Ogólne > Rodzina ...
Emerytura
Jomir:
Emerytury nie sa opodatkowane.
roga:
Emerytury sa opodatkowane. Oczywiscie jezeli emerytura jest tak niska, ze jest mniejsza lub rowna personfradrag (39.500 kr. w 2007) to realnie nie zaplaci sie podatku. Niektore dodatki do emerytury sa zwolnione od podatkow.
[Dodane: 14 Kwiecień 2008, 20:45:32]
Mirra.
Jezeli nie zaistnialy inne okolicznosci, Twoja Mama, po przepracowanych 10 latach, powinna otrzymywac 1/4 emerytury (Fokkepension), tzn. rocznie 22.476 koron =
1.873 miesiecznie. Jezeli Twoja Mama ma rente z Polski, to odlicza sie ja od emerytury dunskiej. Piszesz, ze Mama dostaje dunska emeryrure 500 kr. Roznica 1.373 kr moze byc polska emerytura okolo 686 zl. (1.373 kurs 200,00). A najlepiej sprawdz dokumenty na zasadzie ktorych Mamie przyznano emeryture w Danii. Pozdrawiam.
Jomir:
No wlasnie nie.
Bo ona w Polsce nie ma emrytury, tylko rente i tego nie doliczaja.
DOkladnie, tak jak wyliczyles, powinna miec okolo 1700 koron.
CHyba faktycznie poprosze ja o te dokumenty, aczkolwiek poki co, to mama zdecydowala sie pracowac dalej. Prace ma przyjemna i nie trudna - bibiloteka, jezdzenie z dziecmi na basen, przygotowywanie spotkan, wiec zamierza pociagnac jeszcze z rok ;D
mondzik:
ja ma się taka emerytura do polaków, którzy przyjechali tutaj na krótki okres czasu i pracują w danii.
1) na przykład mając rok przepracowany czy należy się im 1/40 część emerytury?
2) w jaki sposób jest to uzależnione od pracownika(składki jego), pracodawcy(składki jego), ewentualnie podatków płaconych przez pracownika do u.s.?
3) czy każdy z takich pracowników ma szansę na emeryturę?
jeżeli tak, oczywiście po ukończeniu odpowiedniego wieku, w jaki sposób ona będzie wypłacana, jeżeli taki pracownik wróci do polski. 4) czy będzie miała wpływ na emeryturę duńską emerytura polska, którą będzie się dostawało będąc w polsce?
jak ma się to do atp?
jeżeli to coś innego, to proszę o odpowiedź w nowym wątku.
Jomir:
Lata przepracowane w Danii licza sie Wam do emerytury w Polsce. Dunska emeryture, jesli nie ma sie dunskiego obywatelstwa, mozna pobierac tylko wtedy, gdy sie tu mieszka na podstawie otrzymanego zezwolenia na staly pobyt tutaj.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej