Ogólne > Rodzina ...
Szczepionka na hpv- czyli ma raka szyjki macicy
Mirabelka:
Od stycznie 2009 r. zostaną wprowadzone w Danii obowiązkowe szczepionki dla dziewczynek w wieku od 12 do 15 lat na HPV,czyli na raka szyjki macicy. Mysle ze to super sprawa i powinni je wprowadzić także w polski kalendarz szczepień. Ale niestety w Polsce jeszcze to trochę potrwa, ponieważ jedna szczepionka kosztuje ok 500 zl, a trzeba przyjac ich az 3. Szkoda ze mam o te 15 lat za dużo , bo bym sama sie zaszczepiła.
piatka:
Szczepienie dziewczat ma znaczenie tylko wowczas, gdy sie to zrobi przed inicjacja seksualna, wiec wiek moze byc tylko orientacyjnym kryterium :)
Wiec Mirabelko, moze nie za pozno? ;D ;D ;D
Mam nadzieje, ze sie nie obrazisz ;)
Jomir:
Zaszczepic mozna sie w kazdym wieku, z tym, ze jesli szczepienie nastapi przed inicjacja seksualna, to jego skutecznosc sie zwieksza.
Chodzi o to, ze majac kontakty seksualne, bylo sie juz narazonym na kontakt z wywolujacymi stany zapalne bakteriami.
Mowiac szczerze sama bardzo sie zastanawiam nad tym szczepieniem. Jestem w grupie najwiekszego obciazenia genetycznego, ze nie wspomne, ze zaliczylam juz bliskie spotkanie z Panem rakiem, na szczescie nie zlosliwym i skutecznie wykurzonym. Jednak dla mnie, obnizenie ryzyka chocby o kilka procent, to zawsze cos.
Dla corki szczepionki juz zamowilam w Polsce.
Aczkolwiek zasadniczo mam mieszane uczucia w stosunku co do wszelkich szczepien... ale i tak szczepie, by sobie kiedys w brode nie pluc...
michalina:
Jeśli jesteśmy już w temacie szczepień to czy szczepienia dzieci są zgodne z harmonogramem szczepień w Polsce?orientujecie sie w temacie?
Jomir:
Sa drobne roznice, ale zasadniczo dzieci sa szczepione tak samo. Nie mam akurat zestawienia.
Bylo kiedys na forum, pisala o tym chyba Mirabellka, albo Bella...
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej