatkowa i płacą tylko 8 %)wielu jest takich którzy nie wiedza.i moje pytanie brzmi,co sie stanie jesli taka osoba z  czystej niewiedzy w Polsce sie nie rozliczy????

Ale ci Polacy chyba wiedza, ze istnieje cos takiego jak podatek i chyba slyszeli kiedys o PIT-ach. Wiedza zatem, ze gdzies musza zaplacic, jesli nie w Polsce to w Danii.
Obawiam sie, ze ci Polacy, ktorzy zaslaniaja sie niewiedza to po prostu nieuczciwi kombinatorzy.

lilianka

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 22 Lut 2008, 13:37:22 »
Z rozmowy ze znajomym wywnioskowałam,ze on uważa ze te 8 % to już jest podatek,iże skoro ma ulge to ta ulga mu sie należy i wcale nic w Polsce płacic niemusi,ludzie są po prostu niepoinformowani,nie maja u kogo sie poradzic,tymbardziej jesli nie znaja jezyka.:) takich jest tutaj wielu...

Dodane: 22 Luty  2008, 13:34:56

aaa i musze dodac ze do momentu , gdy nie miałam dostepu do neta , tez tak myslam...że te 8 % tutaj wystarczy...po prostu nikt mi nic nie powiedział.

Dodane: 22 Luty  2008, 13:36:44

a w Polce nigdy nie mialam do czynienia z podatkami.

Offline dorotaa22

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #17 dnia: 22 Lut 2008, 13:56:16 »
Czyli tak prognozowany dochod na rok 2007 mamy jeszcze z zeszlego roku,potem musimy czekac az w marcu nam przysla karte do rozliczenia sie w Danii i powiedzcie czy to jest trudne przedsiewziecie?Bo pierwszy raz bedziemy ten dunski PIT wypelniac a Jak wiecie z polskim tez nie jest latwo i co potem trzeba czekac do kwietnia za 3 formularzem czyli faktycznym naliczeniem ,ktorym trzeba sie posluzyc do rozliczenia w Polsce?Czy macie namiary na osoby ,ktore rozliczaja te dunskie PITY?odplatnie,bo nie wiem czy internetem mnie sie uda przy jeszcze slabej znajomosci dunskiego?Aha w Polsce sprzedajemy w marcu mieszkanie,wiec wymeldowujemy sie i skladamy NIP 3 i mamy tkzw.ograniczone centrum interesow zyciowych w Polsce czyli za rok juz nie trzeba bedzie skladac PITU w kraju?Tak bynajmiej poinformowalk mnie inspektor podatkowy w US w Szczecinie.Pozdrawiam i jestem ciekawa ile teraz w Polsce zaplacim????Kumpel zaplacil 12tys zl.

Dodane: 22 Luty  2008, 13:51:23

Czy jest gdzies tlumaczenie rozliczenia PITU za 2007,bo karty prognozowanie sa i juz ma zapisanne?Jesli jeszcze nie ma to czekam cierpliwie i zgory wielkie dzieki.Pa

Offline Juta

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 2
  • Reputacja: +14/-22
« Odpowiedź #18 dnia: 22 Lut 2008, 14:25:00 »
Lilianko, czy nie odnosisz wrazenia, ze to jest takie pojscie na latwizne i zwykle lenistwo?  Czlowiek przyjezdza tutaj do pracy i nic go nie obchodzi. Zyje w jakiejs absurdalnej ignorancji.  Nic nie wie, bo po co mu jakas wiedza. Nigdzie nie zadzwoni i nie zapyta, bo nie zna jezyka.Moglby zadzwonic do ambasady, ale nie zna numeru. Skoro wymaga sie od niego pozwolenia na prace i jeszcze placenia podatkow, to trzeba przyslac dellegacje, ktora udzieli wszystkich niezbednych informacji i zaprowadzi za raczke tam gdzie trzeba.

lilianka

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 22 Lut 2008, 14:50:06 »
może tak wlasnie jest...moze masz racje,a może to posrednik ktory chce zatródnic Polaka , obiecuje złote gory i zapewnia ze wszytsko jest tak jak trzeba???nikt o tym nie pomyślał? ze po co mam sie martwic o jakies podatki , skoro posredniak obiecał to zalatwic.. a potem okazuje sie że nie jest tak jak być powinno,i to nie jest wcale ignorancja.:) pozdrawiam

Dodane: 22 Luty  2008, 14:37:41

w tamtym roku pracowalam 4 msc majac ulge,a tak naprawde nie wiedzialam co to jest karta podatkowa i nigdy jej na oczy nie widzialam.dopabuse jak podjelam samodzielna prace ( nie przez posrednika ) musialam  zaczac sie o to martwic..nie mialam zielonego pojecia o tych wszystkich ulgach, o podatku, o innych ,innych dokumetnach i nie wynikalo to z ignorancji,bylam kazdego dnia zapewniana ze wszystko jest w porzadku.ze place 8 % i jest ok.i tak ma byc... ale na szczesie juz z dnia na dzien dzikei temu portalowi przede wszytskim dowiaduje sie wszystkiego powoli...ale wierzcie mi że jest wielu ludzi którzy o tym nie maja zielonego pojecia :)

Gizmo

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 22 Lut 2008, 17:44:54 »
Ja wszytko rozumiem..
Ale niech ktos tez wezmie pod uwage, ze ja utrzymuje dwa domy..
Aby tu zarobic jakies pieniazki i wyslac do kraju musze gdzies mieszkac, a te koszta sa nie male
W Polsce mam zone z dzieciakami. Zona placi 550zl czynszu + 220 kredytu z miszkania, plus media.
Dochodza koszta podrozy do domu, w jakies tam czestotliwosci, tez calkiem calkiem niezle sumy..
Dlatego Panstwo dunskie daje mi tak duza znizke a polski fiskus to anuluje i kaze zaplacic za wszystko u siebie.
Toz to maslo maslane...

lilianka

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 23 Lut 2008, 21:04:59 »
zgdszam sie z Toba GIZMO  :D

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 23 Lut 2008, 21:04:59 »

Offline malgosiak1982

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #22 dnia: 23 Lut 2008, 22:12:06 »
A CZY NIE WYSTARCZY TYLKO WYMELDOWAC SIE Z POLSKI ABY TAM NIE PLACIC PODATKOW??

Offline malyszk

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #23 dnia: 23 Lut 2008, 22:19:20 »
Witam
W Polsce powiedzieli mi ze nie musze sie rozliczac z dunskich dochodów jesli przebywam w Danii wiecej jak 183 dni w roku,a w Danii paciem tzlko 8%, wiec gdyie mam yaplacic reszte bo juz sam nie wiem ???

Gizmo

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 24 Lut 2008, 06:20:08 »
Ok malyszk, ale to tylko jeden z warunkow. Co z tego, przebywalem w Danii dluzej niz 183 w ugieglym roku, co z tego, ze jestem tu rezydentem podatkowym i tu jest moje centrum interesow gospodarczych, jak centrum moich interesow zyciowych jest w Polsce (wg. interpretacji US), bo tam mieszka moja zona z dzieciakami. A wcale nie chce ich tu wszystkich przywozic. Blizniaki maja po 15 latek a to najgorszy wiek do takiej relokacji. Chce tu byc jeszcze tylko do konca 2008 i wracam do kraju.

Offline malyszk

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #25 dnia: 24 Lut 2008, 07:38:11 »
Nie mam żony i dzieci :)

gosc

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 24 Lut 2008, 08:07:13 »
ja niemam zamiaru sie rozliczać w polsce i tak będzie do zaplaty, a morze się ślizne do momentu jak rząd wprowadzi "abolicje podatkową" powinno to nastąpić w tym roku.

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 24 Lut 2008, 09:56:57 »
Nie mam żony i dzieci :)
Ale w Polsce masz miejsce stałego zamieszkania - na tej postawie otrzymałeś ulgę w Danii. To jest chyba równoznaczne z rezydencją podatkową w Polsce, jeżeli nie to proszę o info.
Tu są linki do artykułów na ten temat Podatki w Danii.

gość

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 24 Lut 2008, 10:14:19 »
Tak otrzymałem ulge ale to niejest powiedziane że musze rozliczyć sie w polsce "powinienem złorzyć zeznanie"moje ryzyko jeżeli urząd mnie trafi dostane kare te pare złoty więcej do zapłacenia.a jeżeli wprowadzą "abolicje podatkowa"która działa wstecz dokładne niewiem jaki okres,ale rok napewno.wtedy amnestia.A z drugiej strony US interesuje się bardziej inną grupą imigracji więcej na zachód.

Offline malyszk

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #29 dnia: 24 Lut 2008, 11:11:55 »
w US W Polsce powiedziano mi ,że nie musze nawet wykazywac dochodu z Danii,przebywając dłuzej niz 183.Sprawa jest dośc skompikowana,poniewaz w samym urzędzie nie sa niczego pewni ustawa jest tak zrobina,że ja inaczej ją odczytam i US. oczywiście kazdy na swoja stronę ;D.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #29 dnia: 24 Lut 2008, 11:11:55 »

Rozliczenie

Zaczęty przez edipolo1Dział Praca w Danii

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 9177
Ostatnia wiadomość 22 Mar 2007, 21:39:16
wysłana przez edipolo1
skat a rozliczenie w Polsce!!!!!!!!!!!!!!

Zaczęty przez julkaDział Podatki

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 23374
Ostatnia wiadomość 27 Mar 2008, 11:00:00
wysłana przez julka
Zerowy dochód. Rozliczenie.

Zaczęty przez pablito08Dział Podatki

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 10151
Ostatnia wiadomość 27 Kwi 2011, 22:07:12
wysłana przez pablito08
Chorobowe a rozliczenie - proszę o pomoc