Ogólne > Podatki
Abolicja podatkowa
nine hours left..oops:
Caly 2007 rok przepracowalem w Danii. W Polsce rozliczajac sie za 2007 wypelnilem odpowiedni pit..chyba 36 i wpisalm tam same zera. Nie ujawnilem dunskiego dochodu a w Polsce nic nie zarobilem. Czy skorzystanie w tym przypadku z abolicji i zlozenie teraz PITu AZ za 2007 ujawniajacego moje zagraniczny dochod nie bedzie totalnym przekretem? Wiem, ze abolicja obejmuje osoby, ktore ujawnily swoje zagraniczne dochody i teraz moga dostac zwrot ewentualnie zaplaconego podatku albo osoby, ktore nie zlozyly zadnego PITu. Ja jestem tym trzecim przypadkiem. Jak to wyglada?
robwag:
mam pytanko: za rok 2007 rozliczylem sie i z dunskim US i z polskim,ale nie musialem nic doplacac w Polsce,jesli dobrze rozumiem ustawa o abolicji mnie nie dotyczy,poniewaz nie doplacalem ,US nie musi mi nic oddawac????
K3:
--- Cytat: robwag w 06 Lut 2009, 00:11:56 ---mam pytanko: za rok 2007 rozliczylem sie i z dunskim US i z polskim,ale nie musialem nic doplacac w Polsce,jesli dobrze rozumiem ustawa o abolicji mnie nie dotyczy,poniewaz nie doplacalem ,US nie musi mi nic oddawac????
--- Koniec cytatu ---
tak, nic ci nie musi oddawać, bo polski US nie dostał od ciebie podatku od duńskich dochodów, zapłaciłeś za 2007 tylko od polskich
ja mam podobnie.... rozliczyłem sie w DK i w PL, nawet w PL wyszedł mi lekki zwrot....
za kolejne lata rozliczałem się tylko w DK, gdyż tu mam rezydencję podatkową
robwag:
serdeczne dzieki za odpowiedz i,a wiesz moze jak wyglada sytuacja z 2008 rokiem ,ja nadal podlegam pod polski US CZY W TYM ROKU ROZLICZAMY SIE na tej samej zasadzie jak w poprzednim????
patsy:
do Robwag: mój mąż składał abolicję za 2007 rok przez biuro rachunkowe i pytał czy musi się za 2008 rozliczyć powiedzieli ,że tak!
[Posted on: 07 Luty 2009, 10:40:30]
choć najpierw powiedzieli,że nie,ale nie byli pewni i kazali się dowiadywać.ostateczna odpowiedż była że trzeba!
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej