poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: BRAK PRACY W DANII??  (Przeczytany 36867 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline GoTTie

• Przyjaciel Portalu
  • Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 2
  • Reputacja: +19/-6
Odp: BRAK PRACY W DANII??
« Odpowiedź #15 dnia: 17 Kwi 2008, 10:02:27 »
Zasada nr 1. Najpierw szukac pracy, podpisac kontrakt, potem jechac.

Offline willy

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 19
  • -Otrzymane: 90
  • Reputacja: +37/-31
  • JMP $E477
    • Status GG
« Odpowiedź #16 dnia: 17 Kwi 2008, 10:07:17 »
Także Panie picker zapraszamy do Danii i życzymy ci abyś miał racje i nam to udowodnił, byś otrzymał wszystkie dokumenty po angielsku i byś nie trafil na urzędnika który po angielsku nie potrafi rozmawiać - no ale przecież takich nie ma.
"Broń jest narzędziem strachu.
Nie przystoi Mędrcowi."

lilianka

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 17 Kwi 2008, 10:12:13 »
nie no z pracą jest ciezko... ja mam dzieki znajomosci ,ale pomagałam znajomym z Polski, byli tutaj 2 razy rozniesli mbustwo CV, i nic,po chyba 3 msc sie cos ruszyło (tez po znajomosci) i może od 1 maja beda mieli prace.,

[Dodane: 17 Kwiecień  2008, 10:10:48]

Także Panie picker zapraszamy do Danii i życzymy ci abyś miał racje i nam to udowodnił, byś otrzymał wszystkie dokumenty po angielsku i byś nie trafil na urzędnika który po angielsku nie potrafi rozmawiać - no ale przecież takich nie ma.

ja spotkałam sie w kilku urzedach (skat, a nawet Kommune) z nieznajomoscia j.angielskiego( o posrednikach pracy nie wspomne)

maxtor

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 17 Kwi 2008, 11:18:23 »
jak przeczytałem komentarz Roga to aż zaniemówiłem. Wykształceni Duńczycy no aż się zastanawiam gdzie. Spawacze bez umiejętności, poziom wykształcenia lekarzy duńskich porażający, pracownicy budowlani z autopsji to szczyt wszystkiego - jeśli na budowie firmy zewnętrzne czytaj zagraniczne ściągają cały sprzęt oraz fachowców do wykonania zlecenia z powodu przestarzałego sprzętu oraz technologi to jest zastanawaiające. Kiedy słucham komentarzy firm zagraniczny które proszą o o przydzielenie Duńczyków tylko do podwykonawstwa to zastanawiam się gdzie są te wyższe kwalifikacje. Przestrzeganie bhp na budowach uśmiech.  Utrzymanie warunków czystości w piekarniach, rzeźniach, magazynach spożywczych - jak oni otrzymują certyfikaty od tak zwanego sanepidu. Nie będę opisywał dalej bo nie ma sensu każda nacja ma swoje wady ale pisanie, że nasze kwalifikacje są żadne lub znacznie niższe to wielka przesada. Zastanawiam się dlaczego potrzebują naszych specjalistów czyżby dlatego, że są słabiej wykwalifikowani. 

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 17 Kwi 2008, 11:28:49 »
Słyszałem o Duńczykach nieudacznikach od Polaków. ;D
Jeżeli jesteśmy tacy świetni we wszystkim to dlaczego Polska jest biedna, też w porównaniu do krajów wschodniej europy? ???
PKB per capita

lilianka

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 17 Kwi 2008, 11:41:47 »
jak przeczytałem komentarz Roga to aż zaniemówiłem. Wykształceni Duńczycy no aż się zastanawiam gdzie. 

90 % Dunczyków to idioci :słowa pewnego Duńczyka..

[Dodane: 17 Kwiecień  2008, 11:31:14]

najfajniejsza jest ta Irlandia na 2 miejscu :P hihih

[Dodane: 17 Kwiecień  2008, 11:33:16]

a tak naprawdę to w Polsce wielu jest świetnych fachowców, jest jednak masa ludzi którzy nic nie robi, nic im się nie chce itd itp... każdy wie o co chodzi ( w Danii nie widziałam ani razu menela z jabolem pod sklepem )

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #21 dnia: 17 Kwi 2008, 12:24:03 »
Maxtor.

I tutaj wlasnie w dyskusji okazujesz nasze wspaniale kwalifikacje prowadzenia dialogu . Nalezy wpierw zapoznac sie z trescia tego co sie chce komentowac. Wyraznie napisalem, ze mowie o kwalifikacjach pracownikow "na najnizszym szczeblu". Rowniez wyraznie podkreslilem, ze kwalifikacje fachowcow/obcokrajowcow sa dobre, a czesto nawet lepsze. No coz, przekrecanie watku i wprowadzanie go na inne/wlasne tory jest tak dla nas znamienne i nie wymaga komentarza. Jest tylko pytanie, jak to moze byc, ze tak nieudolni ludzie stworzyli system i warunki dla kazdego, troszczac sie nie tylko o siebie. Agresywnosc, szukanie we wszystkim tylko korzysci dla siebie, wysmiewanie innych, wywyzszanie sie -to kompleksy lat,  minionej epoki, to tarcza ktora sie oslaniami i myslimy, ze jestesmy mocni. "My polacy", "nasz Papa", "Malysz",  itp. - wszyscy jestesmy niemalze mistrzami swiata w kazdej dyscyplinie zycia. Badzmy tacy jacy jestesmy, a przede wszystkim bardziej pokorni i spokojni. Ale jak tutaj byc spokojnym, kiedy jedna mysla przewodnia ktora nas kieruje to zarobienie troche pieniedzy aby uzupelnic swoj budget w kraju. zatrzymajmy sie na chwile w tej gonitwie i spojrzmy skad przyjechalismy, jak troszczy sie o nas nasz wlasny kraj, jak zachowuja sie politycy, jak nam pomagaja urzednicy i jak by to wygladalo gdybysmy my byli obcokrajowcami w Polsce bez znajomosci jezyka.       

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 17 Kwi 2008, 12:24:03 »

lilianka

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 17 Kwi 2008, 13:20:50 »
roga  masz racje, w ciagu 24 lat nie odczułam ani grama troski ze strony własnego kraju. w kazdym urzedzie traktuja ludzi jak kogoś niższego.niemówiac juz o naszych politykach którzy mysla wyłacznie o sobie .... spójrzmy na ulice : bieda, spójrzmy na kolejna wille jakiegos tam polityka :( to smutne

[Dodane: 17 Kwiecień  2008, 13:15:40]

ale co do tych sprzataczek to chyba nie dokonca, w firmach sprzxatajacych wiekszasc to obcokrajowcy. a jesli trafi sie Dunka to dorabia do emerytury(?) tzn , starsza pani :))

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 17 Kwi 2008, 13:23:49 »
Polacy nie są uczeni tolerancji bez której nie ma współpracy, bez której jesteśmy gdzie jesteśmy. :-\

Przypomniała mi się historia z ubiegłorocznych wakacji w Polsce. Pewnej niedzieli poszedłem rano na śniadanie. Usiadłem na zewnątrz przy stoliku na deptaku. Był piękny słoneczny poranek. Przy stoliku obok siedział mocno pijany czterdziestolatek z 10 letnim synem i starszym kolegą któremu tłumaczył jakie on KUR.. domy na zachodzie stawia, i KUR.. jaki jest fachowiec, bo KUR.. on wszystko potrafi zrobić, bo KUR.. najważniejsze to KUR.. linię prostą wyprowadzić i KUR.. on potrafi to zrobić. , I KUR.. jego kolega może KUR.. jechać z nim i mu cegły podawać, bo resztę KUR to on sam zrobi.
Jego syn stał obok i co jakiś czas prosił żeby szli już do domu.

lilianka

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 17 Kwi 2008, 13:47:57 »
no i Klingon masz racje, takich ludzi jest mnustwo .... a z tym słowemna K. nawet  tutaj w miejscach publicznych przesadzaja.

Tula

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 17 Kwi 2008, 14:06:29 »
no i Klingon masz racje, takich ludzi jest mnustwo .... a z tym słowemna K. nawet  tutaj w miejscach publicznych przesadzaja.
No, dwie niedziele temu bylam w polskim kosciele z kolezanka, i pod tymze kosciolem w trakcie mszy stalo kilku polskich dresow, ktorym k... i ch... nie schodzily z ust. Ja sie tak tylko zastanawialam, po co oni w ogole przyszli...

Co do wypowiedzi Pickera, ciesze sie, ze ma Pan inne doswiadczenia; ja napisalam o swoich. A Panski wniosek, ze sie boimy utraty swoich miejsc pracy, szczerze mnie rozbawil. Naprawde Pan sadzi, ze obawiam sie o mojego mopa :D?

lilianka

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 17 Kwi 2008, 14:09:13 »
ja miałam lepsza Przygodę, ale podobna... po Polskiej mszy ksiądz zaprosił nas na spotkanie w zachrystii.. a tam pewna Polka, matka z dziecmi tak głosno opowiadała swoje przygody uzywajac słów K... H.... , no totalny obciach heh

Offline MargaretMitchell

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 2
  • Reputacja: +5/-1
« Odpowiedź #27 dnia: 17 Kwi 2008, 14:12:19 »
ale co do tych sprzataczek to chyba nie dokonca, w firmach sprzxatajacych wiekszasc to obcokrajowcy. a jesli trafi sie Dunka to dorabia do emerytury(?) tzn , starsza pani :))

to zależy od firmy. Córka bez problemu na początku dostała się do ISS, gdzie tak jak mówisz głównie cudzoziemki pracowały ale zrezygnowała jak się zorientowała, że jest oszukiwana na godzinach.
Próbowała później w kilku innych (nawet przed chwilą dzwoniła do kolejnej oraz do fabryki, gdzie się ogłaszali, że na wieczorne i nocne zmiany potrzebują) - niestety wyraźnie powiedzieli, że bez duńskiego dziękują.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #28 dnia: 17 Kwi 2008, 14:13:59 »
Moja corka, mowiaca tylko po angielsku, dostala prace tylko dzieki poreczeniu swojej dunskiej kolezanki.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

konowal

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 17 Kwi 2008, 14:18:29 »
Tak wszystko umiemy, we wszystkim jestesmy lepsi tylko dlaczego ONI mowia o nas "arbejdskraft fra Øst" - Moja znajoma dunska lekarka ze Svendborga, powiedziala mi, ze moi Rodacy przychodzac do niej do pogotowia gdzie ona pracuje, wygladaja b. nedznie i kiedy ona patrzy na ich CPR to nie wierzy, ze oni sa tak mlodzi. Od kilku dni tubylcy maja lepsze humory bo rozeszlo sie ( nie wiem czy to nie jest jakas manipulacja medialna), ze polska sila robocza wraca do siebie budowac drogi i stadiony na E 2012.  Spotkalem sie kilka razy z wypowiedziami i to raz ministra, ktore swiadczyly, ze przybysze z nad Wisly to drugi sortering ludzi. Inny lekarz opowiadal mi jak to byl wezwany do aresztu gdzie siedzialy dwie Polki z ktorymi on nie mogl nawiazac zadnej komunikacji a byly to jakies zlodziejki - one siedzialy tam i ryczaly. Nawet po skoku stulecia podejrzewaja Polakow o udzial w nim.
Takze jak piszecie, ze oni sa debile w 90% to dlaczego maja nas za cos jeszcze gorszego?

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #29 dnia: 17 Kwi 2008, 14:18:29 »

Urlop rodzicielski w Danii

Zaczęty przez RybkaWillegoDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 105
Wyświetleń: 306489
Ostatnia wiadomość 10 Cze 2016, 20:01:31
wysłana przez aneczka.k
uczelnie w Danii?

Zaczęty przez Mateusz199Dział Edukacja

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 16465
Ostatnia wiadomość 18 Kwi 2024, 10:49:09
wysłana przez Mateusz199
Czy przeglady techniczne aut sa obowiazkowe w Danii ?

Zaczęty przez KierowcaDział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 39406
Ostatnia wiadomość 27 Paź 2009, 22:39:26
wysłana przez Manior
Nastepny punkt do podniesienia naszej "popularnosci" w Danii...

Zaczęty przez MartynaMDział Hydepark

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 45419
Ostatnia wiadomość 16 Cze 2014, 17:07:43
wysłana przez natalaa
tanie rozmowy na stacjonarne i komórki do Danii z Polski

Zaczęty przez bazakbalDział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 42471
Ostatnia wiadomość 17 Cze 2010, 13:19:35
wysłana przez jamjurand