poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: pozwolenie na prace  (Przeczytany 13070 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

ryba

• Gość
Odp: pozwolenie na prace
« Odpowiedź #30 dnia: 18 Sty 2008, 22:37:31 »
tak mirra ja place 39 procent wiec jezeli moje peiniadze ida na dunskie panstwo to niech zatrudnia wiecej osob bo niby co ja mam z tego ze place te 39 procent wiec niech na nich choc idzie ta kasa

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #31 dnia: 19 Sty 2008, 00:21:02 »
Twoje 39% nie wystarczy nawet na pensje jednego urzednika, wiec wyluzuj i pomysl globalnie.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

ryba

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 19 Sty 2008, 00:45:31 »
tak globalnie mysle 10 polaczkow juz daje pensje na 1 urzednika nie prawda a ilu tu przyjezda dziennie cudzoziemcow mysle ze jest wyjscie z tego niech zamkna rynek pracy ale wtedy kto bedzie chcial pracowac z dunczykow za niska pensje lepiej na roznego typach zasilkach im przebywac widze z jaka latwoscia na chorobowych przebywaja u mnie w pracy wlasnie miejscowi

piatka

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 19 Sty 2008, 06:16:34 »
Proponuje napisac protest do ministerstwa, albo do premiera, jak to nie pomoze do Droning Margarette.
Co to znaczy??????????? Tyle czekac???????  :o

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #34 dnia: 19 Sty 2008, 12:10:26 »
JA proponuje do Komisji Europejskiej, Trybunalu Sprawiedliwosci, i Wszystkich Swietych...
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 19 Sty 2008, 14:43:33 »
Masz rację ryba, że za długo czeka się na pozwolenie na pobyt i pracę. To jest też w interesie Danii aby to zmienić. Co do podatków to trzeba płacić do wspólnej kasy i czasami otrzyma się mniej niż się wpłaciło a czasami więcej.
PS. Czego nie możesz zmienić, musisz zaakceptować.  ;D

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 26 Sty 2008, 17:17:35 »
Najpierw pozwolenie na pobyt i prace, potem praca, ubezpieczenie zdrowtne, itd. - brzmialo to logicznie w tym czasie kiedy przepisy zostaly ustanowione, ale nie jest to logiczne po wprowadzeniu przepisow dajacych mozliwosc podjecia pracy bez wydanego jeszcze pozwolenia. Dlatego wyslalem pytanie do Udlændingeservice.
Zadałem pytanie Udlændingeservice, czy będąc w trakcie zatrudnienia i czekając na pozwolenie na pobyt i pracę, ma się prawo do ubezpieczenia zdrowotnego i innych świadczeń socjalnych.

Oto odpowiedź:
"Desværre kan man først få sygesikring og andre sociale ydelser, når man har fået sin tilladelse.
Hvis man bliver syg eller af andre årsager har akut brug for sådanne ydelser, er man velkommen til at kontakte Udlændingeservice.
"
Niestety ale można otrzymać ubezpieczenie zdrowotne i inne świadczenia socjalne dopabuse po otrzymaniu swojego pozwolenia.
W przypadku choroby lub innej pilnej potrzeby takich świadczeń, prosimy o kontakt z Udlændingeservice.

Ludzie pracują legalnie ergo mają pozwolenie na pobyt i pracę. Dlatego dodatkowo zapytałem o podstawę odmowy podatnikom świadczeń socjalnych przez 7-8 miesięcy nie łamiącą EU-reguł o świadczeniach socjalnych.

Ciąg dalszy nastąpi.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #36 dnia: 26 Sty 2008, 17:17:35 »

Offline willy

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 19
  • -Otrzymane: 90
  • Reputacja: +37/-31
  • JMP $E477
    • Status GG
« Odpowiedź #37 dnia: 26 Sty 2008, 21:48:52 »
Ambasada Polski w Danii powinna Ci płacić za to co robisz.
"Broń jest narzędziem strachu.
Nie przystoi Mędrcowi."

ryba

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 26 Sty 2008, 23:00:39 »
czyli potwierdzilo sie to co pisalem te cale pozwolenia i te ich przepisy to sobie w ...wiecie co mozna wsadzic ja z jednej strony to i jestem zadowolony ze nie mam tego pozwolenia bo niby na jakiej podstawie moga mi zabronic poruszaniem sie autem jak ja dla nich nie istnieje a jezdze raz w miesiacu do polski czyli jestem turysta smiechu warte to wszystko milej niedzieli zycze forumowiczom

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 26 Sty 2008, 23:37:48 »
ja z jednej strony to i jestem zadowolony ze nie mam tego pozwolenia bo niby na jakiej podstawie moga mi zabronic poruszaniem sie autem jak ja dla nich nie istnieje
Dla SKATu istniejesz - na karcie podatkowej jest Twój personnummer (cprnr) i adres, więc jesteś zarejestrowany w ewidencji ludności (folkeregistret).

piatka

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: 26 Sty 2008, 23:38:16 »
Ryba, jest to takie polowiczne zadowolenie z sytuacji,  bo przeciez pracujesz, placisz podatki, a nie masz ubezpieczenia, nie masz prawa do zasilku chorobowego.
Wiem, ze niektorzy pracujacy poprzez agencje, tzn firmy, ktore moga zatrudniac bez zezwolenia, dostaja zastepcza karte ubezpieczenia, wazna okresowo. Moze otrzymuja to wszyscy, a tylko o tym nie wiedza?
Moi znajomi odebrali wczoraj w firmie karte wazna na caly okres zatrudnienia, a ktora byla wystawiona w pazdzierniku!.
Moze wiec warto pofatygowac sie do kommune z kontraktem i nr cpr, zeby to sprawdzic.
Widac w ministerstwie nie wiedza, co moga kommuny.

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: 03 Lut 2008, 16:35:56 »
Ciąg dalszy nastąpi.
Otrzymałem odpowiedź z Udlændingeservice i w skrócie piszą, że nie mogą wypowiadać się w szczegółach o prawach socjalnych obywateli. Zostali tylko poinformowani, że gmina (kommune) wystawia CPRNR dla obcokrajowców dopabuse po otrzymaniu pozwolenia na pobyt i pracę.
Ponieważ nie mają wiedzy o prawach socjalnych, dlatego po informacje kierują do gminy lub sikringsstyrelsen.

Zadzwoniłem do kommune i dowiedziałem się, że nie mogą wystawić żółtej karty dopóki nie ma cprnr, którego nie mogą wystawić dopóki nie ma pozwolenia na pobyt. Ale wystawiają kartę zastępczą którą nazywają "gult papkort" (żółta tekturowa karta) i która daje takie same prawa do opieki zdrowotnej. Po kartę należy zgłosić się do kommune z id i kontraktem.

Informacje o karcie znalazłem też na Dansk sygesikring for udlændinge.

Zmianę miejsca zamieszkania dobrze zgłosić do folkeregistret nawet nie mając cprnr. - adres zostanie zarejestrowany w dodatkowej bazie danych i korespondencja np. ze SKAT trafi pod właściwy adres.

Tula

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: 06 Lut 2008, 20:02:06 »
Chcialam sie podzielic wiadomoscia -- niedawno moj pracodawca staral sie o status firmy mogacej zatrudniac bez pozwolenia i na dokumencie przyslanym z urzedu imigracyjnego stoi, ze to obowiazuje do maja 2009. Znaczy, otworza rynek:).

Offline veti

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
  • Kelner z Kutna
« Odpowiedź #43 dnia: 06 Lut 2008, 22:37:16 »
Ja na swoje pozwolenie czekalem jakis miesiac, wyslalem kolo 20 grudnia faxem z polski, a dostalem odpowiedz listownie kolo 15 stycznia (na dunski adres). Pozwolenie na prace i pobyt mam do stycznia 2011 wiec nie wiem czy Dania ma zamiar otworzyc rynek pracy w 2009.
Nie wiem czy mialo to jakis wplym na czas rozpatrywania mojego wniosku ale kolo 10 stycznia wyslalem do nich maila z zapytaniem co sie dzieje z moim podaniem i po paru dniach odpisali ze juz decyzja zostala wyslana do mnie. Potem sie musialem pofatygowac jeszcze na posterunek policji i tam dali mi wszystkie pozwolenia.
Wiec ja nie moge powiedziec ze mam jakies zle doswiadczenia z tym urzedem.

ryba

• Gość
« Odpowiedź #44 dnia: 14 Mar 2008, 16:15:44 »
niezle jaja wsam raz na swieta.od wrzesnia czekam na zgode na pobyt i prace niedawno zmienilem prace i w zwiazku z tym dostalem pismo z kopenhagi ze moje starania o zgode sa anulowane bo nie pracuje juz w starej firmie nie wiem czy mam sie smiac czy plakac ,tzn ze teraz od poczatku musze sie starac od poczatku zlozyc papiery na policji i czekac ...ciekawe ile do marca nie dostalem zgody ale z informacjia o anulowaniu to szybko napisali.teraz mam kontrakt do wrzesnia wiec zastanawiam sie by sobie odpuscic to staranie sie o zgode bo jak do tej pory w niczym mi nie pomoglo to i dalej nie pomoze zreszta czekalem 7 miesiecy to i jak nie bede mial kolejnych 7 miesiecy to sie nic nie stanie .

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #44 dnia: 14 Mar 2008, 16:15:44 »

Pozwolenie a CPR

Zaczęty przez malinDział Pomoc!

Odpowiedzi: 7
Wyświetleń: 6103
Ostatnia wiadomość 24 Sie 2007, 23:17:13
wysłana przez malin
pozwolenie via mail - link

Zaczęty przez dksa90Dział Praca w Danii

Odpowiedzi: 2