Ogólne > Podatki

8% prog podatkowy czy to ulega zmianie?

(1/5) > >>

grzegorzaga:
mamy pytanie czy te 8% to jest prog ktory ulega zmianie?? wiem ze ulegnie zmianie po wymeldowaniu sie z polski i zameldowaniu w dani...a co jesli jestem wymeldowany tymczasowo z polskiego adresu i podejmuje nastepna prace w dani to czy musze sie zameldowac jeszcze raz w pl zeby dostac 8%??dziekujemy za odp.

willy:
Zachęcam Pana do zapoznania się z forum. JEst tam wszystko opisane.
W kwestii formalnej te 8% to nie jest żaden próg podatkowy.

grzegorzaga:
na forum jest wiele roznych tematow ale akurat takiego jaki ja mam to nie ma a bardzo bysmy chcieli znac odpowiedz na to... dzieki

willy:
Ehh... wszystko jest na forum. Pana błąd polega na tym że uważa Pan to za próg podatkowy ... otoż jest to zwiększona ulga podatkowa, a o tym już zostało tyle napisane na forum że już chyba więcej się nie da.
Proszę poczytać sobie na jakiej podstawie można ją otrzymać i jakie dokumenty są potrzebne a znajdzie Pan odpowiedź na Pana pytanie.

Klingon:
8% to składka na rynek pracy która nie ulega zmianie (jest stała) i trzeba ją zawsze zapłacić. Natomiast wysokość innych podatków zależy od przyznanych ulg. Największą jest ulga za koszty podróży (delegacyjne/diety) którą można otrzymać mając tymczasowe miejsce pracy - tu ważne jest miejsce stałego pobytu, po przeprowadzeniu do Danii ulga ta nie przysługuje, z powodu małej odległości z domu do miejsca pracy, i dlatego trzeba płacić normalny podatek.
Zobacz
Podatki w Danii na wikipedii.
Pozostałe koszty pracownika

Przeczytaj też o rezydencji podatkowej PIT - zeznanie roczne za 2007 rok

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej