Ogólne > Podatki

ratunku!! mam do zapłaty

(1/8) > >>

beta791:
Otrzymałam z Danii dokument o nazwie "OPLYSNINGSSEDDEL" myśląc, że jest to duński PIT do rozliczenia, więc od razu pobiegłam do biura rach. prosząc o rozliczenie. Dzisiaj odebrałam PIT 36 i się przeraziłam, że mam do zapłacenia 23 000zł. Teraz jak czytam wypowiedzi , okazuje się , że chyba się pośpieszyłam, bo powinnam czekać na ARSOPGORELSE. Sama juz zgłupiałam, bo nie wiem czy to niewiedza tego Pana z biura rachunkowego, że rozliczył ten dokument?!!!
Przy dochodzie 148 000zł i odliczeniu zagranicznego podatku w wysokości 18 000zł i uldze na 2 dzieci  mam do zapłacenia w Polsce 23 000zł.
Proszę pomóżcie mi!!!

Jomir:
Spokojnie Beta, powiedz Panu by zlozyl korekte zeznania jak najszybciej, moze na razie na 0. Do korekty dolacz wyjasnienie, ze Pit zostal wypelniony na podstawie blednego dokumentu i zobowiazujesz sie do zlozenia nastepnej korekty, jak tylko otrzymasz wlasciwy.

A jak dostaniesz Årsopgorelse,  to zlozysz korekte do korekty i wszystko bedzie ok.

Klingoon:
Jeżeli mialas jednego pracodawce to "oplysningsseddel" zawiera informacje o Twoim dochodzie (148.000 zl) na podstawie którego zostal obliczony polski podatek w wysokosci 41.000 zl (18.000 + 23.000). Jedynie co moze sie zmienic to zaplacony podatek w Danii (18.000) - czy bedzie taki sam jak przy obliczeniu rok temu karty podatkowej.
Dowiedz sie czy nie przysluguja Tobie jakies dadatkowe ulgi w Polsce.

Klingoon:
W Danii osoba samotna z dochodem 296.000 kr., bez dodatkowych ulg, zaplacilaby ok. 86.000 kr. podatku.

beta791:
wielkie dzięki!! a niestety nie przysługują mi zadne ulgi w Polsce oprócz ulgi na dzieci. Z mężem tez nie mogę się rozliczyć, bo 2007 roku był na ryczałcie co wyklucza współne rozliczenie z małżonkiem.
Na szczęście nie złożyłam PIT 36 jeszcze w US, stąd moje pytanie CZY MAM CZEKAC NA WŁAŚCIWY PIT Z DANII?? I czy tak jak piszecie na forum musze ten OPLYSNINGSSEDDEL potwierdzić w Skacie? A oni w zamian przyślą ten właściwy PIT do rozliczenia w Polsce?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej