poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: rozliczenia podatkowe  (Przeczytany 21609 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline magda0904

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Odp: rozliczenia podatkowe
« Odpowiedź #15 dnia: 12 Mar 2008, 13:50:47 »
Ja zrobie to samo. W przyszlym tygodniu jade do Polski i pokaze im zaswiadczenie o dunskiej rezydencji podatkowej oraz moja zolta karte. Poinformuje ich rowniez, ze mieszkam tu na stale i mam nadzieje, ze tez rozstane sie z nimi bez zobowiazan ;)

pozdrawiam

Offline Juta

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 2
  • Reputacja: +14/-22
« Odpowiedź #16 dnia: 12 Mar 2008, 14:42:46 »
                        Ale się wstrzymaj z rozliczeniem z KRAJEM , ma wejść SZEROKA    A B O L I C J A   .  M.F. ma już opracowany PROJEKT , są LI tylko zabiegi
        ''kosmetyczne'' , WSPANIAŁY   '' KACZOR  DONALD  ''  JEST JUŻ NA KOŃCOWYM   ETAPIE  -  JUTRO PO PRACY OPISZĘ  TO  SZERZEJ . Jest jedno
         pewne , powyższa   A B O L I C J A   ma objąć TYCH wszystkich ziomków , którzy nie rozliczyli się z POLSKIM  FISKUSEM  od 01- 01 - 2004 / do ogłoszenia
         USTAWY   O  ABOLICJI
                        Zaznaczam , że R.P.  ma na dzień  dzisiejszy  nie podpisaną UMOWĘ , o unikaniu podwójnego opodatkowania z 5 - cioma krajami  U.E.
          /  Belgią , Holandią , Austrią , Danią  i  Finlandią  /  i  Rosją  i  Stanami  Zjednoczonymi
                        Jeśli chodzi o danię , to powstała  w  2007 roku  HYBRYDA - ANEKS do umowy  '' O unikaniu podwójnego opodatkowania ''  z roku  2002

Z tego co czytalam, to abolicja ma objac Polakow, ktorzy nie rozliczyli sie z polskim fiskusem od 1.05.2004 do dnia podpisania umowy o unikaniu podwojnego opodatkowania miedzy RP a danym krajem. Idea abolicji nie jest pomoc oszustom podatkowym. Chodzi o sytuacje, w ktorej osoba mieszkajaca i pracujaca caly rok w danym kraju musiala placic normalny podatek w tym kraju, a potem jeszcze rozliczac sie i placic w Polsce. Niektorzy plakali i placili, ale nie wszyscy. I wlasnie te osoby ma objac abolicja.
W jednym zdaniu piszesz, ze Dania obok Belgii, Holandii, Austrii i Finlandii ma nie podpisana umowe o unikaniu podwojnego opodatkowania, a w drugim ze w 2007 powstal aneks do takiej umowy z 2002. Domyslam sie, ze chodzi o te umowe http://www.gazetapodatkowa.pl/przepisy.php?s=2&pkt=198&id=38116
« Ostatnia zmiana: 12 Mar 2008, 15:15:51 wysłana przez Juta »

Offline boniek

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +0/-1
    • Status GG
« Odpowiedź #17 dnia: 18 Mar 2008, 16:43:55 »
Moze moje pytanie zabrzmi glupio ale chcialbym sie dowiedziec w jaki sposob moge zatwierdzic moje "årsopgørelse" przez internet? wystarczy zrobic to przez "Kvitteringer for indberetninger til årsopgørelsen/selvangivelsen"?

Dodane: 18 Marzec  2008, 16:32:13

Przepraszam, zamotalem sie przez chwile i juz wszystko wiem, nie musze juz nic zatwierdzac bo dostalem juz "årsopgørelse" i teraz moge rozliczyc sie z fiskusem w Polsce. zastanawia mnie tylko kto zatwierdzil za mnie dunski PIT....hm....ciekawe....
tylko teraz sie dowiedzialem ze musze jeszcze podac  za ile godzin mam miesieczne wynagrodzenie....
Boniek

Offline dino_24

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #18 dnia: 25 Mar 2008, 13:33:20 »
Witam wszystkich i dziekuje za tyle informacji!

Mirra w zupelnosci masz racje. nie mam zadnego centrum zainteresowan ( ani dzieci, meza, czy domu) i nigdy w Polsce nie pracowalam (nawet nie mam NIPu).

Przeczytalam wczoraj informacje, na stronie podanej przez Klingona:

Z tego co wyczytalam z konwencji miedzy Polska a Dania o unikaniu podwojnego opodatkowania musze tylko dostarczyc do US dunska rezydencje podatkowa. Poszlam wiec dzisiaj do SKAT i otrzymalam takowa. Dzieki niej udowadniam w Polsce (w US), ze przebywam w Danii ponad 183 dni. Wiem, ze mase Polakow nie ujawnia swoich dochodow w Danii, jednakze wydaje mi sie, ze po dostarczeniu (do US) zaswiadczenia o dunskiej rezydencji podatkowej rowniez nie musze juz sie rozliczac w Polsce i spac spokojnie  :) poniewaz wszystko wtedy jest zgodnie z prawem.

Mirra czy ty nie dostarczylas do Polski takiego zaswiadzczenia o dunskiej rezydencji podatkowej?

Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie

Jeżeli dobrze zrozumiałem ; NIE MASZ NIP-u / polskiego Numeru Identyfikacji Podatkowej / , TO JAK TY DZIEWCZYNO DO ''CHOLERY '' SIĘ UCHOWAŁAŚ .
    TY jako TY nie figurujesz w żadnym REJESTRZE ORGANÓW PODATKOWYCH , więc po co ''zawracasz'' gitarę . CIEBIE DLA FISKUSA W POLSCE NIE MA . JEŻELI JEST TAKI
     STAN FAKTYCZNY JAKI PODAJESZ , NIE FIGURUJESZ W BAZIE DANYCH ''SKARBÓWKI'' - jeżeli coś pominąłem popraw

[Dodane: 25 Marzec  2008, 10:47:58]

Magdo ja nie skladalam z dwoch powodow:
1. poki co w Danii nie pracuje, wiec nie mam zadnych dochodow do opodatkowania.
2. Przy ostatniej wizycie w Polsce udalam sie do urzedu skarbowego informujac ich, ze wyjechalam na stale przed 1 lipca, ze mam meza Dunczyka i nie przewiduje dochodow na rok 2007 w Danii. Podalam im dunski adres zameldowania, skserowali moja zolta karte i tyle. DOchody w Polsce rozliczylam oczywiscie, korespondencje US kieruje do Danii, nadplacony podatek zwrocili. Wyglada na to, ze rozstalismy sie w pokoju i bez wzajemnych zobowiazan  ;D

DINO:
Jak sie w Polsce wogole nie pracuje lub osiagnie dochod ponizej kwoty zwolnionej od podatku , to nie ma obowiazku skladania jakiegokowliek Pitu. Tak wiec to co napisalaes o Picie 36 z zerami jest kompletna bzdura.

Uwaga: odnosi sie to do sytuacji, w ktorej nie pracuje sie w Polsce i za granica. Lub nie pracuje sie w Polsce, ale za granica tak, ale nie podlega sie obowiazkowi podatkowemu w Polsce.

Tak Pani MIRRO , ale jest Pani w DUŻYM BŁĘDZIE / z szacunkiem do 8 lat studiów ekonomicznych / . Roczny dochód nie powodujący obowiązku podatkowego to kwota
         3.015 , - PLN
        Natomiast PIT , MUSI PANI ZŁOŻYĆ - JET TO PANI OBOWIĄZKIEM - TAK NAKAZUJE ORDYNACJA PODATKOWA .
        Niezłożenie PIT - u , obojętnie w jakiej formie , narazi Panią na PRZESTTĘPSTWO - NIE WYKROCZENIE - w myśl Ustawy Karno Skarbowej , grzywna może sięgać nawet
        i 50.000 PLN
            pozostaję z szacunkiem

[Dodane: 25 Marzec  2008, 11:13:26]

Magdo, chocby w watku "ratunku mam do zaplaty" masz wszystko wyjasnione.
Wiedze na temat moich informacji czerpie ze stron Ministerstwa Finansow i Dziennikow Ustaw.

Krotko powiem, reszte doczytaj sama:
W Polsce musisz sie rozliczyc jesli pracujesz za granica krocej niz 183 dni.

Lub pracujesz dluzej niz 183 dni, ale Twoje centrum interesow zyciowych jest w Polsce (na przyklad rodzina, lecz nie tylko).

''masło maślane''  ...w Polsce musisz się rozliczyć jeśli pracujesz za granicą krócej niż 183 dni. Lub pracujesz dłużej niż 183 dni ,....
             Co to jest , alternatywa - suma logiczna , JEDNO WYKLUCZA DRUGIE , mogła Pani napisać ''cały rok'' , było by DOBRZE .......

[Dodane: 25 Marzec  2008, 12:31:14]

Z tego co czytalam, to abolicja ma objac Polakow, ktorzy nie rozliczyli sie z polskim fiskusem od 1.05.2004 do dnia podpisania umowy o unikaniu podwojnego opodatkowania miedzy RP a danym krajem. Idea abolicji nie jest pomoc oszustom podatkowym. Chodzi o sytuacje, w ktorej osoba mieszkajaca i pracujaca caly rok w danym kraju musiala placic normalny podatek w tym kraju, a potem jeszcze rozliczac sie i placic w Polsce. Niektorzy plakali i placili, ale nie wszyscy. I wlasnie te osoby ma objac abolicja.
W jednym zdaniu piszesz, ze Dania obok Belgii, Holandii, Austrii i Finlandii ma nie podpisana umowe o unikaniu podwojnego opodatkowania, a w drugim ze w 2007 powstal aneks do takiej umowy z 2002. Domyslam sie, ze chodzi o te umowe http://www.gazetapodatkowa.pl/przepisy.php?s=2&pkt=198&id=38116

Tak , ale dalej Pani myśli o Ustawie ze stycznia 2002 roku . Powtarzam w styczniu lub na początku lutego 2007 roku , była podpisana HYBRYDA , z której to ''wyłoniły'' się
     ''rezydencja podatkowa'' , ''centrum zainteresowania życiowego i gospodarczego '' i '' 183 dni '' . Sądzę /  zresztą co życie pokazuje / , że był to zabieg li tylko ''kosmetyczny'' .
    O ile z rezydencji duńskiej możemy skorzystać dość łatwo / generalnie nic ONA nam nie daje / , o tyle z rezydencji polskiej dość trudno . To organa skarbowe decydują czy nam ją
     przyznać czy nie . A wiemy jak jest to z naszymi ''skarbówkami'' , będą zawsze ''wyciągać ręce po nie swoje . Więc nie SZAFUJMY do woli tym określeniem , bo wprowadzamy
    zamęt i mętlik w głowach NIEKTÓRYM FORUMOWICZOM , a chyba nie jest to naszym celem .
     Jeśli chodzi o abolicję podatkową to zgoda , ma obowiązywać od 1 maja 2004 do 31 grudnia 2006 . Wiadomo , że ''obejmowałaby'' wszystkich , którzy w tym czasie popełnili
    przestępstwa skarbowe różnej maści , nie związanych z kodeksem karnym .
     Na zakończenie chciałbym zaznaczyć ; rząd RP , mając na uwadze powyższą abolicję '' spoglądał '' tylko na OGROMNĄ RZESZĘ EMIGRANTÓW POLSKICH z Wysp Brytyjskich i Północnej
     Irlandii / jest to 3/5 ogólnej emigracji - podaję za urzędem statystycznym , który wyliczył wysokość emigracji na 2,5 ml ludzi , 31 grudzień 2006 rok - więc jakżeż potężna to ''siła
     polityczna''
          pozdrawiam

Offline magda0904

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #19 dnia: 25 Mar 2008, 21:25:53 »
    Jeżeli dobrze zrozumiałem ; NIE MASZ NIP-u / polskiego Numeru Identyfikacji Podatkowej / , TO JAK TY DZIEWCZYNO DO ''CHOLERY '' SIĘ UCHOWAŁAŚ .
    TY jako TY nie figurujesz w żadnym REJESTRZE ORGANÓW PODATKOWYCH , więc po co ''zawracasz'' gitarę . CIEBIE DLA FISKUSA W POLSCE NIE MA . JEŻELI JEST TAKI
     STAN FAKTYCZNY JAKI PODAJESZ , NIE FIGURUJESZ W BAZIE DANYCH ''SKARBÓWKI'' - jeżeli coś pominąłem popraw

Po pierwsze to uchowalam sie w taki sposob,ze wyjechalam do Danii na studia i nie pracowalam jeszcze w Polsce. nie rozumiem skad takie zszokowanie i po co takie slownictwo???
Po drugie moim zamiarem nie bylo zawracanie gitary, jak Pan to ujal, a tylko zasiegniecie porady. Jezeli tak bardzo Pana denerwuja pytania osob, ktore posiadaja mniejsza wiedze na dany temat to radze zastanowic sie nad sensem wchodzenia na takie forum.

« Ostatnia zmiana: 25 Mar 2008, 21:37:59 wysłana przez magda0904 »

Offline Barrog

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #20 dnia: 25 Mar 2008, 21:44:46 »

Kolego, wydaje mi się, że jest to forum dla ludzi poważnych... Widzę, że próbujesz uchodzić za eksperta, jednak w Twoim wykonaniu jest to żałosne.

Pozdrowienia dla Magdy, nie przejmuj się "kolegą" ;)

donka

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 26 Mar 2008, 11:08:40 »
mam zapytanie czy ktos wie z kad pobrac PIT  to znaczy roczny podatek SKAT  pracowalam 2007 roku i jeszcze mi nie przyslali skatu .Kto to wysyla SKAT czy firma w ktorej bylam zatrudniona :D  Do kogo sie zwrucic bo nie moge sie bez tego rozliczyc w Polsce . Oraz takie zapytanko czy za dni swiateczne przy legalnym kontrakcie stalym firma placi za te wolne dni? Dzieki uprzejme za pomoc w informacji Donka Assens

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 26 Mar 2008, 11:08:40 »

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 26 Mar 2008, 12:01:27 »
SKAT wysyła ale najlepiej zalogować się na ich strone i wypełnić online. Zamów podpis cyfrowy.

Pracując część pieniędzy jest odkładane i wypłacane na święta (SH opsparing). Jeżeli dopabuse zaczęłaś pracować to możliwe że jeszcze tych pieniędzy nie uzbierałaś.

Offline elena333

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #23 dnia: 18 Lut 2009, 10:00:49 »
Witam,
Nurtuje mnie problem przeliczenia przychodu na złotówki.
cyt: “(…)Pomniejszone o diety z tytułu podróży służbowej przychody przelicza się na złote według kursu z dnia otrzymania bądź postawienia środków pieniężnych do dyspozycji podatnika, ogłaszanego przez bank, z usług którego korzysta podatnik i które mają zastosowanie przy kupnie walut obcych. Jeżeli bank, z którego usług korzysta podatnik stosuje różne kursy walut obcych i nie jest możliwe zastosowanie kursu, o którym mowa w zdaniu poprzednim, stosuje się kurs średni walut obcych z dnia uzyskania przychodu ogłaszany przez NBP(…)”.
Pracuję w Danii, posiadam konto w Nordei; będąc w Polsce,w polskim oddziale Nordei poprosiłam o taki średni kurs na dzień mojej wypłaty. Okazało się iż te kursy są 3 (rano, południe, wieczór). Czy w moim przypadku jest niemożliwe zatosowanie kursu z mojego banku (Nordei) czy powinnam brać pod uwagę tylko średni kurs NBP?
Pozdrawiam

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +1/-1
« Odpowiedź #24 dnia: 18 Lut 2009, 15:53:37 »
Przychód liczy się wg średniego dziennego kursu NBP i tylko takiego o ile mi wiadomo.

Co do kursu walut to zasadniczo zmienia się nawet co minutę ale to nie ma odniesienia przy obliczaniu podatku.

Jeżeli chcesz być dokładnym obliczasz wtedy kurs z godziny wpływu środków na twoje konto   ;D

Jest wiele stron  co podaje chwilowe kursy walut.

np.:

w w w . n-tv.de / 1180 . html   str 291  2/2      ;D

K3

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 18 Lut 2009, 15:59:36 »
Przychód liczy się wg średniego dziennego kursu NBP i tylko takiego o ile mi wiadomo.

Co do kursu walut to zasadniczo zmienia się nawet co minutę ale to nie ma odniesienia przy obliczaniu podatku.

Jeżeli chcesz być dokładnym obliczasz wtedy kurs z godziny wpływu środków na twoje konto   ;D

Jest wiele stron  co podaje chwilowe kursy walut.

np.:

w w w . n-tv.de / 1180 . html   str 291  2/2      ;D

NIE z chwili wpływu na konto, tylko wg kursu średniego NBP
kurs średni NBP jest obliczany raz dziennie, zasady jego obliczania tu: "UCHWAŁA NR 51/2002 Zarządu Narodowego Banku Polskiego z dnia 23 września 2002 r. w sprawie sposobu wyliczania! ogłaszania bieżących kursów walut obcych" http://www.nettax.pl/dzienniki/dunbp/2002/14/poz.39.htm

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #26 dnia: 18 Lut 2009, 16:08:13 »
wiem o tym K3, doczytałeś dalej??? ;)

K3

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 18 Lut 2009, 16:15:56 »
wiem o tym K3, doczytałeś dalej??? ;)

napisałeś
Cytuj (zaznaczone)

oraz

Cytuj (zaznaczone)
Jeżeli chcesz być dokładnym obliczasz wtedy kurs z godziny wpływu środków na twoje konto 

to drugie zdanie nie ma sensu, bo średni kurs jest raz dziennie...

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #28 dnia: 18 Lut 2009, 16:27:29 »
Napisałem:
Przychód liczy się wg średniego dziennego kursu NBP i tylko takiego o ile mi wiadomo - i to jest prawda

oraz

Jeżeli chcesz być dokładnym obliczasz wtedy kurs z godziny wpływu środków na twoje konto - i to też jest prawda dla nadgorliwych, oczywiście nikt tego nie robi bo można kota dostać ale doczytując o przeliczaniu kursu w związku z podatkiem tak to właśnie wygląda. Czyli czas dostępności środków z konta - ale jak juz wspomniałem tego się nie robi.

na sam koniec nie napisałem że kurs średni jest kilka razy dziennie, link odnosi się do drugiej części wypowiedzi.

więc napisane zdania nie są bez sensu raczej brak sensownego odczytu.

K3

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 18 Lut 2009, 16:30:25 »
Jeżeli chcesz być dokładnym obliczasz wtedy kurs z godziny wpływu środków na twoje konto

średni kurs NBP masz stały przez cały dzień..... więc twoja porada co do dokładności nic nie da :P

niezależnie czy kasa wpłynie o 09.00, 12.00 czy 15.00 kurs średni do obliczeń będzie taki sam

i chodzi mi po prostu o to, że twoje słowa, zacytowane powyżej są zbędne

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #29 dnia: 18 Lut 2009, 16:30:25 »

żółta karta a odliczenia podatkowe

Zaczęty przez feminaDział Podatki

Odpowiedzi: 6
Wyświetleń: 9271
Ostatnia wiadomość 12 Lip 2009, 15:20:13
wysłana przez Bluszcz
Przedawnienie podatkowe

Zaczęty przez skater39Dział Podatki