Ogólne > Rodzina ...

Wzory wnioskow na pobyt, prace i laczenie rodzin

<< < (16/20) > >>

lenna063:
Witam, wczytuje się w tym dziale w udzielone już wskazówki ale nie bardzo mogę odnaleźć odpowiedz na moje pytanie.
Mój mąż pracuje tu 6 miesięcy i dostał nast umowę na  kolejne 6 miesięcy jest to umowa (afloser) mąż nie ma określonego czasu pracy(godzin)ani wynagrodzenia miesięcznego,  chcemy sie starać o łączenie rodzin, jego pracodawca znając nasza sytuację kazał nam się dowiedzieć czy zamiast na męża mogę starać się o pozwolenie na pobyt ale na tatę który tez pracuje w Danii ma umowę na stałe. Chciała bym się zorientować czy jest taka możliwość i czy są jakieś warunki które muszę spełnić dodam że mam 26 lat. Pracodawca stwierdził, że na małżonka dostanę pozwolenie na pobyt tylko na czas trwania jego umowy czyli na te 6 miesięcy. Bardzo proszę o jakieś informacje

kumcok:
Witam .
A ja mam takie pytanie , poniewaz zona jest tu od 17stu lat , i ma pobyt staly , taka niebieska karte ze zdjeciem, wzielismy slub 3 lata temu i urodzila nam sie coreczka , coreczki w polsce nie meldowalismy bo tez po co , a zona nie ma zadnego adresu zameldowania w Pl bo jak wczesniej wspomnialem od dawien dawna tam nie mieszka , a z racji tego ze nie ma zameldowania w pl ,dziecko nie ma dowodu tzn dokumentu ze zdjeciem , i teraz moje pytanie brzmi , czy dziecko po zonie dostanie pobyt staly i tez taka karte pobytu ze zdjeciem ? bo zona mowi ze juz nie daja takich kart w co mi sie nie chce wierzyc , i czy teraz tylko ambasada mi zostala i wyroobienie jakiegos dokumentu ze zdjeciem dla dziecka czy jednak jest szansa na taka dunska karte o pobyt ze zdjeciem ?
prosze o odpowiedz , bo chcemy na wakacje pojechac i nie wiem co zrobic a do ambasady mam kawal drogi , a na tej karcie ze zdjeciem o pobyt dziecko przekroczyc granice moze ( tak mi sie wydaje )
z gory dziekuje za odpowiedz

Reksio:
Żona ma rację. Jestem tu na tej zasadzie co ona, tylko dłużej i też muszę jechać do ambasady po paszport dla córeczki. Jeśli macie obydwoje prawa rodzicielskie to obydwoje musicie się pojawić w ambasadzie. Jest od tego wyjątek, jeśli jedno z was napisze zgodę na wydanie paszportu i podpisze to u duńskiego notariusza, to drugi rodzic może pojechać i wyrobić paszport dla dziecka sam z tym pismem. Nie musicie mieć maluszka ze sobą jeśli jest poniżej roku. Takie pismo z podpisem można też wyrobić  normalnie w konsulacie, ale niestety konsul w Aarhus jest jedynie konsulem honorowym, czyli reprezentacyjnym i ma ograniczoną "władzę". Za to nie będziecie musieli jechać po odbiór, bo wam mogą przysłać. Mieszkam pod Aalborgiem i nie miałam z tym problemu.

slaban:
Najlepiej zadzwoń do ambasady i wszystko się dowiesz ale jeśli żona ma obywatelstwo polskie musi mieć dowód osobisty (dowód osobisty można wyrobić w Polsce nie mając adresu zamieszkania wyrabia się go w ostatnim miejscu zamieszkania) lub paszport jeśli nie posiada tych dokumentów wszystko się wydłuży 
Na żadnych kartach ze zdjęciem dziecko nie przekroczy granicy :)
Tylko dowód osobisty lub paszport !

Reksio:
O własnie, o tym zapomniałam, jakie ma obywatelstwo, tak jak slaban pisze, potrzebny paszport/dowód osobisty (ja dowodu osobiście nigdy nie posiadałam) i akt urodzenia dziecka od pastora waszej parafii  :)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej