poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Wojsko  (Przeczytany 4657 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Majkelek

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
  • głupi ten co głupio robi
Wojsko
« dnia: 07 Mar 2008, 16:50:42 »
Hej,

WKU właśnie przysłało do mnie kolejny list. I tak się zastanawiam wystarczy że pójdę do gminy i się wymelduję i gmina powiadomi WKU czy iść także do WKU. Nie lubię chodzić do WKU bo zawsze mnie nie chcą wypuścić. Jak wy to załatwiliście ? W zasadzie to chciałbym iść do wojska ale nie mam czasu na to. 

A tak poza tym, w których krajach jest obowiązek odbywania wojskowej służby ?
Kids, you tried your best and you failed miserably. The lesson is, never try.

Offline boniek

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +0/-1
    • Status GG
Odp: Wojsko
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Mar 2008, 17:53:02 »
Ja tam odrazu w urzedzie powiedzialem zeby zawiadomoli WKU...po co mam sie tam krecic....tak mialem swiety spokoj i nikt mi dziury w brzuchu nie wiercil...
Boniek

anna.p

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Mar 2008, 18:18:03 »
Temat na forum byl juz poruszany...  Jezeli sie wymeldowales z PL badz swiadomy ze przy ponownym zameldowaniu w tym kraju szybko powiadomia WKU ze taka i taka osoba jest zameldowana pod takim i takim adresem a WKU juz bardzo szybko sie do Ciebie odezwie, nie wiem czy warto rozne sa sytuacje zyciowe moze sie okazac ze za miesac, dwa lub kiedys tam musisz wrocic do kraju... .

Pozdrawiam

Thunder86

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Mar 2008, 18:40:23 »
Zależy kiedy wrócisz do PL.Jeśli w przyszłym roku, to bardzo prawdopodobne,że będziesz miał wojsko w głebokim poważaniu, bo armia zawodowa ma powstac.Zawsze możesz po powrocie do PL nie meldowac się nigdzie od razu, póki nie znajdziesz jakiejś szkoły, z której uzyskałbyś papierek.Poza tym każdemu przysługuje prawo do odwołania się na 1rok od odbycia zasadniczej służby wojskowej.Wyjsc jest sporo, a papier ze szkoły możesz zanieśc do WKU nawet na 2tygodnie przed wyznaczonym terminem stawienia się w jednostce.Poza tym najpierw dostajesz list z WKU.Tam masz się stawic,ewentualnie przynieśc papiery ze szkoły,odwołac się itd.Do terminu odbycia służby wojskowej będziesz miał sporo czasu.Nawet ci moi znajomi, którzy poszli na ochotnika, czekali od pójścia do WKu,do przekroczenia murów koszar ze 3-4miechy.
W Twojej sytuacji najlepiej byłoby jakbys się wymeldował z domu, na stałe.Ewentualnie jesli nie wracasz do PL w najbliższym czasie, niech ktoś z twoich bliskich(matka/ojciec/rodzeństwo)zadzwoni do WKU i powie,żeby nie przysyłali tego lsitu więcej, bo jesteś zagranica i krótka piłka.

anna.p

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Mar 2008, 19:01:39 »
Nie trzeba sie konicznie wymeldowywac wystarczy ze ktos z rodziny pojdzie do WKu powie ze syn, wnuk, brat itp pracuje za granica i to wystarczy, tak bylo w naszym przypadku. Owszen pani w WKU powiedziala ze cos w marcu czy w kwietniu moze znow przyjsc ale wtedy nalezy udac sie jeszcze raz i to samo powiedziec albo przekazac rodzinie ksero kontraktu z pracy.
« Ostatnia zmiana: 07 Mar 2008, 19:22:24 wysłana przez willy »

Thunder86

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Mar 2008, 19:24:16 »
Z tymi wyliczeniami to kiedyś tak było.Teraz jeżeli ma ktoś papier ze szkoły nie mogą go nie przyjąc.
Zerknijcie na to:
http://forum.wojsko-polskie.pl/-vp110740.html
http://forum.wojsko-polskie.pl/faq-czesto-zadawane-pytania-vt6414.html

"Czy dostanę odroczenie gdy zapiszę się do szkoły policealnej? Czy szkoła policealna odracza jedynie do 22-23 roku zycia?
-Ten limit wiekowy został zniesiony. Teraz w szkołach policealnych można uczyć się bez względu na wiek i otrzyma się odroczenie z WKU. Nie ma także znaczenia fakt, ukończenia wczesniej innej szkoły policealnej (nie istnieje żaden limit) UWAGA**Odroczenie otrzymuję się ze względu na pobieranie nauki a nie na chęć jej podjęcia. To dotyczy wszystkich osób które zostały skreślone, wyrzucone ze szkół bądź uczelni w trakcie roku szkolnego. Więc nie pobierają nauki i podlegają wcieleniu.** "

Offline boniek

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +0/-1
    • Status GG
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Mar 2008, 19:57:10 »
Z tego co pamietam armia zawodowa ma powstac w 2010 roku, w przyszlym roku najprawdopodobniej pobory zostana zawieszone a w 2010 nie bedzie ich wcale...
Boniek

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 07 Mar 2008, 19:57:10 »

Offline Majkelek

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +0/-0
  • głupi ten co głupio robi
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Mar 2008, 14:23:38 »
Nie znalazłem takiego wątku na forum. Miałem po prostu wątpliwości. Dzięki za odpowiedź !
Kids, you tried your best and you failed miserably. The lesson is, never try.

yoursoul

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 09 Mar 2008, 14:50:24 »
mozna sie odroczyc podejmujac nauke w szkole policealnej lub pomaturalnej panstwowej , lub prywatnej ale tylko takiej , ktora ma uprawnienia szkoly publicznej (zapisujac sie trzeba o to dopytac ) .

Thunder86

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 09 Mar 2008, 15:37:08 »
Z tego co pamietam armia zawodowa ma powstac w 2010 roku, w przyszlym roku najprawdopodobniej pobory zostana zawieszone a w 2010 nie bedzie ich wcale...
Ja też to samo slyszałem.Tylko tak sobie mysle, czy wynika z tego,że ten rok jest ostatnim, w którym każdy ma obowiązek odbyc zasadnicza służbę wojskowę?Czy jak ktoś przetrwa ten rok, to za rok miałby już spokój, o ile nie zmienią znowu planów, nasi kochani politycy.I co jest w końcu poborem:czy nadanie kategorii wojskowej, co ma się zazwyczaj w wieku 19 lat, czy pobór to wizyta na WKU i odbiór karty powołania?

anna.p

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 09 Mar 2008, 17:31:59 »
Oni to co chwile zmieniaja przepisy kiedys bylo tak ze jak sie ma na utrzymaniu rodzine /zone, dziecko/ jest sie jedynym zywicielem rodziny, to po roku daja kategorie D no i mezowi niestety dwoch miesiecy zabraklo i tu nowe przepisy wprowadzili.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #10 dnia: 09 Mar 2008, 17:31:59 »

Wojsko,Policja,słuzby publiczne

Zaczęty przez ImpossibleDział Edukacja

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 20378
Ostatnia wiadomość 12 Lip 2011, 20:46:48
wysłana przez vordingborg