Ogólne > Rodzina ...

paszport dla niemowlaka

<< < (8/8)

Baumi:

--- Cytat: Jomir w 29 Paź 2012, 21:23:37 --- Co masz na mysli piszac "inny przypadek" ?

--- Koniec cytatu ---

Za inny przypadek uznałem matkę polkę a ojca nie dunczyka i nie polaka :P

Jomir:
Nie rozumiem, dlaczego w przypadku ojca Dunczyka, ma dziecko miec prawo do obywatelstwa dunskiego, natomiast w przypadku innej narodowosci juz tylko do obywatelstwa po matce?

Baumi:

--- Cytat: Jomir w 29 Paź 2012, 23:17:54 ---Nie rozumiem, dlaczego w przypadku ojca Dunczyka, ma dziecko miec prawo do obywatelstwa dunskiego, natomiast w przypadku innej narodowosci juz tylko do obywatelstwa po matce?

--- Koniec cytatu ---

Heh... a gdzie ja moja droga Jomir napisałem tylko? Znasz zasady przyznawania obywatelstwa wiec nie czepiaj sie slowek.

Jomir:
Baumi, ja znam, fakt. Ale Ci co pytaja nie.

Moze po prostu najlatwiej napisac, ze dziecko ma prawo do obywatelstwa tych krajow, ktorych rodzice sa obywatelami.
Pisze ma prawo, bo to nie nastepuje automatycznie. Trzeba dziecko w tych krajach zarejstrowac, a by otrzymac paszporty, trzeba o nie wystapic.

Za wyjatkiem nielicznych krajow, w ktorych obowiazuje "prawo ziemi", tzn. wystarczy urodzic sie w tym kraju, by otrzymac jego obywatelstwo, z tego co pamietam, jest to na przyklad Canada.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej