Ogólne > Rodzina ...
mlode mamusie w Danii
patsy:
drogie przyszłe mamy!mam pytanie !pracuję krótko,bo dopabuse kilkanaście dni!jestem w pierwszym trymestrze!nie czuję się zaciekawie!w pracy nic nie wiedzą o moim stanie!chcę spróbowac wytrzymać jeszce ile się da ale wiadomo że niezawsze jest to od nas zależne!czy w takiej sytuacji mogę liczyć na jakieś pieniążki od pracodawcy bądż komuny na czas mojej ewentulnej nieobecności!?z góry ziękuję za odpowiedzi bądż rady co i jak!
marti:
Z tego co wiem to żeby wogole dostać jakiekolwiek pieniążki za chorobe to trzeba pracować minimum 8 tygodni. Druga sprawa też zależy od firmy. W mojej trzeba pracować trzy miesiące i dopabuse po tym czasie oni płacą za chorobę. Ja zachorowalam przed upływem teko czasu i nie dostalam kasy na wyplatę, więc musialam udac się do komuny, ktora po wielkich bólach mi wypłacila..
Natomiast teraz jestem też na chorobowym z powodu ciąży (a właściwie zbyt ciężkiej pracy dla kobiet w ciąży) i dostałam wypłatę od firmy (za 2 tyg), a dalej już będzie płacić komuna... Dziś akurat składalam papierek w komunie.
aniulka@25:
Witam wszystkich:-) Jestem mamusia od 7 tygodni :-) Rodzilam w szpitalu w Holbæk ponad 60 godzin:-(. Moj synek wazyl 3200 i mierzyl 51 cm urodzilam tydzien przed terminem. Opieka medyczna nawet mnie zadowolila w szpitalu rozmawialam po angielsku i troche po dunsku takze bez problemu mozna sie dogadac .Przy porodzie byl moj narzeczony i jedna polozna ktora bardzo podtrzymywala mnie na duchu i duzo pomogla dzieki niej mniej sie balam bylam troszke spokojniejsza bo to moj pierwszy porod. Ja mialam ze soba wszytsko dla siebie i dziecka cala wielka torbe napakowana po brzegi jednak okazalo sie ze kompletnie nic nie musialam brac poniewaz wszytsko jest na miejscu po porodzie dostalam pokoj dla mnie i dzidziusia i oczywiscie mojego narzeczonego.W szpitalu bylam 2 dni:-).Dzis moj synek wazy juz 4400 i jest zdrowiutkim bobaskiem:-)
karolcia19877:
witam i gratuluje synka:) zycze zeby zdrowo rosl i byl grzeczniutki;) pozdrawiam
aniulka@25:
Mam jedno pytanko czy wasze dzidzusie mialy robione bioderka tak jak to w Polsce sie robi?
I czy jakies szczepienia tu sie wykonuje bo moj synek mial narazie tylko krew badana nic wiecej:-)
[Posted on: 10 Wrzesień 2008, 14:06:45]
Jeszcze jedno pytanko- gdzie nadawaliscie imie dla dziecka bo ja dostalam tylko papier ze skatu z nr cpr dziecka bez imienia i z kosciola akt urodzenia tez bez imienia? Moze jest jakies forum gdzie byl poruszany ten temat bo niestety nie moge znalezsc? I jak dlugo sie czeka na zolta karte dla dziecka trezba cos zglaszac czy gmina sama wystawi?Z gory dziekuje i przepraszam ze poruszam ten temat wlasnie tu ale nic nie moge znalezsc moze pomozecie:-)
[Posted on: 10 Wrzesień 2008, 14:09:40]
Czy mieszkaja jakies mamusie w okolicach Ringsted lub Roskilde mieszkam 20 km od Ringsted w Tingerup
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej