Ogólne > Podatki
podatek 8% a dopłata czy coś takiego jest?
zorajda:
Być może to pisze gdzieś na jakiejś stronie, ale ja muszę się konkretnie dowiedzieć jak to z tym jest. Otóż mój mąż pracuje w Danii od 20 Lutego i ma kontrakt na rok i płaci 8% podatek.I tu pytanie skoro płaci te 8% to czy przy rozliczaniu rocznym, będzie musiał dopłacić podatek w Danii, bo ostatnio ktoś mu powiedział że płaci się 38% a skoro on płaci tylko 8% to przy rozliczeniu rocznym będzie musiał dopłacić te 30% czy to prawda? Będzie pracował ponad 185 dni,i więc zatem nie będzie musiał rozliczać się w Pl z podatekiem, dodam, że ja narazie jestem jeszcze w Pl z dziećmi. Dziękuje wam baaaaaaaaaaardzo za odpowiedź
Patrycja:
Te 8% które płaci to jest składka na rynek pracy a nie podatek .Jeżeli w Polsce ma centrum interesów życiowych a więc rodzinę,konta,dom itp. będzie musiał rozliczyć się także tam .
Czy będzie musiał dopłacic w Danii to się okaże na koniec roku przy rozliczeniu rocznym.
Jomir:
Tak jak napisala Patrycja. Obowiazek rozliczenia sie w Polsce istnieje... i przy zaplaconych 8% w Danii, podatek do zaplaty w Polsce moze byc pieciocyfrowy.
Klignoon:
Placi tylko 8% poniewaz ma Ulge za koszty podróży i jezeli nadal bedzie ta ulga uznana przy rozliczeniu rocznym wiosna 2009 to nie bedzie musial doplacac ale bedzie wysoki podatek w Polsce od dunskich dochodow.
Dlatego trzeba odlozyc pieniadze na podatek.
Orientacyjnie mozesz obliczyc dunski podatek na stronie SKAT - tu jest tlumaczenie i link: Oblicz podatek 2007 .
zorajda:
Czyli mam to rozumieć tak, ze zapłacę podatek wówczas, kiedy stawka za dzień przekroczy stawkę wolna od podatku i od tej różnicy zapłacę 38% podatku czy dobrze to rozumię? Bo jeżeli nie to skąd ten podatek do zapłacenia? skoro teraz w zasadzie nie płace żadnego (tzn mój mąż go nie płaci) ?
Dziękuje wam wszystkim za dopowiedzi:)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej