poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: rozliczenie podatkowe  (Przeczytany 167494 razy)

Offline kama_gsi

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Odp: rozliczenie podatkowe
« Odpowiedź #150 dnia: 10 Kwi 2008, 00:08:39 »
Witam Wszystkich!
Mam ptytanie, ponieważ troszeczkę się pogubiłam i nie mogę odnaleśc prawidłowej odpowiedzi, a mianowicie:

czy w rozliczeniu rocznym w Polsce (dochody uzyskiwane w Danii i Polsce) wykazuję należną zaliczkę pobraną przez płatnika duńskiego?,(bo jeżeli chodzi o Polskę to nie mam z tym problemu).

mam nadzieję że dobrze sprecyzowałam pytanie,
pozdrawiam!

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #151 dnia: 10 Kwi 2008, 08:37:52 »
Nie wiem czy rozumiem pytanie, ale w Danii karta podatkowa pokazuje zaliczke na podatek dunski, ale w Polsce do rozliczenia podaje sie z zaplacony podatek (wyliczony w Årsogørelse) a nie pobrana zaliczke.

Offline artjaw

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #152 dnia: 10 Kwi 2008, 08:50:45 »
Wielkie dzięki Klingon i Roga:)
Pozdrawiam:)

logi , kost

• Gość
« Odpowiedź #153 dnia: 13 Kwi 2008, 13:19:48 »
Witam
mam pytanie pracuje w danii od 11.06.2007 (data wystawienia skata) do konca roku 2007 pracowalem  w charakterze pracownika tymczasowego, w tym samym czasie utrzymuj dom w Polsce w ktorym mieszka najblizsza rodzinna rozumien ze przysluguja mi :  ulgi udgifter til logi 184dkk / na dzien i udgifter til kost 429dkk na dzien  lacznie 613 koron i rozumiem ze ta kwote mnoze przez ilosc dni w ktorych przebywalem w danii ale czy tylko dni w ktorych pracowalem (a co z weekendami w ktorych mialem wolne) wstepnie obliczylem ze brzebywalem w Danii okolo 195dni( wszystkie dnii lacznie z weekendamii) co pomnozeniu przez 613 daje ok 119 tys dkk kwota ogromna i mam obawy czy moge ja wpisac do rubryki 53. Prosze o wyjasnienie czy moje rozumwanie jest poprawne a jezeli nie to prosze o pomoc. Ps prosze o szybką odpowiedz

Dziekuje i pozdrawiam Filip

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #154 dnia: 13 Kwi 2008, 13:30:53 »
Twoje rozumowanie jest poprawne - weekend'y są wliczane. Zapomniałeś na koniec odjąc 5200, czli:
195 * 613 - 5200

kost, logi, befording

• Gość
« Odpowiedź #155 dnia: 13 Kwi 2008, 13:57:09 »
DZiekuje za szybka odpowiedz mam jeszcze kilka pytan czy podczas wypelniania ''Bergen skatten 2007'' powinienem zaznaczyc okres opodatkowania od 11.06.2007 (data wystawienia skata ) czy nie ma to znaczenia ???
Rozumiem ze wydatków na mieszkanie i jedzenie nie musze udokoumetowc do kwoty613 koron czy tak ??? a co z Befordring czy musze zalaczac rachunki za mieszkanie lub za paliwo w przypadku gdy dojezdzalem do pracy ???

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #156 dnia: 13 Kwi 2008, 14:48:15 »
Okres w Danii ma znaczenie na rezultat obliczenia - np. kwota wolna jest w skal i rocznej. Beregn skat 2007 jest tylko do obliczenia informacyjnego - są tam pola dotyczące okresu.
Nie musisz dokumentować ani diet ani przejazdów.

Właściwe rozliczenie jest po zalogowaniu na Zmiana do rozliczenia rocznego 2007.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #156 dnia: 13 Kwi 2008, 14:48:15 »

8%

• Gość
« Odpowiedź #157 dnia: 14 Kwi 2008, 20:38:43 »
Witam
spotaklem sie z opinia ze te osoby które placily teoretycznie 8% podatku przez caly czas pracy w 2007 i pracowaly tymczasowo  nie otrzymaja pienidzy za befording i jak rowniez za diety, poniewaz nie odprowadzily do panstwa Dunskiego odpowiedniej kwoty takiej jak na przyklad osoby placące 39% podatku. W przypadku gdy taka osba otrzyamala rozliczenie roczne w ktorym wynika ze musi zaplacic zalegly podatek, powinna udac sie do skata i poinformowac ze placila tyko 8 % a wowczas skat niweluje kwote zaleglego podatku i jest sie na zero. Nie chce mi sie w to wierzyc wiec dlatego pytam.
Pozdrawiam

Offline bajusia58

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #158 dnia: 14 Kwi 2008, 21:12:40 »
Witam,
czytam wszystkie wątki, ale nie mogę znaleźć odpowiedzi na taki dylemat:
Czy po powrocie do Polski (zakończona praca w Danii) istnieje możliwość zwrotu nadpłaconego podatku na konto w Polsce? Płacony podatek 38%, ale nie odliczone koszty diet.
Będę wdzięczna za informacje

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #159 dnia: 14 Kwi 2008, 21:21:36 »
Do 8%: Zapomnij co słyszałeś.

Masz obowiązek zapłacenia podatku od duńskich dochodów. W pewnych przypadkach masz też prawo do ulg:
1. mając dojazdy do pracy ponad 24 km dziennie (12 w jedną stronę)
Dodatkowo jeżeli SKAT uzna twoje miejsce pracy za tymczasowe:
2. za przejazdy do domu (Polski)
3. diety
Dodatkowo mając ograniczony obowiązek podatkowy w Danii i małżonka w Polsce:
4. Szczególna ulga na rzecz małżonka

Zobacz Rozliczenie roczne za 2007 rok (wczoraj dopisałem więcej ).

Kwoty z karty podatkowej nie są automatycznie przenoszone do PITu - o tym trzeba pamiętać.

Do bajusia58:
Jeżeli spełniacie wymogi na otrzymanie diet to zaloguj się na swoją stronę w SKAT i wpisz diety w rubrykę 53.

Offline bajusia58

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #160 dnia: 14 Kwi 2008, 21:33:50 »
Zdaje mi się, że warunki spełniamy. Okres pracy od sierpnia do grudnia, po dokładnym przeliczeniu wyszło mi 102 dni pobytu w Danii.

[Dodane: 14 Kwiecień  2008, 21:29:58]

przeliczyłam 102 * 613 - 5200 i wpisuję 57326
i po tym wpisaniu jeszcze nie zatwierdziłam bo boję się, że coś skopię i dopabuse się narobi

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #161 dnia: 14 Kwi 2008, 21:35:01 »
Kontrakt musiał być na czas określony.
102 * 613 - 5200 = 57326 w rubrykę 53.

Odwagi.  :)

Offline bajusia58

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #162 dnia: 14 Kwi 2008, 21:41:37 »
a poza tym nie wiem, czy mogę gdzieś podać numer konta w Polsce i czy rzeczywiście mi coś zwrócą

[Dodane: 14 Kwiecień  2008, 21:35:35]

Ulga za koszty podróży (diety)

na stronie:
http://home25.inet.tele.dk/pl/Skat/TastSelv/Felt449.html
jest napisane:
Czy można liczyć że miejsce pracy zostanie uznane za tymczasowe mieszkając w Polsce i mając kontrakt do dwóch lat?
Odpowiedź ze SKAT:
Nie można z pewnością powiedzieć kiedy przysługuje ulga dlatego że wiele zależy od oceny SKATu. Wygląda na to, że wymogi do otrzymania ulgi zostają zaostrzone, rozumiejąc w ten sposób, że nie jest więcej wystarczające, że kontrakt jest tymczasowy, ale że to bezpośrednio miejsce pracy musi być tymczasowe, rozumiejąc w ten sposób, że jeżeli nie ma się zmiennych miejsc pracy to kontrakt musi być tymczasowy i to dlatego, że firma w Danii ma tymczasowy projekt, gdzie nie można liczyć na jego przedłużenie - innymi słowami nie można po prostu zrobić tymczasowy kontrakt dlatego że tak jest najłatwiej i oczekiwać otrzymanie ulgi.

Zwróć uwagę

* Miejsce pracy w okresie próbnym, przy zatrudnieniu na czas nieokreślony, jest również uznawane za tymczasowe.

* Otrzymanie ulgi nie jest uwarunkowane byciem w związku małżeńskim tak jak przy uldze za podwójne prowadzenie domu.
    * Ulgę oblicza się za dni pobytu w Danii, jednak ulga za nocleg jest tylko za pełne dni, tzn. że na przykład pobyt przez 50 godzin daje prawo do ulgi za koszty wyżywienia i noclegu przez 2 dni oraz 2/24 ryczałtu za wyżywienie.
to jak z tym terminem umowy?

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #163 dnia: 14 Kwi 2008, 21:44:43 »
Jeżeli znasz angielski to zapytaj u źródła, na menu jest Kontakt SKAT:
http://tastselv.skat.dk/
Zobacz przetłumaczenie
http://home25.inet.tele.dk/pl/Skat/TastSelv/Borger.html

PS. Będąc na okresie próbnym nie wiesz czy zostaniesz zatrudniona na stałe i dlatego miejsce pracy jest uznawane za tymczasowe.

Offline bajusia58

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #164 dnia: 14 Kwi 2008, 21:49:44 »
no dobrze, rozumiem.
Ale jeżeli praca była przez 5 mcy i już jest zakończona, to nie jest tymczasowe?

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #164 dnia: 14 Kwi 2008, 21:49:44 »

Rozliczenie

Zaczęty przez edipolo1Dział Praca w Danii

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 9192
Ostatnia wiadomość 22 Mar 2007, 21:39:16
wysłana przez edipolo1
skat a rozliczenie w Polsce!!!!!!!!!!!!!!

Zaczęty przez julkaDział Podatki

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 23421
Ostatnia wiadomość 27 Mar 2008, 11:00:00
wysłana przez julka
Zerowy dochód. Rozliczenie.

Zaczęty przez pablito08Dział Podatki

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 10219
Ostatnia wiadomość 27 Kwi 2011, 22:07:12
wysłana przez pablito08
Chorobowe a rozliczenie - proszę o pomoc