poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: moja sytuacja,kilka pytan-prosze o opinie  (Przeczytany 4135 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Rafael

• Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
moja sytuacja,kilka pytan-prosze o opinie
« dnia: 27 Mar 2008, 19:59:28 »
Witam ,na imie mam Rafal i mam 28 lat,zaczne moze od tego,ze zyje i pracuje obecnie w Islandii.Mam stala prace w magazynie.Jednak obecna sytuacja na Islandii nie jest dobra,paliwo,jedzenie,praktycznie wszystko poszlo w gore,wartosc korony poszla w dol i wychodzi na to,ze sie robi za sporo mniej przy obecnym kursie korony do tego co byl jeszcze niedawno,praktycznie miesiac,dwa temu.Sytacja ta odbila sie na sytuacji firm i popycie na towary,dlatego tez pewnie w mojej pracy od miesiaca nikt nie mial nadgodzin w pracy.Jednym slowem jest juz nieciekawie.Dodac do tego klimat,pogode i odleglosc do domu,Islandia pod kazdym wzgledem przestala byc atrakcyjna.Zyje w zwiazku z Islandka,ktora mieszkala pare lat temu w Danii przez 3 lata,teraz ma mala coreczke,ktora ma roczek.I ona bardzo chce wrocic na stale do Danii,jej i jej rodzicow przyjaciele mieliby jej w tym pomoc.Chcialbym sie was zapytac o pare rzeczy,bo jestem zupelnie zielony co do sytuacji i mozliwosci podjecia legalnej pracy w Danii.Czy moge podjac legalna prace w Danii gdy takowa znajde,czy potrzebuje jakies specjalne zezwolenia,itd.Moja dziewczyna twierdzi,ze w Danii bedzie miala lepsza opieke socjalna,czy ona bedzie jej przyslugiwala gdy tylko przyjedziemy do Danii,Jak z meldunkiem w Danii,Posiadam tu samochod na islandzkich blachach jak  i nastepny w Pl na Pl,czy ktoyrms z tych samochodow bede mogl sie poruszac po Danii,jezeli tak to jak dlugo i na jakich zasadach.Czy ciezko z praca,niby jej znajomi mieliby w tym nam  pomoc,ona mowi po Dunsku,ja tylko po ang. Czy  Danie juz  opanowaly hordy naszych" inteligetnych" inaczej rodakow?Bo to mnie dziwi,ze Dania jest blisko Polski,a jeszcze nie jest tak "popularna" jak Uk,czy nawet ost Islandia.Bede bardzo wdzieczny ,za opinie,wskazowki,jezeli mialbym zmienic znow kraj(wczesniej pracowalem w Niemczech i Irlandii) to musze ,chcialbym miec jakies wieksze pojecie o tym co mialoby mnie czekac,nie jest latawa ciagla migracja i zaczynanie wszystkiego od poczatku.Pozdrawiam

Tula

• Gość
Odp: moja sytuacja,kilka pytan-prosze o opinie
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Mar 2008, 11:57:42 »
Panie Rafale, pyta Pan o rzeczy, ktore z oczywistych wzgledow byly tu dyskutowane wiele razy. Na przyklad w tym dziale, na samej gorze, jest wydzielony temat o samochodach na polskich blachach, o islandzkie to juz raczej Panska dziewczyna musialaby sie dowiedziec. Jesli poswieci Pan kilka godzin na przejrzenie zwlaszcza dzialu o pracy i rodzinie, znajdzie Pan odpowiedzi na swoje pytania. A na poczatek -- nie moze Pan przyjechac i znalezc pracy ot tak z prostego powodu, co tez byc moze wyjasni Panu, czemu Dania nie jest tak popularna wsrod nas jak UK -- nie ma tu otwartego rynku dla  "nowych" krajow UE.

Offline anha

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 9
  • Reputacja: +3/-0
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Mar 2008, 12:13:13 »
Cytuj (zaznaczone)
Czy  Danie juz  opanowaly hordy naszych" inteligetnych" inaczej rodakow?
Padłam  ;D ;D ;D ;D ;D

Najłatwiej było by gdybyście sie pobrali ;) ale to nie znaczy,że to najlepsze wyjście.
Ona jest Islandką a czy mówi po duńsku? Albo jej rodzice? Jeżeli tak to żaden problem dla niej przejrzeć duńskie strony o pracy,przepisach dotyczących pracy,pobytu itd.
Na tym forum też jest mnóstwo informacji na ten temat.

Cytuj (zaznaczone)
Bo to mnie dziwi,ze Dania jest blisko Polski,a jeszcze nie jest tak "popularna" jak Uk,czy nawet ost Islandia
Pewnie i ze względu na język (po angielsku sporo Polaków coś tam mówi,z duńskim to już inna historia) i na długie oczekiwanie na pozwolenie na pracę.

Powodzenia.

Tula

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Mar 2008, 12:17:57 »
Ona jest Islandką a czy mówi po duńsku?
Mowi, napisane jest ;). Niedoczytalas :P.
Tak czy inaczej w tym kontekscie Twoja rada jest aktualna; nie wspomne juz o tym, ze informacje na www.nyidanmark.dk sa rowniez po angielsku i po polsku.

Offline anha

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 9
  • Reputacja: +3/-0
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Mar 2008, 12:23:42 »
Masz rację.
Mój wzrok męczy się i nie rejestruje długiego wywodu bez akapitów i przerw w tekście. ;D

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #4 dnia: 28 Mar 2008, 12:23:42 »

bardzo proszę o przetlumaczenie

Zaczęty przez dar_czarDział Tłumaczenia

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 15453
Ostatnia wiadomość 24 Lip 2007, 12:41:29
wysłana przez dar_czar
proszę o przetłumaczenie

Zaczęty przez robi2007Dział Tłumaczenia

Odpowiedzi: 1