Ogólne > Podatki
ratunku!! mam do zapłaty
beta791:
a tak wogóle to w jakim czasie mam oczekiwać tego duńskiego rozliczenia rocznego ?
Jomir:
Betko, ze stresu nie zauwazylas, wiec skopiowalam CI co Klington napisal:
Nic nie musisz robic z karta informacyjna (Oplysningsseddel) - SKAT tez ja otrzymal. Po 10 marca bedzie wysylany dunski PIT (Selvangivelse) do wypelnienia, gdzie musisz wpisac ulgi ktore mialas w Danii i odeslac. Potem dostaniesz rozliczenie roczne (Årsopgørelse) gdzie bedzie podany dochod i podatek (ewentualnie dostaniesz zwrot lub doplate dunskiego podatku). Na podstawie tego rozliczysz sie w Polsce.
PS. To wszystko mozesz tez zrobic online - wiecej na http://home25.inet.tele.dk/pl/Skat/index.html
beta791:
oooo dzięki za wyrozumiałość ..... rzeczywiście nie zauważyłam, ale mam nadzieję ze wywiążę się z obowiązku rozliczenia w Polsce do 30 kwietnia?
Jomir:
Jesli nie, to trzeba zlozyc PIT "zerowy", to znaczy normalny Pit 36 z samymi zerami, a pozniej jak najszybciej zlozyc korekte. Ksiegowy powinien wiedziec o co chodzi, bo w firmach czasami sie tak robi, jesli z uzasadnionych przyczyn nie mozna zlozyc deklaracji, bo nie zlozenie deklaracji na czas jest juz :) "wykroczeniem skarbowym", karanym grzywna :)
Brzmi strasznie, ale nie jest, az tak strasznie ... bo jesli dokona sie aktu "czynnego zalu" i poprosi o samoukaranie :) , to taka grzywna wynosi 100-200 zlotych, ale po co do niej dopuszczac :)
Mam jednak nadzieje, ze wystarczy czasu na zalatwienie spraw w terminie.
By uniknac kary, mozna rowniez przed uplywem terminu zlozyc zawiadomienie o nie zlozeniu deklaracji, z odpowiednim wyjasnieniem.
kerad38:
w polsce jest PIT0 .jest to INFORMACJA O ODLICZENIACH OD DOCHODU(PRZYCHODU) I OD PODATKU pani Miro
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej