poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: rozliczenie podatkowe  (Przeczytany 167555 razy)

ank

• Gość
Odp: rozliczenie podatkowe
« Odpowiedź #360 dnia: 22 Cze 2008, 11:04:25 »
Hej..  ja pracowalam w Danii 2 miesiaca, mam ograniczony obowiazek podatkowy i termin rozliczenia do 1 l;ipca. Wypelniajac Pit zastanawiam sie co oznacza kolumna 71,  i czy powinnam zaznaczyc ten krzyzyk, bylabym wdzieczna jezeli ktos moglby mi pomoc. A i jeszcze jednoa.. czy w \danii tak jak i w Polsce liczy sie data stempla pocztowego?? Z gory dziekuje za pomoc

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #361 dnia: 22 Cze 2008, 11:33:44 »
Są dwa sposoby rozliczania - bodajże 30% od wszystkiego (bez ulg) lub przelicznie na dochód całoroczny, odjęcie ulg i obliczenie podatku. Ta druga opcja chyba zawsze się opłaca (w rezultacie zapłacisz mniej niż 30%), dlatego odhacz rubrykę 71.

PS. PIT możesz wypełnić na TastSelv (online).

ank

• Gość
« Odpowiedź #362 dnia: 22 Cze 2008, 12:41:02 »
a co w przypadku podpisu wypelniajac PIT online. I moze jeszcze jedno... czy zlozenie PIT-u nie w terminie czyms grozi i co w przypadku blednego wypelnienia PITu??

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #363 dnia: 22 Cze 2008, 15:46:03 »
Ty decydujesz kto moze zalogowac sie na twoja SKAT strone i ty jestes odpowiedzialna ze PIT jest poprawnie wypelniony - tak samo chyba jest w Polsce. Nie wypelnienie w terminie: 100 kr. dziennie ale nie wiecej niz 2.500 kr., przy wyzszych zarobkach podwojnie. Mysle ze gdy jest mowa o probie oszustwa to moga byc konskwencje ale nie przy zwyklej pomylce, zwaszcza ze niektore przepisy nie sa jasne, jak np. obliczenie wysokosci diet. Mysle ze nie beda probowali szczyc lysego. ;D

Offline julka1

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #364 dnia: 29 Cze 2008, 21:49:32 »
Pomocy!
Wcięło mi Selvangivelse za 2007r , mam tylko pierwszą stronę. W związku z tym chcę się rozliczyć przez internet, a czas mnie goni. Mam wszystko policzone, ale nie wiem dlaczego w druku za 2007 nie mam TastSelv-kode (za 2006 miałam0 maże dlatego, że zmieniłam miejsce zameldowania.
- czy bez tego kodu i podpisu elektronicznego mogę się rozliczyć przez internet???
za grudzień 2006r wysyłałam pocztą, ale teraz nie mam tego druku.
Z góry dziękuję

Łukasz123123

• Gość
« Odpowiedź #365 dnia: 01 Lip 2008, 17:44:55 »
Mam pytanko odnośnie rozliczenia w Polsce. Podobno obowiązek podatkowy w polsce ustala się nie na podstawie miejsca zameldowania tylko na podstawie tzw. "centrum interesów życiowych danej osoby, czyli miejsca z którym ma ona silniejsze powiązania osobiste lub gospodarcze". Dochodzi do tego reguła 183 dni. Ja w Danii w ubiegłym roku podatkowym przepracowałem 194 dni i stale tutaj przebywam. W Polsce nie mam nic tzn. domu, samochodu, żony dzieci, kota ani psa  Jedynie mam zameldowanie w Polsce które jest mi potrzebne do uzyskania ulgi podatkowej w Danii. Czy tym sposobem uda mi się wywinąć z płacenia podatku w Polsce, czy fakt iż korzystam z ulgi w Danii z racji zameldowania w Polsce pogrąży mnie i będę musiał płacić?

ryba

• Gość
« Odpowiedź #366 dnia: 01 Lip 2008, 18:34:02 »
klingon czy cos wiesz na temat ze juz nie ma skat kortu ?mozesz na ten temat cos napisac jak wiesz cos.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #366 dnia: 01 Lip 2008, 18:34:02 »

marek2

• Gość
« Odpowiedź #367 dnia: 01 Lip 2008, 18:58:57 »
Mam pytanie w tym roku przyslugiwal mi przez pierwsze 3 miesiace 8%,a teraz mam juz mam 38%,czy w przyszlym roku przy rozliczeniu bede musial zaplacic podatek za te 3 miesiace?

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #368 dnia: 01 Lip 2008, 22:46:11 »
klingon czy cos wiesz na temat ze juz nie ma skat kortu ?
Karta podatkowa zawiera informacje o przewidywanym dochodzie, ulgach i na tej podstawie obliczonej zaliczce na podatek. Tak nadal to funkcjionuje ale od tego roku przesyłanie danych między SKATem i pracodawcami miało być elektroniczne. W ten sposób drukowana karta podatkowa byłaby nie potrzebna - pracodawca mógłby otrzymać informacje podatkowe przy każdej wypłacie. Nie wiem czy to już weszło w życie.

PS. Jeżeli macie znaczne zmiany w dochodzie lub ulgach to można zmienić kartę podatkową via TastSelv lub w SKAT.

Faktycznie, od 1 czerwca 2008 papabusewa karta nie będzie dłużej używana, informacje będą przekazywane elektronicznie.
Orientering om eSkattekort 1. juni 2008

[Posted on: 01 Lipiec  2008, 22:36:18]

Mam pytanie w tym roku przyslugiwal mi przez pierwsze 3 miesiace 8%,a teraz mam juz mam 38%,czy w przyszlym roku przy rozliczeniu bede musial zaplacic podatek za te 3 miesiace?
Płaciłeś tylko 8 % podatku dlatego że miałeś duże ulgi (np. diety). Te ulgi otrzymasz również przy rozliczeniu rocznym jeżeli przysługiwały tobie. Pamiętaj o wpisaniu ich w PIT na wiosnę 2009.
« Ostatnia zmiana: 01 Lip 2008, 23:11:07 wysłana przez Klingon »

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #369 dnia: 02 Lip 2008, 01:14:24 »
Mam pytanko odnośnie rozliczenia w Polsce. Podobno obowiązek podatkowy w polsce ustala się nie na podstawie miejsca zameldowania tylko na podstawie tzw. "centrum interesów życiowych danej osoby, czyli miejsca z którym ma ona silniejsze powiązania osobiste lub gospodarcze". Dochodzi do tego reguła 183 dni. Ja w Danii w ubiegłym roku podatkowym przepracowałem 194 dni i stale tutaj przebywam. W Polsce nie mam nic tzn. domu, samochodu, żony dzieci, kota ani psa  Jedynie mam zameldowanie w Polsce które jest mi potrzebne do uzyskania ulgi podatkowej w Danii. Czy tym sposobem uda mi się wywinąć z płacenia podatku w Polsce, czy fakt iż korzystam z ulgi w Danii z racji zameldowania w Polsce pogrąży mnie i będę musiał płacić?

NIe wiem, czy masz swiadomosc, ale w swietle "Kodeksu karno-skarbowego" popelniasz przestepstwo. Zwykly "Kodeks Karny", tez ma tu cos do powiedzania - "skladanie falszywych oswiadczen w celu osiagniecia korzysci majatkowych".
Twoja sprawa....
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Łukasz1111

• Gość
« Odpowiedź #370 dnia: 02 Lip 2008, 21:16:56 »
Cześć, dzieki za odpowiedz.

Ale czy mogłbyś/mogłabyś mi wytłumaczyć gdzie tu składanie fałszywych zeznań?
Istnieje przepis taki że jesli przepracowałeś 183 dni w innym kraju a w polsce nie masz zadnych zobowiązań to nie musisz placic podatku.
Mnie nic z polska nie łączy oprócz zameldowania dlatego sie pytam czy zameldowanie przekeśla już sprawe czy nie.

ryba

• Gość
« Odpowiedź #371 dnia: 02 Lip 2008, 22:03:17 »
o to mi chodzilo klingon wlasnie podjalem nowa prace i pracodawca powiedzial ze nie musze isc do skatu bo to on zalatwi to jest firma 3 osobowa wiec sie zdziwilem ze nie musze isc po nowa karte w fabryce by to bylo normalne ze to oni zalatwiaja bo maja podpisane umowy o zatrudnianie cudzoziemcow.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #372 dnia: 02 Lip 2008, 22:13:02 »
Lukaszu, podajesz polski adres, chociaz tam nie mieszkasz. W celu uzyskania ulg w Danii. Jest to falszywe oswiadczenie, a uzyskana ulga korzyscia majatkowa.
Oczywiscie absoulutnie nie masz obowiazku placenia podatku w Polsce. Natomiast masz absolutny obowiazek placenia go w Danii.
Uchylanie sie od placenia podatku jest przestepstwem podatkowym.

Ps. Zgodnie z ustawa o ewidencji ludnosci, jesli nie mieszkasz w Danym miejscu dluzej niz 3 miesiace, masz obowiazek sie wymeldowac.

yoursoul

• Gość
« Odpowiedź #373 dnia: 02 Lip 2008, 22:19:09 »
Istnieje przepis taki że jesli przepracowałeś 183 dni w innym kraju a w polsce nie masz zadnych zobowiązań to nie musisz placic podatku.

Otoz przepis mowi , ze po przepracowaniu 183 dni zagranica mozna zmienic miejsce zamieszkania o ile nie posiada sie w Polsce centrum interesow osobistych lub gospodarczych .W konsekwencji zmienia sie rezydencje podatkowa i w Polsce podlega sie ograniczonemu obowiazkowi podatkowemu .
Lukaszu ,  ile rozumiem nie dopelniles tych formalnosci !

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #374 dnia: 03 Lip 2008, 01:25:17 »
Najprosciej rzecz ujmujac. Podatek gdzies trzeba placic. Jak nie w Polsce, to w Danii.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #374 dnia: 03 Lip 2008, 01:25:17 »

Rozliczenie

Zaczęty przez edipolo1Dział Praca w Danii

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 9193
Ostatnia wiadomość 22 Mar 2007, 21:39:16
wysłana przez edipolo1
skat a rozliczenie w Polsce!!!!!!!!!!!!!!

Zaczęty przez julkaDział Podatki

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 23448
Ostatnia wiadomość 27 Mar 2008, 11:00:00
wysłana przez julka
Zerowy dochód. Rozliczenie.

Zaczęty przez pablito08Dział Podatki

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 10222
Ostatnia wiadomość 27 Kwi 2011, 22:07:12
wysłana przez pablito08
Chorobowe a rozliczenie - proszę o pomoc