Ogólne > Praca w Danii

Praca w zawodzie

<< < (2/4) > >>

cellaris:
No i już mam pytanie :) nigdzie nie umię znaleźć dokładnych informacji co do szkolnictwa przedszkolnego i wczesnoszkolnego (klasy od 1 do 9) już godzinę w necie siedzę i nic.Może ktoś z was zna jakieś strony www na ten temat lub przynajmniej mógłby mi krótko scharakteryzować jak to jest z tą edukacją? Szczególnie interesuje mnie czy w szkołach oprócz \"pełnoprawnych\"nauczycieli są tzw.nauczyciele pomocniczy jak np. w Norwegii, czy w Anglii, i jakie warunki trzeba spełniać by móc zostać właśnie takim nauczycielem ? :)

Grzegorz_Odense:
.
Wszedlem na ich strone www.uvm.dk tam jest Grundskole - ale znalazlem tylko jakies dlugasne raporty z analizami .

Proponuje inna droge - popros Twoich przyjaciól zeby zadzwonili do najblizszej szkoly i zapytali sie kabusewnika co trzeba zeby Ci dal prace . A nóz trafia na jakiegos znajomego ? Tu w Danii jest ustrój plemienny i zeby cokolwiek zalatwic to trzeba znac kogos kto zna kogos . No ale Ty przeciez znasz ;-)

Grzegorz_Odense:
.
Troche nizej na tej stronie www.uvm.dk znalazlem  rozdzial Love og regler gdzie pod kolejnymi haslami Grundskole - Folkeskole - Lærere ( nauczyciele ) dotarlem wreszcie do przepisów o kwalifikacjach nauczycieli . Podaje ponizej bezposredni link :

http://www.retsinfo.dk/_GETDOCM_/ACCN/A20050039329-REGL

Oczywiscie jest to po dunsku - ale mysle ze to byloby dobrze dla Twojej nauki dunskiego gdybys sama sie za to zabrala . Ja uczylem sie tu dunskiego na ksiazce podatkowej jak mi dowalili po pierwszym roku tutaj 135.000 kr podatku od dochodów 120.000 kr . Ale nauka nie poszla w las i teraz to ja rozdaje ludziom porady jak z nimi walczyc ;-)

cellaris:
Oj dzięki raz jeszcze :) dobrze,że wolny weekend przedemną to zabiorę się do tłumaczenia. A co do rozmowy z \"moimi\" Duńczykami to oczywiście z nimi porozmawiam,ale nie chcę wyjść na osobę zupełnie nie zorientowaną w temacie tym bardziej,ze zauważyłam iż \"północni\" są bardzo pomocni,ale pierwszy krok trzeba zrobić samemu to znaczy pokazać,ze się naprawdę chce i dąży do celu w każdym razie ja ich tak odbieram :)

Grzegorz_Odense:
.
Musze powiedziec ze wspaniale wyczuwasz Dunczyków - co jest szczególnie zdumiewajace biorac pod uwage jak krótko masz z nimi kontakt i ze porozumiewasz sie po angielsku - a wiec pewne niuanse sa trudne do uchwycenia :-)

Faktycznie to obowiazujacy w Danii slogan brzmi : \"Hjælp til selvhjælp\" ( pomoc do samopomocy ) . Pomagaja chetnie w tym aby dana osoba sama mogla sobie pomóc . Bardzo mi ten styl odpowiada i zawsze sam udzielam rad komentujac jak i gdzie mozna by to bylo samemu znalezc .

Ta metoda jest oparta na polskim powiedzeniu ( dosc malo jednak na razie znanym ):

\"Jezeli dasz chleb glodnemu czlowiekowi - nasyci sie . Ale jezeli nauczysz go uprawiac zboze - nigdy wiecej nie bedzie glodny\" .

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej