Ogólne > Podatki
rozliczenia podatkowe
K3:
--- Cytat: vera w 18 Lut 2009, 15:53:37 ---Przychód liczy się wg średniego dziennego kursu NBP i tylko takiego o ile mi wiadomo.
Co do kursu walut to zasadniczo zmienia się nawet co minutę ale to nie ma odniesienia przy obliczaniu podatku.
Jeżeli chcesz być dokładnym obliczasz wtedy kurs z godziny wpływu środków na twoje konto ;D
Jest wiele stron co podaje chwilowe kursy walut.
np.:
w w w . n-tv.de / 1180 . html str 291 2/2 ;D
--- Koniec cytatu ---
NIE z chwili wpływu na konto, tylko wg kursu średniego NBP
kurs średni NBP jest obliczany raz dziennie, zasady jego obliczania tu: "UCHWAŁA NR 51/2002 Zarządu Narodowego Banku Polskiego z dnia 23 września 2002 r. w sprawie sposobu wyliczania! ogłaszania bieżących kursów walut obcych" http://www.nettax.pl/dzienniki/dunbp/2002/14/poz.39.htm
vera:
wiem o tym K3, doczytałeś dalej??? ;)
K3:
--- Cytat: vera w 18 Lut 2009, 16:08:13 ---wiem o tym K3, doczytałeś dalej??? ;)
--- Koniec cytatu ---
napisałeś
--- Cytuj (zaznaczone) ---Przychód liczy się wg średniego dziennego kursu NBP i tylko takiego o ile mi wiadomo.
--- Koniec cytatu ---
oraz
--- Cytuj (zaznaczone) ---Jeżeli chcesz być dokładnym obliczasz wtedy kurs z godziny wpływu środków na twoje konto
--- Koniec cytatu ---
to drugie zdanie nie ma sensu, bo średni kurs jest raz dziennie...
vera:
Napisałem:
Przychód liczy się wg średniego dziennego kursu NBP i tylko takiego o ile mi wiadomo - i to jest prawda
oraz
Jeżeli chcesz być dokładnym obliczasz wtedy kurs z godziny wpływu środków na twoje konto - i to też jest prawda dla nadgorliwych, oczywiście nikt tego nie robi bo można kota dostać ale doczytując o przeliczaniu kursu w związku z podatkiem tak to właśnie wygląda. Czyli czas dostępności środków z konta - ale jak juz wspomniałem tego się nie robi.
na sam koniec nie napisałem że kurs średni jest kilka razy dziennie, link odnosi się do drugiej części wypowiedzi.
więc napisane zdania nie są bez sensu raczej brak sensownego odczytu.
K3:
--- Cytat: vera w 18 Lut 2009, 16:27:29 ---Jeżeli chcesz być dokładnym obliczasz wtedy kurs z godziny wpływu środków na twoje konto
--- Koniec cytatu ---
średni kurs NBP masz stały przez cały dzień..... więc twoja porada co do dokładności nic nie da :P
niezależnie czy kasa wpłynie o 09.00, 12.00 czy 15.00 kurs średni do obliczeń będzie taki sam
i chodzi mi po prostu o to, że twoje słowa, zacytowane powyżej są zbędne
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej