Ogólne > Podatki
podatek 8% ... jaki Bank wybrać ?
kwiatek78:
Witam
Mam do Was pytanie odnośnie 8%-go podatku w DK :
Pracuję od kilku dni,to moja 1 praca w Danii i nie wiem czy mogę i jak skorzystać z 8% podatku,co należy załatwić w PL(jakie zaświadczenia?)
i co przedstawić pracodawcy w Danii.Pracuję w duńskiej firmie,bez pośrednika.
Drugie pytanie dotyczy konta bankowego:
Jaki Bank możecie mi polecić?
Zalezy mi na mozliwości korzystania z niego przez internet,przesylanie pieniędzy do PL bezpośrednio z konta,możliwości korzystania z karty bankomatowej w Polsce itp.
Będę wdzięczna za pomoc...
teerha:
Potrzebne jest zaswiadczenie o zameldowaniu i podleganiu obowiazkowi podatkowemu.
Tutaj moze cos znajdziesz: http://www.skat.dk/SKAT.aspx?oId=1718969&vId=201861&i=9#i1718969
A co do banku to Ci za bardzo nie pomoge.
Wiem ze PKO BP ma jakas umowe czy cos takiego z Nordea Bank i Dankse Bank.
(moglem pokrecic nazwy dunskich bankow-sory)
Klingon:
Wszystko zależy czy SKAT uzna twoje miejsce pracy za tymczasowe (zobacz Ulga za koszty podróży (diety)).
lilianka:
z doswiadczenia wiem, ze SKAT patrzy na jaki okres jest kontrakt.musi byc bodajze do 2 lat,na czas określony.no i na zameldowanie w PL,w moim przypadku wystarczył dowód osobisty, ale wiem ze n iektórzy wymagaja zameldowania z Polski.\
a kato w banku ja mam w DANSKE BANKU, pieniadze moge przelewac z kata na kato Polskie, i w PL moge wybierazc pieniadze z bankomatów ( za oplata )
teerha:
Lilikanka a z jakiego banku korzystasz w Polsce?
Czy za przelew kasy na polskie konto jest stala oplata czy zalezna od wysokosci przesylanej kwoty?
No i jeszcze interesuje mnie jaka jest prowizja za przewalutowywanie pieniazkow.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej