Ogólne > Podatki
Abolicja podatkowa
vera:
W zeszłym tygodniu specjalnie pojechałem do US aby się dowiedzieć czegoś więcej. Niestety więcej wiedziałem niz pani z okienka.
Obliczyłem sobie juz kwote, zaniosłem formularz a pani do mnie ze formularzy jeszcze nie ma, a ja do niej "a chce pani juz wypełniony??" :D
Wnioski mi się wydaje zaczną przyjmować od września bo narazie G... wiedzą ja to rozpracować.
Ten kto nie płacił a zarabiał kilka lat bez płacenia podatku w PL niech lepiej się nie wystawia :D.
To co mi zwrócą starczy mi na waciki więc szału nie ma , ale waciki będą :D
sylwester.cz:
Dzisiaj dzwonilem do US w Kielcach i okazuje sie, ze juz maja potrzebne druki i mozna skladac wnioski o umorzenie zaleglosci badz zwrot podatku. Skontaktujcie sie ze swoimi US w celu sprawdzenia czy wszedzie sa na to przygotowani.
mala_z_Aarhus:
podatki.onet.pl 28.08.08
Na kogo fiskus ostrzy nóż?
(PAP, pr/28.08.2008)
6 października br. to ostatni dzień na złożenie wniosku o abolicję podatkową dla osób zarabiających za granicą w 2002 r., przypomina "Gazeta Prawna". Termin dla tych, którzy zarabiali za granicą w latach 2003-2007 upływa 6 lutego przyszłego roku.
Resort finansów ocenia, że łączny koszt abolicji podatkowej na lata 2002 - 2007 wyniesie 326 mln zł. Tymczasem eksperci, oceniający obowiązującą już prawie miesiąc ustawę abolicyjną, twierdzą, że nie jest ona tak doskonała jakby mogło się wydawać na pierwszy rzut oka. I ostrzegają: nie wolno się spóźnić ze złożeniem wniosku, bo na spóźnialskich fiskus zastawił straszliwą pułapkę, najprawdziwsze podatkowe wnyki.
To, że składając wniosek po terminie, utraci się prawo do skorzystania z abolicji, wydaje się oczywiste. Ale to sprawy nie zamknie: urząd wykorzysta otrzymane dane przeciwko spóźnialskiemu podatnikowi i ściągnie z niego wszystkie zaległości, doliczy odsetki, a na dodatek jeszcze dołoży kary z kodeksu karno skarbowego, ostrzegają analitycy i radzą, że "lepiej nie złożyć wniosku niż się spóźnić".
maggie23:
dla tych, którzy nie mają - wzór PIT-AZ:
http://www.mf.gov.pl/_files_/podatki/formularze_podatkowe/abolicja/pit-az_.pdf
:)
vera:
wzór pitu był juz jakis czas temu, ale pójscie z nim do US narazie nic nie pomogło.
1. nie znają formularza i patrzą jakby ktoś się urwał z choinki
2. nie znają procedur jak to ma wyglądać
3. Na początku US miał poniesc czas na wyprostowanie PIT'u teraz okazuje się ze ponownie sami musimy to przeliczyć.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej