poloniainfo.dk

*
Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: mlode mamusie w Danii  (Przeczytany 300659 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

eva77

• Gość
Odp: mlode mamusie w Danii
« Odpowiedź #195 dnia: 28 Sty 2009, 16:59:34 »
w 20 tyg wykonują ostatnie usg w Danii, wyjątkiem sa komplikacje w ciąży.Ale również jeśli matkę coś niepokoi połozna może skabusewać na dodatkowe badania usg.Ja mialam w 20 tyg robione usg i w szpitalu powiedziano mi ze wszystko jest ok i ze to ostatnie.Jednak poprosilam polozna na wizycie aby dala mi skabusewanie na jeszcze jedno usg i bez problemu dostalam.I dzieki Bogu bo na kolejnej wizycie okazalo sie ze jednak nie wszystko jest ok.Od tamtej pory kabusewano  mnie na usg co 3 tygodnie.Kończę teraz 7 miesiac ciązy i jeszcze ani razu nie mialam zadnych badan na cukier.Ale podczas wizyt u poloznej kiedy sikamy na ten paseczek, to chyba to daje jakis wynik na obecność cukru, bo podczas ostatniej wizyt polozna powiedziala mi ze nie mam cukru.Ale nie wiem czy to to samo co badania z krwi.Nie wykonuja tu tak wielu badan jak w Polsce, ale jesli cos nas niepokoi zawsze zleca dodatkowe badania.Tak jak pisalam koncze 7 miesiac ciąży, badanie krwi mialam robione raz na poczatku ciąży, badanie moczu tez tylko raz,ale tylko dlatego ze bolal mnie brzuch i podejrzewano kłopoty z pecherzem, no i usg.

Offline ania85

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #196 dnia: 28 Sty 2009, 17:28:21 »
Badanie cukru a wlasciwie test obciazenia glukoza jest wykonywane po to aby wykluczyc cukrzyce ciazowa.Wypija sie 50g glukozy rozpuszczonej w wodzie na czczo,nastepnie po godzinie odczytuje sie wynik z krwi,ktory nie powinien przekroczyc 140 mg%.Ja mialam podwyzszony cukier(153) co jeszcze nie swiadczy o cukrzycy ale juz musze stosowac diete cukrzycowa.Moj lekarz w Polsce powiedzial ze powinnam powtorzyc to badanie.Dlatego powiem ze dziwie sie ze tu nie wykonali Ci takiego badania.Wydaje mi sie ze cukrzyca ciazowa to powazna sprawa i nie powinno sie jej lekcewazyc.

aneczka

• Gość
« Odpowiedź #197 dnia: 28 Sty 2009, 17:29:37 »
To ja moze zadam inne pytanie, bede rodzila w Hvidovre Hospital i jeszcze nie dostalam listy co mam wziasc ze soba do szpitala dla siebie i dla dziecka nie wiem jakie tu w Danii sa zwyczaje co zapewnia szpital a co nie, wiec moze znajda sie dziewczyny ktore rodzily w ostatnim czasie w tym szpitalu a jak nie to w jakims innym w Danii, ktore wiedza co trzeba zabrac.

Offline ania85

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #198 dnia: 28 Sty 2009, 17:34:59 »
Aneczko,jeszcze nie rodzilam:) ale niedawno o tym czytalam.Dziewczyny pisaly ze pobraly ze soba mase rzeczy dla siebie i dzidziusia tymczasem okazalo sie ze zupelnie nic nie bylo potrzebne.Wszystko zapewnial szpital(ciuszki dla dziecka,pieluszki,koszule dla mam,podpaski podklady),jedynie trzeba wziac ze soba przybory toaletowe i ciuchy na wyjscie ze szpitala.A na kiedy masz termin,jesli moge zapytac?

Offline patsy

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #199 dnia: 28 Sty 2009, 18:43:29 »
aniu85 !jestem w 30 tygodniu ciąży i mam wlasnie problem z poziomem cukru we krwi!badanie zrobili mi w 28 tygodniu,bylam z tego powodu dwa dni w szpitalu,tutaj w Danii,mierzyli mi poziom cukru w laboratorium szpitalnym a oprócz tego sama mialam go mierzyć aparacikiem,który od nich dostałam.miałam spotkanie z dietetykiem ,dostałam wskazówki co jeść a czego nie,dostałam również aparat do mierzenia do domu i mam wykonywać te pomiary dwa razy w tygodniu do końca ciąży!a co do usg to ja mam ciąże zagrożoną,więc siłą rzeczy mam je często,ale wiem też,że z uwagi na za "duży" cukier też tu usg byłoby wskazane zrobić częściej.masz rację!niew wolno bagatelizować tego napewno!życzę powodzenia!

Offline ania85

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #200 dnia: 28 Sty 2009, 18:54:01 »
Dziekuje  patsy :) A juz myslalam ze tu zupelnie nie wykonuja zadnych badan,bo i takie wypowiedzi juz czytalam.Rozwialas moje watpliwosci.Rowniez zycze powodzenia i uwazaj na siebie:)

eva77

• Gość
« Odpowiedź #201 dnia: 28 Sty 2009, 18:55:48 »
Patsy a powiedz czy ty poprosilas o te badanie na cukier, czy zwyczajnie w szpitalu ci zrobili, czy moze mialas kiedys z tym problem.Bo mi ani polozna ani w szpitalu nie powiedzieli nic o badaniu cukru z krwi.Tylko sikam na ten pasek co wizyte u poloznej.Czy czulas sie jakos inaczej w zwiazku z tym podwyzszonym poziomem cukru?

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #201 dnia: 28 Sty 2009, 18:55:48 »

Offline patsy

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #202 dnia: 28 Sty 2009, 19:08:56 »
eva77!nic nie czułam właśnie,a zrobili mi to badanie można powiedzieć profilaktycznie.na pierwszej wizycie u lekarza spytano się mnie czy ktoś z rodziny chorował lub choruje na cukrzycę,powiedziałam ,że babcia i wtedy lekarka wpisała mi ,że mam  w 29 tygodniu ciąży wykonać to szczegółowe badanie !jak robiłam takie badanie w przychodni czy u położnej zawsze było ok,ale po tym dokładniejszym,wyszło jak wyszło!

Offline ania85

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #203 dnia: 28 Sty 2009, 20:20:03 »
A ja mam jeszcze jedno pytanie.Czy ktoras z Was rodzila tutaj poprzez cesarskie ciecie?Wiecie roznie moze byc...Moze ktoras opowie o swoich odczuciach.

aneczka

• Gość
« Odpowiedź #204 dnia: 29 Sty 2009, 10:15:30 »
ania85 termin mam na 7 kwietnia tak wyzszlo tu w Danii ale jak bylam na swieta w Polsce to po USG lekarz powiedzal ze u niego wychodzi 10 kwietnia. Z tego co Mi powiedzial wszystko zalezy na jakim sprzecie robi sie USG i jest plus/minus 10 dni. Dziekuje za informacje tez gdzies takie rzeczy slyszalam ale wole sie upewnic i byc przygotowana w razie czego. 

matka

• Gość
« Odpowiedź #205 dnia: 29 Sty 2009, 11:21:03 »
Ja rodzilam w Danii i uwazam ze opieka byla super. Nie macie sie absolutnie czego obawiac.

eva77

• Gość
« Odpowiedź #206 dnia: 29 Sty 2009, 12:17:13 »
Czy są tu jakieś przyszłe mamusie z Odense lub okolic

matka

• Gość
« Odpowiedź #207 dnia: 29 Sty 2009, 14:14:06 »
Jestem swiezo upieczona mama z Odense i tutaj rodzilam. Jezeli masz jakies pytania chetnie pomoge.

aneczka

• Gość
« Odpowiedź #208 dnia: 29 Sty 2009, 14:34:20 »
Wlasnie wrocilam z wizyty u ginekologa i z tego co mi powiedziala Pani ginekolog pierwsze USG jest robione we wczesnej ciazy a nastepne w o.k 20 tygodniu ciazy, kolejnych nie ma chyba ze dzieje sie cos niepokojacego, co do testow obciazenia glukoza nie sa one robione kazdej kobiecie tylko w wypadkach kiedy w rodzinie wystepowala cukrzyca lub kobieta jest otyla lub gdy dziecko z poprzedniej ciazy urodzilo sie duze.

Offline agelina

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #209 dnia: 29 Sty 2009, 15:34:31 »
Witam. czy są jakies mamusie z dziecmi   w okolicach Hobro, mieszkam to od kilku miesiacy z mezem i 2 dzieciaczkow w wieku 2 latek i 4 miesiecy, córeczka urodzila mie sie w danii. wszystko byloby super oprucz tego ze nie mam tu zadnej kolezanki i kompletnie nie mam z kim porozmawiac.. odezwijcie sie   aga 26 lat

[Posted on: 29 Styczeń  2009, 15:33:07]

moj mail  agelina@tlen.pl
gg1795387

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #209 dnia: 29 Sty 2009, 15:34:31 »

Urlop rodzicielski w Danii

Zaczęty przez RybkaWillegoDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 105
Wyświetleń: 310809
Ostatnia wiadomość 10 Cze 2016, 20:01:31
wysłana przez aneczka.k
uczelnie w Danii?

Zaczęty przez Mateusz199Dział Edukacja

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 17303
Ostatnia wiadomość 18 Kwi 2024, 10:49:09
wysłana przez Mateusz199
Czy przeglady techniczne aut sa obowiazkowe w Danii ?

Zaczęty przez KierowcaDział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 39808
Ostatnia wiadomość 27 Paź 2009, 22:39:26
wysłana przez Manior
Nastepny punkt do podniesienia naszej "popularnosci" w Danii...

Zaczęty przez MartynaMDział Hydepark

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 46182
Ostatnia wiadomość 16 Cze 2014, 17:07:43
wysłana przez natalaa
tanie rozmowy na stacjonarne i komórki do Danii z Polski

Zaczęty przez bazakbalDział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 42803
Ostatnia wiadomość 17 Cze 2010, 13:19:35
wysłana przez jamjurand