Ogólne > Podatki
Fradrag a płacenie podatku
(1/1)
Basic:
Witam, wiem, że pewnie już o tym było, jednak chciałbym się upewnić co do mojej sytuacji.
Czy mogę więc prosić kogoś, kto ma doświadczenie, o właściwą interpretację:
1. Pracuję w Danii na kontrakt 12 mc
2. Zamierzam być tu co najmniej kilka lat, obecnie z zamiarem na stałe
3. Aby otrzymać różnorakie odliczenia (Fradrag) pracodawca zaproponował mi kontrakt czasowy, (choć chce mnie na dłużej), i dał do wypełnienia przez US w Polsce dokument dla SKAT - mówiący, że podlegam pod Tax Liabliity w Polsce
4. Nie mam w Polsce żony, dzieci, pracy, i zamierzam być w DK więcej niż 185 dni w roku
5. Za pracę w PL w styczniu i lutym tego roku złożyłem już PIT, zawiadomiłem US o zmianie m. zamieszkania
6. W DK pracuję od 01.03
Moje pytanie brzmi:
- czy muszę na koniec 2008 rozliczyć się z fiskusem w PL, jeśli tak ile i od czego zapłace podatek
- czy dostanę od duńskiego SKAT Rezydencję Podatkową aby nie płacić podatku w PL w ogóle
- czy mam lepiej czekać na ustawę o Abolicji, która niejako jest u bram rozwiązania ?
z góry dziękuję za pomoc, to dla mnie b. ważne, chciałbym ucziciwie podejść do tematu,
pozdrawiam
Klingon:
Wychodze z zalozenia ze pracujes od 1.3.2007, w przeciwnym wypadku zapomnij o abolicji.
Najlepiej jak otrzymalbys Ulga za koszty podróży (diety) i Polsce weszla abolicja za 2007 rok. ;D
Jezeli w 2007 roku miales rezydencje podatkowa w Polsce to tam tez musisz rozliczyc sie z dunskich dochodow.
W 2008 roku zmien rezydencje podatkowa do Danii i nie bedziesz musial rozliczac sie w Polsce. Powinienes to zglosic US w ciagu miesiaca.
PS. Mysle ze nie mozesz miec stalego miejsca zamieszkania w Polsce (aby otrzymac diety) i rezydencje podatkowa w Danii - gdzies podatek trzeba zaplacic.
Basic:
Nie,
w Danii pracuję od 1.03.2008,
i najlepiej chciałbym dostać Rezydencję Podatkową od SKAT, czy jednak jest to możliwe jeśli wcześniej przyznano mi ulgi Fradrag z tytułu przebywania za granicą?
I jeśli nie dostanę rezydencji, to będe musiał rozliczyć się również ze skarbówką w Polsce, jak obliczyć taki wydatek i jak US w Polsce powiadomić o dochodach?
Nawigacja
Idź do wersji pełnej