Ogólne > Pomoc!

PROSZĘ O CHŁODNĄ KALKULACJĘ

<< < (3/3)

mala_z_Aarhus:
Masz racje Klingon.
Taka niepewnosc - jak dlugo jest praca dla Polakow - w pobycie, moze byc nie najlepszym rozwiazaniem, przy pomysle sprowadzenia calej rodziny.

ryba:
z mojej perspektywy powiem ci krotko nie ciagnij ich tu . nawet borne penge gdzie zlozylismy od wrzesnia papiery jeszcze nie dostalismy nie mowiac ze papabusew dziecko na pobyt nie ma z kopenhagi a co za tym idzie nie ma ubezpieczenia i meldunku takie sa realia tu w danii.Tu czlowiek nie zna dnia i godziny jak kiedy cie zwolnia nawet majac umowe na czas nieokreslony .dzis pracujesz jutro nie .

Klingoon:

--- Cytat: ANDZEJ w 03 Mar 2008, 15:08:55 ---Moja żona strasznie się boji tego że córka sobie nie poradzi w szkole napiszcie proszę jaki są wasze doświadczenia w tej dziedzinie i jakie sa koszty posłania dziecka do szkoły w dani. NIE CHODZI MI ABY ZAOSZCZEDZIC PIENIĄDZE DO PL TYLKO O ŻYCIE TY NA KILKA LAT
--- Koniec cytatu ---
Corka jest w takim wieku ze powinna poradzic sobie bez problemu. Ale jak pisalem wczesniej, te "NA KILKA LAT" nie ma sensu. Jezeli masz w miare stabilna prace i bedziecie chcieli zostac na stale to zapisz sie do a-kasse.

maggie23:
a ja polecam :) nie ma to jak być razem:) ja dojechałam do męża w maju zeszłego roku z 7 miesięczną córeczką, znajomi ściągnęli tu w październiku zeszłego roku 3 dzieci - 11,16 i 17 lat, dzieci nie znały ani angielskiego ani duńskiego. Teraz w szkole jakos sobie radzą, zwracają im za bilety do szkoły, książki zapewnia szkoła więc tak  jak już ktoś wpomniał - nie ma wielkich kosztów związanych ze szkołą. Jeśli chodzi o dziecko roczne - ja tez mam córkę w zbliżonym wieku i opiekuje sie nią niania - płacimy jej 5.500dkk, z czego 4.150dkk zwraca Komuna, także koszty są zbliżone do niani w Polsce, a to ona zapewnia posiłki, Ty dostarczasz tylko pileuchy. My osobiście jesteśmy zadowoleni. Mieszkamy w okolicach Skive.
Pozdrawiam

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej