Ogólne > Podatki

Abolicja podatkowa

<< < (17/30) > >>

jonny2003:

--- Cytat: Mirra w 21 Kwi 2008, 20:20:09 ---Ja sie tak w tym roku rozliczylam. Pracowalam w Polsce do 30.06.2007 roku. Od 01.07. oficjalnie przebywalam w Danii.
Mniej wiecej we wrzesniu zlozylam NIP-3, dopisujac w miejscu na uwagi oswiadczenie, ze bede mieszkala wiecej jak 185 dni, mam meza DUnczyka, dzieci uczeszczajace do szkoly w Danii, wobec czego nie podlegam obowiazkowi podatkowemu w Polsce.

W styczniu zlozylam Pit za rok 2007, dostalam zwrot podatku i bez bolu rozstalam sie z polskim urzedem skarbowym. W miedzyczasie wzywana bylam do urzedu, z uwagi na to, ze cos nie tak bylo z wyliczeniem skladek na ubezpiecznie spoleczne (kadry dziwnie naliczyly i Pani w US miala watpliwosci czy ja popelnilam blad czy tak faktycznie jest), tak wiec przy okazji swiat wielkanocnych, odwiedzilam US. Milo, przyjemnie, zadnych pytani o Danie...
Dodam, ze w Nip 3 jest podany mój adres w Danii i korespondencje (wezwanie w sprawie wyjasnienia tych skladek) przyszlo do Danii.

Z Polski nie wymeldowalam sie jeszcze, z uwagi na sentymenty :)
Ale tak jak napisalam w innym watku... Ustawa o ewidencji ludnoscii, a ustawy Ministerstwa Finansow, to dwie rozne bajki.

--- Koniec cytatu ---

Tylko że ty to zrobiłaś w tamtym roku jeszcze ,a ja dopabuse w tym się dowiedziałem o NIP 3 i chciałbym złożyć teraz za zeszły rok. Nie wiem czy to przejdzie.

Klingon:

--- Cytat: Mirra w 23 Kwi 2008, 21:38:12 ---Aczkolwiek istnieje pojecie "czynnnego zalu" - wyjasnienie, co, jak i dlaczego, z prosba o nie wymierzanie kary, lub wymierzenie najnizszej.
--- Koniec cytatu ---
Po wejsciu do urzedu nie zapomnij przeprosic ze zyjesz. ;D

maggie23:
witam wszystkich, czy ktoś wie kiedy ewentualna ustawa o abolicji miałaby wejść w życie? mam do zapłaty podatek w Polsce i nie wiem co robić...płacić, czy nie płacić...?

MargaretMitchell:
To była tylko zapowiedź, w świetle prawa powinnaś jak najbardziej zapłacić.

"Podatnicy, którzy zgodnie z obowiązującym prawem zapłacili należny podatek od dochodów z zagranicy w Polsce, będą mogli otrzymać zwrot zapłaconego podatku, poprzez złożenie odpowiedniego wniosku i dokumentacji do urzędu skarbowego" - dodał.

Rostowski zapowiedział, że dla ułatwienia MF przygotuje wzory obu wniosków. Kwotę umorzenia lub zwrotu podatku obliczy urząd skarbowy w decyzji, którą wyda na wniosek podatnika.

motobukiet:
Brawo Polska ! I znowu biedota dostanie po D.... !    A co jeżeli się okaże TO WSZYSTKO  tj, -abolicja- niezgodna z Konstytucją ? Mało razy tak było !   Nie wierze .....że to zadziała za dużo powikłań  jak zwykle.  no cóż Mamy pecha......

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej