Ogólne > Podatki
ratunku!! mam do zapłaty
Tula:
--- Cytat: Klingon w 07 Mar 2008, 11:42:52 ---To forum ilustruje nieumiejętność współpracy wśród Polaków. Mamy wspólny cel - pomóc innym, ale w krótkim czasie zaczynamy wyzywać się od MĄDRYCH. ;D
--- Koniec cytatu ---
Cóż, wolę jak się wyzywają od mądrych niz jak od debili ;).
gosc 999:
Dla mnie dziwne ze Tula i Mirra zabieraja glos zawsze czy wiedza cos na temat czy nie i dzielnie sie same wspieraja.
Moze nauczycie sie czytac teksty ze zrozumieniem?
Zwracanie uwagi na ortografie tylko niektorym tez niezbyt grzeczne, dlaczego nigdy nic nie mowicie na bledy Gattiego?
Szefowi nie wypada zwracacuwagi?
To forum to typowo polskie piekielko doradcow, kazdy chce byc madrzejszy, wazniejszy, choc dziwne ze wszystko gratis :o
a to zdanie jest boskie: Ale jesli chodzi o ekonomie.... mam za soba 8 lat studiow ekonomicznych (nie, nie powtarzalam zadnego roku), wiec za przeproszeniem w ciagu 8 lat, to i krowa by sie czegos nauczyla.
Juta:
Prosze wrocic do dyskusji na wlasciwy temat. Jesli maja Panstwo ochote na wzajemne przepychanki i udowadnianie kto jest madry, a kto glupi to odsylam na priva. Kazdy nastepny post, ktory bedzie odbiegal od tematu wywale do kosza.
Jomir:
W ferworze walki :) wszyscy zapomnielismy o picie ZG, musi byc on dolaczony do pitu 36. Na nim dokonuje sie przeliczenia koron na zlotowki.
Gottie, Mala, troche mi to zajelio, ale znalazlam...
Niestety zle wiesci - przeliczamy pod dniu wyplaty.... jest jeszcze gorzej :( podatki i diety tez miesiecznie!!!! ...
Oto co znalzalam:
pierwsze ze stronki ubezpieczenia.pl (dla mnie srednio wiarygodnej, ale za to ladnie opracowanej) , jedno zdanie pod zolta tabelka, mniej wiecej na srodku strony.
http://www.ubezpieczeniaonline.pl/article.php?id=473
drugie z Rzeczpospolitej - najbardziej wiarygodnej gazety, w kwestiach prawno-podatkowo-finansowych:
http://pit.rzeczpospolita.pl/pokazDokument.jsp?id_dokumentu=146&id_tresci=279
Tu link do portalu "praca info", redagowanego przez "word press" , zrodlem informacji jest Ministerstwo Finansow
http://pracainfo.wordpress.com/2008/01/04/rozliczenie-dochodow-z-pracy-wykonywanej-za-granica/
Jest tam kilka roznych przykladow, dotyczacych rowniez przeliczania diet. Celowo nie pokopiowalam wybranych fragmentow, by znow mi nie zarzucono niekompetencji.
Sami znajdzcie, sami przeczytajcie, a co najwazniejsze sami decydujcie co z tym fantem zrobic...
Ps. przykladow jest kilka, wiec zalecam przeczytanie artykulu do konca.
A tu dla tych, ktorzy wierza mi na slowo, przytoczone za "pracainfo"
Pomniejszone o diety z tytułu podróży służbowej przychody przelicza się na złote według kursu z dnia otrzymania bądź postawienia środków pieniężnych do dyspozycji podatnika, ogłaszanego przez bank, z usług którego korzysta podatnik, i które mają zastosowanie przy kupnie walut obcych. Jeżeli bank, z którego usług korzysta podatnik stosuje różne kursy walut obcych i nie jest możliwe zastosowanie kursu, o którym mowa w zdaniu poprzednim, stosuje się kurs średni walut obcych z dnia uzyskania przychodu ogłaszany przez Narodowy Bank Polski.
W przypadku, gdy podatnik nie korzysta z usług banku - przychody należy przeliczyć według średnich kursów walut obcych z dnia uzyskania przychodu, ogłaszanych przez Narodowy Bank Polski.
Powyższa zasada ma również zastosowanie do przeliczania podatku zapłaconego za granicą.
Od tak obliczonego przychodu (przeliczonego na złote) odejmuje się następnie przysługujące koszty uzyskania przychodów (osobie uzyskującej dochody ze stosunku pracy przysługują zryczałtowane koszty uzyskania przychodów określone w ustawie o podatku dochodowym od osób fizycznych).
Patrycja:
Mirra , oto cytat z tej strony http://www.pit.pl/malzonkowie-razem/index.php
Jeżeli ze względów podatkowych (czy innych) jeden z małżonków zgłosi, że jego miejscem zamieszkania nie jest Polska, wówczas małżonkowie stracą prawo wspólnego rozliczenia swoich dochodów. Podobnie zmiana miejsca zamieszkania na Polskę w ciągu roku podatkowego nie da prawa do wspólnego rozliczenia za rok podatkowy, w którym nastąpiła ta zmiana.
Co wtedy...? Wnioskuje,ze nie mozemy sie wspolnie rozliczyc,jesli maz przebywa w Danii :-\ Pytam bo jestem skolowana ???
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej