Ogólne > Podatki

czy rozliczać się w Polsce???????

(1/11) > >>

chester29:
 Czy ktoś mi może powiedzieć ile mniej więcej musiał bym zapłacić podatku w Polsce jeśli zarobiłem 251 000 brutto, a podatku (38%) zapłaciłem 36 500. Pracowałem tu cały rok, a moja kwota wolnna od podatku wynosiła 10 000 na miesiąc. Dodam, że żona i dziecko pozostają jeszcze w Polsce, ale mam zamiar ich tu ściągnąć w tym roku. Czy ktoś wogóle rozliczał się w Polsce?Jak to mniej więcej wygląda? Czy jakieś biuro rachunkowe może w tym pomóc? :(

Jomir:
W zwiazku z tym, iz centrum Panskich interesow zyciowych znajduje sie w Polsce (rodzina) , ma Pan obowiazek rozliczyc sie w kraju.
Trduno obliczyc ile dokladnie musialby Pan zaplacic, poniewaz podatek placi sie od dochodu, a ne przychodu. Podana przez Pana kwota nic w tym momencie nie mowi.
Na pewno podatek zaplacony w Danii, zostanie uznany jako wplacona zaliczka. DO zaplaty (jesli wogole bedzie) pozostanie roznica.

GoTTie:
wychodzi ok 35 tys PLN do zaplacenia w Polsce, po szacunkowych obliczeniach (nie uwzgledniajac podatku zaplaconego w DK)

lilianka:
Gottie czemu twierdzidsz, że 35 000zł? ja sie na tym nie znam,ale 251 000 kr/rok to normalny zarobek,pan ma żone i dzieci ,wiec ma jakieś odliczenia,a w Polsce tez należą sie dkiety za prace za granica.podatek który wyliczyłeś jest kosmicznie wielki, czy oby napewno?

piatka:
Ja tez twierdze, ze Gottie straszy..........
Bo jesli ktos zarobil w Danii 250tys kr i zaplacil 36tys kr podatku, to w Polsce powinien zaplacic roznice miedzy polskim podatkiem a dunskim.
W Polesce tez przysluguja kwoty wolne od podatkow, diety itp, ale nawet jak tego nie ujmiemy to od dochodu 125tys zl nalezaloby sie 19% podatku, czyli 23 tys z groszami.
Podatnik zaplacil juz w Danii 18tys zl wiec w Polsce doplaca tylko roznice ok pieciu tysiecy.
Zaznaczam, ze policzylam to bez zadnych ulg, prawdopodobnie do zaplaty pozostanie niewiele.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej