Ogólne > Podatki
KLINGON
kerad38:
witam pana.wlasnie jestem nieoczekiwanie w polsce.Bylem urzedzie skarbowym w polsce.Powiedziano mi ze ta skladke 8%co place w Dani nie moge odliczyc od polskiego rozliczenia.Sprawdzila moje rozliczenie i powiedziala ze niby dobrze ,jagby cos sie zmienilo to bede mogl zrobic korekte.Odliczylem tylko diety i ten podatek 38%ktory zaplacilem w Dani ,po zarobku wyzszym niz ulga ktora dostalem w dani pozdrawiam
lilianka:
o tym że składki 8 % sie nie odlicza była już mowa ,jednak od przyszłęgo roku można będzie już ja odliczac,a osobiste pytanko ... i jak pan wyszedł?dużo trzba dopłacic?bo mnie to też niedługo czeka :(
Klingoon:
To nie wszystko - nie tylko nie można odpisać składki na rynek pracy od polskiego podatku ale tez trzeba zaplacic od niej podatek. :(
Pytalem w SKAT i tak mnie poinformowano. W Polsce trzeba podać duński dochód ze składka na rynek pracy i zapłacony podatek bez składki na rynek pracy. Czyli w Polsce trzeba zaplacic podatek od dunskiego podatku (składki na rynek pracy).
PS. Od 2008 roku podatkowego składka na rynek pracy jest traktowana jak podatek.
lilianka:
a to dobre heheh,mam nadzieje że nasze panie z us tego nie wiedza...
Dodane: 29 Luty 2008, 14:22:14
ale w zasadzie to jest logiczne podaje sie przeciez am-inkomst,rzeczywiscie on jest razem ze składka...
Klingoon:
To nie jest logiczne. Na przyklad przy dochodzie 100 tys. i zaplaconym podatku 30 tys.:
Dochod Podatek
100 30 Tak to widzi US teraz
92 30 Gdyby skladki nie wliczac ani do dochodu ani do podatku
100 38 Tak jest w rzeczywistosci
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej