poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: mlode mamusie w Danii  (Przeczytany 299875 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Quit

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-1
Odp: mlode mamusie w Danii
« Odpowiedź #105 dnia: 15 Sie 2008, 18:42:28 »
A to jest twoj lekarz rodzinny?? To troche dziwne, ze sie tak tlumaczy, ale moja np. tez ma duzo pacjentow i wiem, ze na wizyte musze si umowic z 2 tygodnie wczesniej, ale AKUT zawsze przyjmuja.

Offline mala_z_Aarhus

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +8/-2
  • A friend to all is a friend to none.
« Odpowiedź #106 dnia: 15 Sie 2008, 18:43:21 »
Chodzi o lekarza pierwszego kontaktu - tego, ktore wybrala pani w Folkeregister?
Czasem moga sie zdarzyc dosc dlugie okresy czekania - tydzien, 8 dni, ale nie moze on odmowic zarejestrowania.

anka.p

• Gość
« Odpowiedź #107 dnia: 15 Sie 2008, 19:19:31 »
Tak chodzilo mi o lekarza pierwsze kontaktu. Moja lekarka jest na urlopie wiec wysyla pacjentow do innego lekarza a wlasnie ten nie ma miejsc, trudno bede jeszcze probowac sie zarejestrowac.  Dziekuje wam za odpowiedz

Offline mala_z_Aarhus

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +8/-2
  • A friend to all is a friend to none.
« Odpowiedź #108 dnia: 15 Sie 2008, 19:29:23 »
Musi wyznaczyc pani termin. W innym wypadku niech poda innego lekarza, ktory ma obowiazek pania przyjac. Inaczej mozna sie poskarzyc Sundhedsvæsenets Patientklagenævn.
Prosze przypomiec o tym lekarzowi.

Offline marti

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +1/-0
« Odpowiedź #109 dnia: 16 Sie 2008, 14:48:26 »
Moja kolezanka tez ma zawsze problem z lekarzem, bo wlasnie nie ma terminow. Ale zawsze mozna powiedziec ze to jakis wazny przypadek i powinni przyjac. Moze to zalezy ile lekarzy pracuje w przychodni i jak duzo ludzi maja pod soba. Ja ostatnio dzwonilam w piatek rano i wizyte mialam na 12:00 tego samego dnia.
No i wlasnie po tej wizycie troche sie zdziwilam, bo tu w czasie ciazy tak malo sie chodzi do lekarza. No i wizyty u poloznej, prosze napiszcie jak to wyglada z ta polozna? Mam sie wlasnie do niej umowic na wrzesien..

Offline RybkaWillego

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 56
  • -Otrzymane: 114
  • Reputacja: +28/-12
    • Status GG
« Odpowiedź #110 dnia: 16 Sie 2008, 17:30:08 »
Do położnej chodzi się na wizyty raz na miesiąc. Po pierwszej wizycie najczęściej umawia się już na 2 kolejne ( ja tak miałam).
Położna poinformuje, aby na każdą wizytę przynosić próbkę moczu, którą przed wejściem do gabinetu, należy przetestować w ubikacji ( służą do tego specjalne patyczki, które macza się w moczu i porównuje wynik z opakowaniem ). W gabinecie trzeba powiedzieć jaki był wynik. Później następuje rozmowa z położną o tym jak się czujesz, jakie masz objawy itd. Następnie położna prosi o położenie się na kozetce i odsłonięcie brzucha. Maca ona dłońmi brzuch aby sprawdzić czy dziecko się dobrze rozwija. Potem specjalnym aparatem sprawdza bicie serduszka dziecka ( jest to najpiękniejszy dźwięk na świecie). Następnie położna zapyta o ewentualne pytania. Z doświadczenia wiem, że głupie pytania dla niej nie istnieją, i chętnie odpowiada na wszystkie.
Tak to mniej więcej wygląda.
Pozdrawiam

[Posted on: 16 Sierpień  2008, 17:28:40]

Acha. Dodam, że tak wygląda wizyta przy nie zagrożonej ciąży.
Za dużo mówimy o zmianie świata, a za mało świat zmieniamy. Za dużo mówimy o miłości, a za mało kochamy.

Offline anha

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 9
  • Reputacja: +3/-0
« Odpowiedź #111 dnia: 16 Sie 2008, 18:06:37 »
W mojej przychodni środa (rano) jest dniem przyjęć ciężarnych.Można przyjść bez umawiania się do lekarza rodzinnego.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #111 dnia: 16 Sie 2008, 18:06:37 »

Offline Quit

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #112 dnia: 17 Sie 2008, 00:08:59 »
Raz na miesiac do poloznej??

He he... ja jestem w 31 tygodniu ciazy i bylam u poloznej AZ 2 razy! I to nie, ze czegos zaniedbalam... one nie umawialy wizyt czesciej.
Probka moczu.... i owszem, ale ja mam dopabuse przyniesc na kolejna wizyte, wiec co i jak sie bada, to jeszcze nie wiem.
Mnie rozbawila polozna mierzaca miara krawwiecka wielkosc mojego brzucha  ;D Jednak generalnie sa one mile i rzeczywiscie odpowiadaja na wszystkie pytania. NIe ma sie wiec czego bac, najlepiej przed kazda wizyta (albo w czasie miedzy wizytami) spisac pytania, ktore by sie chcialo zadac, bo z doswiadczenia wiem, ze sie ich pozniej nie pamieta i sobie czlowiek w przyslowiowa brode pluje, ze zapomnial zapytac.

Offline marti

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #113 dnia: 17 Sie 2008, 12:52:34 »
Dziekuje Wam wszystkim za odpowiedzi.. Mam jeszcze tylko nadzieję że połozna rozmawia po angielsku, bo ja po duńsku niestety ani słowa..

magi

• Gość
« Odpowiedź #114 dnia: 17 Sie 2008, 15:48:34 »
Ja jestem w czwartym miesiącu ciąży. I chociaż mówię po angielsku, nie czuję się na siłach żeby rozmawiać w tym języku o swojej ciąży. Boję się, że coś pokręce, nie zrozumiem. Od początku ciązy nie mogę doprosić się tłumacza ani u lekarza ani u położonej. Kiedy umawiam wizytę wszyscy potwierdzają, że tłumacz tym razem na pewno będzie a kiedy przychodzi wyznaczony termin, okazuje się, że tłumacz nie przyszedł. Tak było już 4 razy. Nie wiem jak mam sobie z tym poradzić.

Offline marti

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #115 dnia: 17 Sie 2008, 18:19:00 »
Ja wogóle nawet nie pomyślałam, ze mogliby zalatwic tłumacza.. Też nie znam takiego medycznego angielskiego ale ostatnio na wizycie jakoś sobie poradziłam, a dalej też nie wiem jak będzie.. Najbardziej boję się porodu, bo jak będę zdenerwowana sytuacją to nie wiem czy bede w stanie myśleć po angielsku. Gdzieś tu na forum ktoś pisał,  że miał tłumaczkę, ale nie sądzę by tak było wszędzie..

Offline Quit

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #116 dnia: 17 Sie 2008, 18:56:56 »
Wiem, ze sa tlumacze w szpitalu dla pacjentow, ale jakie sa procedury zalatwiania tego, to nie wiem.
Sprobujcie pogadac z lekarzem rodzinnym lub w kommune (moze z sagsbehandler?) moze cos Wam pomoga/podpowiedza.
Ja znam dunski i uzgodnilam z polozna, ze bez tlumacza sie obejdzie i ona to wpisala w karte do komputera (szpital dostanie taka informacje), ale spytala mnie jak dlugo jestem w DK i czy nie bedzie z tym problemu. Ja wiekszosc informacji o ciazy czytam po dunsku, bo oprocz fachowego slownictwa, chce troche poznac ich "system dzialania" tutaj w zwiazku z ciaza.

Zapytac nie zaszkodzi dziewczyny, to nic nie kosztuje, a moze sie uda cos zalatwic!

Offline marti

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #117 dnia: 17 Sie 2008, 19:18:12 »
Dobry pomysl Quit!!! Dzieki za rade...

Mam jeszcze jedno pytanie. Jak wygladala sprawa u Was w pracy, kiedy powiedzialyscie ze jestescie w ciazy? Chyba nie robili problemow? Kto placi jak sie jest na zwolnieniu? Pracodawca czy Komuna? Mi lekarka jak na razie nie wypisala zwolnienia, tylko kazala najpierw zadzwonic do pracy i jak beda chcieli to ona wypisze. Dla mnie troche dziwne, bo w Polsce to bez swistka od lekarza nie ma szans.. No i tez nie wiem jak to bedzie, bo ja mam umowe do konca roku, mam nadzieje ze mi przedluza przynajmniej do konca ciazy.. Moze orientujecie sie gdzie moge zdobyc takie informacje, tzn jakie mam prawa bedąc w ciąży??

Offline Quit

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #118 dnia: 17 Sie 2008, 19:50:23 »
Ciaza to nie choroba.... nie tutaj w DK.
Zakladajac, ze przebiega bez komplikacji - pracujesz do 8 miesiaca - tzn. masz prawo przejsc na tzw. graviditetsorlov na 4 tygodnie przed terminem porodu (wiem, ze pedagodzy np. moga pojsc na taki urlop nawet 8 tygodni przed). Po porodzie masz prawo do 14 tygodni urlopu macierzynskiego (barselsorlov) potem to juz w zaleznosci od firmy, jedne placa jeszcze kilka tygodni, inne nie i dostaje sie pienadze z kommune w wysokosci dagpenge (o ile sie spelnia waruni do ich wyplaty).
Jak ktos jest chory, to jedynie informuje firme/szefa o tym, a jak oni chca ldokument od lekarza, to musza za niego zaplacic, dlatego kazal Ci lekarz zadzwonic najpierw do pracy.
Co do szczegolow w zwiazku z ciaza u ciebie w firmie (kiedy zglosic, jakie dokumenty w zwiazku z macierzynskim itp), to musisz sie dowiedziec w dziale HR najlepiej, bo mimo iz wiele zasad jest podobnych, to detale moga byc specjalne u ciebie.
Na stronie internetowej twojej kommune na pewno jest opisane wszysko w zwiazku z barselsorlov placonym przez kommune - wszystkie zasady, dokumenty itp.

magi

• Gość
« Odpowiedź #119 dnia: 17 Sie 2008, 21:12:22 »
Co do tłumacza. W karcie u lekarza rodzinnego i tej wysłanej do szpitala zostało wpisane, że potrzebuje tłumacza, ale jak do tej pory nikt się tym nie przejął. Jak narazie radzę sobie z rozmową z lekarzem, ale jest dużo pytań, które chciałabym zadać położonej, a niestety nie znam medycznego słownictwa. Poza tym też bardzo boję się, że podczas porodu zapomnę jak się mówi po angielsku. Mój lekarz rodzinny tylko wzrusza ramionami, kiedy pytam dlaczego tłumacz nie przyszedł. Na pewno skorzystam z rad udzielonych na forum i zapytam raz jeszcze, dlaczego tłumacz nie przychodzi chociaż wizyty są umawiane z dużym wyprzedzeniem.
Mam jeszcze pytanie do pań, które już urodziły. Czy któraś z was rodziła w Hvidorve Hospital? Jakie macie wrażenia. Ja wybrałam ten szpital, bo mój lekarz powiedział, że jest najlepszy. Na forum znalazłam dwie opinie. Jedna pozytywna i druga negatywna. Więc 50 na 50. Może któraś z was mi podpowie czy dobrze wybrałam czy może należy zmienić szpital. Pozdrawiam.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #119 dnia: 17 Sie 2008, 21:12:22 »

Urlop rodzicielski w Danii

Zaczęty przez RybkaWillegoDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 105
Wyświetleń: 309677
Ostatnia wiadomość 10 Cze 2016, 20:01:31
wysłana przez aneczka.k
uczelnie w Danii?

Zaczęty przez Mateusz199Dział Edukacja

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 16926
Ostatnia wiadomość 18 Kwi 2024, 10:49:09
wysłana przez Mateusz199
Czy przeglady techniczne aut sa obowiazkowe w Danii ?

Zaczęty przez KierowcaDział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 39619
Ostatnia wiadomość 27 Paź 2009, 22:39:26
wysłana przez Manior
Nastepny punkt do podniesienia naszej "popularnosci" w Danii...

Zaczęty przez MartynaMDział Hydepark

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 45881
Ostatnia wiadomość 16 Cze 2014, 17:07:43
wysłana przez natalaa
tanie rozmowy na stacjonarne i komórki do Danii z Polski

Zaczęty przez bazakbalDział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 42629
Ostatnia wiadomość 17 Cze 2010, 13:19:35
wysłana przez jamjurand