Ogólne > Podatki
Rzućcie okiem czy dobrze policzylem
Majkelek:
No, więc tak w roku 2007 pracowałem od września do grudnia w Danii, więc powinienem zapłacić podatek od tego co zarobiłem w Polsce. Mniej niż 183 dni pobytu za granicą itd. Mój OPLYSNINGSSEDDEL 2007 wygląda tak:
13 A-indkomst, hvoraf der skal betales AM-bidrag 72.070
14 A-indkomst, hvoraf der ikke skal betales AM-bidrag
15 A-skat 19.809
16 AM-bidrag pa 8 pct. 5.765
Nie powinienem rozliczać się na podstawie tego dokumentu w Polsce prawda? Powinienem poczekać na informację ze skat o uzyskanych przychodach? Jak nazywa się taki dokument i czy znacznie będzie się różnił od OPLYSNINGSSEDDEL ? Wiem, że powinienem go dostać po 10 marca, kiedy wy go zawsze dostajecie ?
A wracają do moich przemyśleń wychodzi na to że muszę w Polsce zapłacić podatek 19 %
72.070 * 19%= 13693,3
Ale że zapłaciłem już w Danii 19.809, więc w Polsce nie muszę nic dopłacać.
Mam rację ? Czy jednak coś pomieszałem. Wzorowałem się na tym http://www.mf.gov.pl/_files_/podatki/broszury_informacyjne/2006pracnajzagr.pdf
Proszę o pomoc, z góry dziękuję i nie krzyczcie na mnie że to już było :P
Klingon:
Tu jest nowsza wersja broszury którą podałeś Opodatkowanie dochodów z pracy najemnej wykonywanej za granicą (stan prawny na dzień 1 stycznia 2007 r.)
Na stronie PIT - zeznanie roczne za 2007 rok jest link do PITu który musisz wypełnić.
Co do rozliczenia w Polsce to weź Colę i miłego czytania
http://poloniadenmark.info/index.php?option=com_smf&Itemid=78&topic=6564.30
Majkelek:
Dzięki Klingon, mógłbyś mi odpowiedzieć jeszcze czy powinienem się rozliczać na podstawie tego dokumentu czy powinienem poczekać na pismo ze skat. I czy w ogóle moje myślenie jest dobre tak to powinno wyglądać ?
Polka:
Witam!
Maklejku poczytaj sobie w broszurze o dietach i kosztach.Wydaje mi się,kwota do opodatkowania w Polsce powiinna być pomniejszona o diety i koszty.Przeczytaj uważnie.
Miłej lektury.
Klingon:
--- Cytat: Majkelek w 16 Mar 2008, 23:22:31 ---czy powinienem się rozliczać na podstawie tego dokumentu czy powinienem poczekać na pismo ze skat. I czy w ogóle moje myślenie jest dobre tak to powinno wyglądać ?
--- Koniec cytatu ---
1. Rozlicz się w Danii (karta informacyjna (Oplysningsseddel) nie jest rozliczeniem). Przeczytaj o ewentualnych ulgach, tzn. ulga za dojazdy do pracy, ulga za koszty podróży i ulga na małżonka w Polsce. Następnie wypełnij PIT (Selvangivelse), albo via internet albo poczekaj na pocztę. Potem otrzymasz rozliczenie roczne (Årsopgørelse) na podstawie którego rozliczysz się w Polsce podają duński dochód i podatek.
2. Ulgi przysługują w Polsce według polskich przepisów i są niezależne od ulg otrzymanych w Danii. Polski podatek zostanie zmniejszony o zapłacony podatek w Danii ale tylko proporcjonalnie do duńskiego dochodu (tzn. że od polskiego dochodu zapłacisz pełny polski podatek bez względu ile zapłaciłeś w Danii).
PS. Nie wiem jak oblicza się polski podatek (musisz obliczyć razem z polskim dochodem i proporcjonalnie odjąc duński podatek) ale reszta wygłąda prawidłowo.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej